Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet zo Nobel Akzo

Untitled Document "Godsonmogelijk", noemde CEO Hans Wijers van Akzo Nobel de opgave om voor het lopende jaar een winstprognose af te geven. Daarmee bracht hij wel erg grof geschut in stelling om zijn onvermogen te rechtvaardigen.

Wat zelfs God niet kan, mag u zeker niet van Wijers verwachten. Hij kwam er goed mee weg. Het aandeel maakte een flinke spurt: +7% in twee dagen. Voor die positieve reactie kan het resultaat over het vierde kwartaal niet verantwoordelijk zijn.

Een analyse van die cijfers is al bijna even godsonmogelijk. Wij moeten ons weer door incidentele baten en gewijzigde boekhoudregels heen worstelen.

De uitkomst stelt niet gerust. Ontdaan van incidentele elementen liet Organon een halvering van het resultaat zien. De daling bij Coatings was ook sterker dan verwacht op grond van de altijd hevige seizoensinvloeden.

Opportunisme
Geen sterke performance in het vierde kwartaal van Akzo Nobel en ook geen prognose voor 2006: Wijers moest een andere konijn uit zijn hoge hoed toveren om de aandacht van beleggers af te leiden. De aankondiging van de langverwachte afsplitsing van de divisie Farma van de rest van het concern voorzag daarin.

De motieven voor opsplitsing van het diffuse farma- en chemieconcern bestaan al zo'n tien jaar, maar voor de timing golden meer opportunistische overwegingen. Het politieke verleden van Wijers verloochent zich niet. In de gekozen weg herkennen wij behalve de ex-politicus ook de ex-adviseur van Boston Consultancy.

Hij koos niet voor een recht-toe-recht-aan verkoop, maar een afzonderlijke beursgang van een verzelfstandigd Organon en Intervet onder de naam Organon Biosciences. Het proces verloopt gefaseerd. Eerst wordt een minderheidsbelang naar de beurs gebracht, waarna op de geschikte momenten meer aandelen worden geplaatst.

Geen uitgemaakte zaak
Deze methode moet voor het geheel een maximale prijs garanderen, maar het betekent ook dat het twee tot drie jaar kan duren voordat de afstoting volledig is gerealiseerd. De gekozen procedure draagt echter onmiskenbaar de ook regenteske trekjes van de ex-politicus. De aandeelhouder wordt kort gehouden.

Wijers had ook kunnen kiezen voor een directe spin-off door uitkering van de aandelen in Organon Biosciences aan de huidige aandeelhouders in Akzo Nobel. Die konden dan zelf beslissen deze al dan niet te verkopen en of ze een rol willen spelen bij de financiering van de vooral met acquisities te realiseren expansie van Chemicals & Coatings.

Al die beslissingen worden nu voor de aandeelhouders genomen. De beursgang zelf is overigens nog geen uitgemaakte zaak. Wij herinneren ons dat in 1999 de vezeldivisie hetzelfde lot wachtte. Daar is het nooit van gekomen. In 2002 volgde een buy-out van Acordis, waarin Akzo Nobel nog steeds 21% van de aandelen houdt.

Voldongen feit
Zolang de beursgang niet gerealiseerd is, bestaat er onzekerheid waar de aandeelhouders in Akzo Nobel mee moeten leven, tenzij ze kiezen voor de weg van een revolte tegen het bestuur. Uit de euforische reactie van de laatste twee dagen leiden wij af dat de kinderhand van beleggers snel is gevuld en ze het plan van Wijers omarmen.

De opsplitsing in twee delen in plaats van drie of zelfs vier, in geval ook Organon en Intervet een afzonderlijk leven zou zijn beschoren, begint nu de status van voldongen feit bereiken. Wij moeten de rekensommetjes herzien van de theoretische break-up value, die al zo'n tien jaar lang worden gemaakt.

Wij moeten opnieuw de theoretische waarden berekenen voor een ongedeeld Organon/Intervet en Chemicals/Coatings. Opvallend is dat in deze paarsgewijze opsplitsing steeds een aantrekkelijk deel wordt gekoppeld aan minder aantrekkelijke activiteiten.

