Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Die eeuwige Fed-reflex

Die eeuwige Fed-reflex

 

Het is bijna literatuur. De liefhebbers van fraai beursproza lezen het helemaal. Typisch beurscommentaar van een oude Britse rot dunkt me - de Engelse humor druipt er vanaf - die misschien te lang op de markten rond loopt. Daarom is hij cynisch en schudt overal zijn hoofd over.

 

 

Dank inzender voor dit docu en doe er uw voordeel mee, want er staat ook zinnigs in. Het gaat mij alleen om die tweede bulletpoint. Die gaf ik vanochtend al in IEXBeursVandaag via de onvolprezen Katie Martin van Financial Times. Die houdt ook wel van een geintje.

 

 

Fed-reflex

Michael Every van Rabobank Financial Markets Research Asia-Pacific, die note schrijft, vloert de eeuwige Fed-reflex van de media. Gisteren was het weer raak. Jawel, als een klein Gallisch dorpje verzette ook IEX zich tegen de vloed aan Fed-rally koppen om de stijgingen te duiden.

Het heeft te maken met de ijzeren journalistiek wet van De Vijf W's: in een bericht moet altijd wie, wat, waar, wanneer en waarom staan. Niemand hoeft ooit de reden van koop of verkoop bij zijn of haar orders te geven en zo weten we nooit waarom de beurs beweegt zoals die beweegt.

Woensdag 20:00 uur onze tijd nam de Fed een rentebesluit en op dat uur deden de koersen helemaal n.i.e.t.s. Punt. Onzin daarom om de stijging van gisteren hier aan op te hangen. Zo mooi als Every het vandaag heeft op geschreven voor Rabobank, ben ik het zelden tegen gekomen.

De media mogen intussen na gaan denken over andere redenen om beursbewegingen aan op te hangen. Als de Fed inderdaad langzaam blijft verhogen zoals ze belooft, dan raakt ze eens weer uit beeld. Want voor de kredietcrisis keken we slechts met een half oog naar de centrale banken.

Het is zelfs een regelrechte generatiekloof. Neem mijn collega Nick (23) en ik (48): als ik zeg dat vroeger bij wijze van rentebesluiten pagina 16 stukjes waren, kijkt hij me glazig aan. Ik kan me alleen niet meer herinneren waar de media koersbewegingen toen aan ophingen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 september 2016 12:35
    Zou er eens dieper naar kunnen kijken
    De FEd bezit ongeveer 40% van de aandelen in de S&P500

    Draghi ECB onderafdeling van de Fed - zie mario8282 bijv. voor details - is begonnen met het opkopen van aandelen EuStox50

    (waarin nu ook Ah is opgenomen tel uit je winst)

    Reden 1: schijn te zijn om ruwe koersdalingen in EU en USA te voorkomen.
    Reden 2: schijnt doordat er negatieve rente is op spaartegoed en vermogen en banktegoeden is een ingestortte AEX DAX EUStoxx50 e.a. geen aantrekkelijk alternatief.

    Draghi maakt zich belachelijk en verliest zijn positie.
    Negatieve rente en wat ermee verbonden kan de zeker 10-20 jaar of langer niet meer verdwijnen-veranderen. Zie studies en data daaromtrent

    Toekomst zonnig en veel neutraal zijwaarts.
    Draghi maakt zo de keuze voor aandelen en welke eenvoudiger.
    Zeker naar december toe zal bijv de portefeuille er goed bijliggen met EuStoxx50-ers.

    Draghi werkte voor GSachs en Draghi werkt eigenlijk nog steeds voor GSachs en fin kornuiten.
  2. Brokie Even 23 september 2016 20:54
    Waarom zouden ze ruwe koersdaling moeten voorkomen. Ze moeten alleen de belangrijke partijen tijdig op de hoogte te stellen, zodat die de gelegenheid hebben uit te stappen. Daar hoort Jan met de pet natuurlijk niet bij. Die gaat weer naar de kelder. Ze plukken de kleine spaarders ook zonder blikken of blozen. Aan jou en mij hebben ze het schijt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links