Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dolle Dwaze Dollar Dagen

Slechts 17% van de omzet van de AEX-bedrijven komt uit Nederland, 28% wordt behaald in de VS. Met andere woorden, het Damrak is erg dollar-gevoelig (klik hier voor precieze cijfers). Wat betekent nu de daling van de Greenback?

Gelukkig is het voornamelijk translatierisico. Een dollar die bijvoorbeeld Ahold in Amerika verdient, is vertaald in euro's minder waard. Vervelend, maar het heeft geen invloed op de bedrijfsmatige gang van zaken.

Erger is het als een bedrijf een transactierisico heeft: kosten in euro's en opbrengsten in dollars. Een daling van de Amerikaanse munt hakt dan direct in de winst, omdat de kosten gelijk blijven en de omzet daalt.

In Nederland zijn dit bedrijven als:

  • ASMI,
  • ASML,
  • Heineken,
  • SBM Offshore.

    Slachtoffers en winnaars
    In Europa moet u het vooral denken aan:

  • Autofabrikanten,
  • Machinebouwers,
  • Chemici,
  • Papiermakers.

    Nu kreeg ik een rapport binnen van Morgan Stanley, waarin een overzicht stond van de dollargevoeligheid van de bedrijven in de MSCI Europe index. Daar zitten maar liefst 465 aandelen in en daarom heb ik voor u even een kleine, maar fijne selectie gemaakt van de leukste en meest gevoelige ondernemingen:

  • STMicroelectronics is bijvoorbeeld supergevoelig. Als de dollar met 10% daalt, gaat de winst met 45% naar beneden,
  • Bij Volkswagen levert dit effect een winstdaling van 31% op,
  • Helaas heeft Morgan Stanley alleen maar de computer laten denken. ASML heeft veel kosten in euro's en de omzet is volledig in dollars. Volgens dit lijstje vaart ze wel bij een lagere Greenback. Niet dus. Het is juist een van de meeste gevoelige fondsen.

    Waar Morgan Stanley wel gelijk in heeft, is dat de meeste luchtvaartbedrijven voordeel hebben van de goedkopere Amerikaanse munt. Een aantal grote kostenposten, zoals vliegtuigen en kerosine, worden in dollars betaald. .Een aantal retailers die hun inkopen doen in Azië doen ook hun voordeel met de zakkende valuta.

    Denkt u ook eens aan Tom Tom. In de schappen liggen de Tom Tom Go's met een hard europrijskaartje, maar de apparaten komen gewoon uit het Verre Oosten. Anders gezegd, meer winst voor Tom Tom.


    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    7 Posts
    | Omlaag ↓
    1. joebeatt 28 november 2006 13:20
      Wat wordt de moraal van het verhaal als we aan de drie bovenstaande opmerkingen ook nog de opmerking van Corné toevoegen: "Helaas heeft Morgan Stanley alleen maar de computer laten denken. ASML heeft veel kosten in euro's en de omzet is volledig in dollars. Volgens dit lijstje vaart ze wel bij een lagere Greenback. Niet dus. Het is juist een van de meeste gevoelige fondsen."?

      Juist dus. Dit is weer broddelwerk van één of andere bank. Waarom luisteren we überhaupt nog naar banken? Het meeste wat ze publiceren is bedoeld om te manipuleren. En als ze dan iets publiceren wat alleen maar uit feitelijke informatie zou moeten bestaan, dan blijken ze te dom te zijn om een goed stuk werk af te leveren. Maar wél miljoenenbonussen opstrijken natuurlijk, aan het einde van het jaar.
    2. [verwijderd] 28 november 2006 19:18
      Een zwakkere dollar geeft ook minder inkomsten bij de Arabieren. Nu is er sprake, dat zij denken om het olieplafond omlaag te brengen, omdat ook hun inkomsten dalen...

      Hogere olieprijs zorgt dus ook weer voor meer balans. Echter de vliegtuigmij.en hebben dan hier weer nadeel van, want kerosine wordt dan duurder...

      En SBM, Total, Fugro profiteren dan weer van een hogere olieprijs in zwakkere dollars. Het zal elkaar dus deels compenseren...
    7 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links