Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX 1223

Er blijven maar artikelen over de slechte performance van de AEX verschijnen in kranten en opiniebladen. Iedereen wil een verklaring geven voor het feit dat de DAX wel op een echt hoogtepunt staat en de AEX niet.

Vaak wordt daarbij vergeten dat de DAX een herbeleggingsindex is (dividenden worden geherinvesteerd) en dat kan zwaar doorwerken.

Nu heb ik in mei een column geschreven met een korte opsomming van de redenen waarom ik fan ben van herbeleggingsindices.

Je krijgt immers als het ware rente op rente (lees: dividend op dividend). Nu is het leuke dat de AEX ook een weinig bekend herbeleggingsbroertje heeft en deze staat nu rond de 1223 punten. Kijk, dat is nog even andere koek.

Vakantiehäuschen kaufen?
Wie vindt nu nog de DAX beter? Zo is in een klap duidelijk waarom de Duitsers hun vakantiehuisjes massaal aanlappen.

Er bestaat ook een variant van de AEX in Total Return. Deze staat rond de 1569 punten. Wat best heel verhelderend kan werken is zowel de Total Return als de gewone index samen in een grafiek te gieten.

Het bovenste lijntje is natuurlijk de Total Return index. Beide grafieken zijn gemaakt volgens dezelfde schaal.

Chinese legpuzzel
Als ik een overlay maak, dan wordt het nog duidelijker. De rode lijn is dus de Total Return index en de zwarte de gewone. Ik hoop hiermee de zaak verder duidelijk gemaakt te hebben. Belt u anders tweemaal met uw fietsbel als u voorbij ons pand fietst. Gisteren kreeg ik ineens een heldere ingeving.

De daling van de Chinese beurs treft niet alleen Chinezen maar ook niet-Chinese beleggers. Dat kan leiden tot een neerwaartse spiraal en die is alleen te stoppen door een centrale bank die dat heel graag wil. Wat betreft de Chinezen heb ik daar al mijn twijfels over. Niettemin ging gisteren het gerucht rond dat de centrale bank al aandelen kocht.

Als ze dat op lange termijn willen doen en op grote schaal, zullen ze veel geld nodig hebben. Men zou dan buitenlandse tegoeden kunnen verkopen om de binnenlandse problemen het hoofd te bieden. Maar je moet er toch niet aan denken dat ze al de Amerikaanse obligaties dumpen en de dollars verkopen om hun eigen aandelen te steunen.

Ik koop - al zou je technisch nog moeten wachten - alvast wat puts bij. Liever safe dan sorry …

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juni 2007 12:57
    Misschien is een plaatje van de DAX toevoegen. Nu is het wat lastig vergelijken.

    de bos

    PS waar vind je data van de AEX herbeleggingsindex? Ik gebruik nu de AEX om mijn eigen beleggingen mee te vergelijken, maar een herbeleggingsindex is natuurlijk beter.
    Wanneer is de herbeleggingsindex trouwens begonnen. De CBS herbeleggingsindex is ermee gestopt nietwaar?

  2. jrxs4all 6 juni 2007 13:34
    quote:

    de bos schreef:

    Misschien is een plaatje van de DAX toevoegen. Nu is het wat lastig vergelijken.

    de bos

    PS waar vind je data van de AEX herbeleggingsindex? Ik gebruik nu de AEX om mijn eigen beleggingen mee te vergelijken, maar een herbeleggingsindex is natuurlijk beter.
    Wanneer is de herbeleggingsindex trouwens begonnen. De CBS herbeleggingsindex is ermee gestopt nietwaar?


    www.advfn.com/quote_Aex-Index--Tota_E...

    JR
  3. jrxs4all 6 juni 2007 15:08
    quote:

    de bos schreef:

    Thanks

    volgens mij is het uberhaupt wel een site met veel info.

    de bos
    Startwaarde van de AEX (total return) index is trouwens 100 in 1983. Als je een langjarige vergelijking met andere indices maakt moet je er wel rekening mee houden dat de index met de introductie van de euro is gedeeld door 2,20371.

    De AEX total return index staat nu dus eigenlijk niet op 1223 maar op 2695.

    Of anders gezegd, 100 euro ingelegd in 1983 is nu 2695 euro. En dan maar klagen over de performance van de AEX .....

    JR
  4. [verwijderd] 6 juni 2007 15:20
    Beste Frank /Cees
    De plaatjes zijn inderdaad prima, maar als je het hebt over DAX/AEX doe er dan ook een DAX plaatje bij. (ik dacht eigenlijk dat het een foutje was van de redactie en de AEX lieten zien ipv de DAX ook omdat je de AEX daaronder ook al ziet).

    de bos

    PS de columns zijn altijd uitstekend, dit is gezeur in de marge
  5. forum rang 7 ffff 6 juni 2007 15:28
    - 1 jun 07, 14:30 | Reageer | Quote | Zoek | Aanbevolen: 0

    Toch het volgende goed in het achterhoofd houden:

    Een all-time high van de Bel 20 of van de Cac-40 of AEX ( daar zullen we nog heel lang op moeten wachten) heeft wel veel en veel meer betekenis dan een all-time high van de DAX.

    Voorbeeld: De Bel 20 ging al heel wat maandjes geleden door zijn all time high van pakweg 7 jaar geleden. Maar ondertussen is er wel 7 jaar lang gemiddeld zo'n drie procent dividend uitbetaald , dus EIGENLIJK is de nieuwe alltime high nog eens 20 procent hoger.

    Als straks de all time high van de DAX 8136 bereikt wordt is dat WEL inclusief all rijkelijke, forse royale dividenden van de afgelopen twee jaar. De AEX, CAC 40 en Bel 20 laten die erbuiten.

    Ik gun de Duitsers hun feestje, maar ik zie liever het saldo op mijn Belgische en Franse effectenrekening..........

    Peter

    Volgens mij leest Cees dan toch goed de postings in de KK.
    Bovenstaande uitleg plaatste ik in de DAX draad die hier nu ook in de KK staat.
  6. [verwijderd] 6 juni 2007 15:30
    Is de AMX (en de AMX total return index) trouwens ook begonnen in 1983?

    Als dat zo is dan is het verschil in total return index midkap 1600 vs AEX 1223 kleiner dan ik had verwacht. Ik dacht altijd dat midkap gemiddeld lagere k/w's had en dat zou je dus in de total return indices goed terug moeten zien.
    Het verschil in total return tussen AEX en AMX is (iets) kleiner dan tussen de gewone indices. 1600/1223=1.3 en 740/540 = 1.36

    de bos
  7. jrxs4all 6 juni 2007 17:27
    quote:

    de bos schreef:

    Is de AMX (en de AMX total return index) trouwens ook begonnen in 1983?

    Als dat zo is dan is het verschil in total return index midkap 1600 vs AEX 1223 kleiner dan ik had verwacht.

    AMX start inderdaad ook in 1983. Total return verschil is kleiner dan je zou denken omdat het dividendrendement van de AEX hoger is. Bovendien is het verschijnsel dat midkaps sneller stijgen dan largecaps een tijdelijk verschijnsel. In het verleden zijn er ook lange periodes geweest dat dat andersom was,

    JR
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links