  • Intervet is een fantastisch en hoogwinstgevend bedrijf en vermoedelijk bij veel branchegenoten begeerd,
  • Het te kleinschalige Organon bevindt zich echter al geruime tijd in de lappenmand.

    Niet zo opwekkend
    Wie de een wil, moet echter de ander op de koop toenemen. Minder gespannen is de andere combinatie:

  • Chemicals is een tamelijk cyclisch chemiebedrijf met weinig tot de verbeelding sprekende producten en een bescheiden groeiperspectief gekoppeld,
  • Coatings is een sterke nicheplayer, die haar mooie marktpositie en winstmarge nog verder kan iutbouwen en verbeteren.

    In beide gevallen trekt de een de ander naar beneden. Door deze keuze is het moeilijk de theoretische waardering van de afzonderlijke onderdelen te beoordelen. Wij herleiden omzet en bedrijfsresultaat van Akzo Nobel van 2000 tot en met 2005 naar de twee onderdelen en dit levert bovenstaand, niet zo opwekkende overzicht op.

    De omzet van beide onderdelen is in de afgelopen vijf jaar licht gedaald:

  • De marge van Organon/Intervet daalde in die periode fors van ruim 20% in 2000 en 2001 tot 13,6% in 2005,
  • De gecombineerde operationele marge van Chemicals/Coatings is min of meer stabiel gebleven rond 8%.

    Vergelijkend farmaonderzoek
    Op basis van bovenstaan trackrecord wordt het nog een harde dobber om voor Organon Biosciences een waardering te realiseren die in de buurt komt van de koers/winstverhoudingen (k/w) die nu voor de toonaangevende farmaciebedrijven worden gehanteerd. Door de perikelen bij Pfizer en Merck is de waardering gedrukt.

    De k/w ligt voor de sector op 17,4, waarbij wij aantekenen dat de uitstekend draaiende Zwitserse farmaceuten dit gemiddelde sterk opdrijven. Meer representatief voor Organon Biosciences zijn volgens ons de Amerikaanse bedrijven, waarvan de huidige k/w's liggen tussen 13,1 (Pfizer) en 19,1 (Eli Lilly).De vergelijking gaat natuurlijk mank.

    Toch lijkt Organon Biosciences met een k/w van 16 dik gewaardeerd. Voor het stationair draaiende, maar niet groeiende Chemical & Coatings is een k/w van 12 genoeg. Deze k/w toegepast op de respectievelijke winsten van 2005 levert een gezamenlijke waarde op van 13,0 miljard euro, ofwel 45,50 euro per aandeel.

    Non urinat in ventum
    Samenvattend luidt onze conclusie:

  • De cijfers over het vierde kwartaal 2005 vallen ronduit tegen,
  • Voor 2006 wordt geen prognose gedaan,
  • De opportunistische timing van de aankondiging van de afsplitsing beperkt de fantasie van een volledige break-up.

    Hier kan tegen ingebracht worden dat de beurswaardering nooit in overeenstemming was met de hogere theoretische break-up value en dat nu toch op z'n minst de opsplitsing spoedig een feit lijkt te worden. Dat is waar, maar onze bedenking is dat het meest strategische moment van de opsplitsing vijf jaar geleden was.

    Zoals gezegd,de reacties van de meeste analisten momenteel overwegend positief. Hun meest recent geïndiceerde koersdoelen gaan in de richting van 50 euro. Volgens oud-Amsterdamse wijsheid geldt ook dat homo sapiens non urinat in ventum, ofwel een verstandig mens plast niet tegen de wind in.

    Daarom lijkt het ons het beste nog even van de gunstige stemming te profiteren. Ergens in de komende weken of maanden in het traject naar dat gemeenschappelijk beleden koersdoel is het verstandig de winst te nemen.


    Jacques Potuijt is marktcommentator en was hiervoor onder meer hoofd beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Ooit richtte hij voor ABN Amro het beroemde Trans Europe Fund op. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    13 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 9 februari 2006 15:16
      Beste jacques,
      Bedankt voor je kritische commentaar.
      De management buy out van Acordis heeft eind december 1999 plaatsgehad waarbij CVC capital partners 2/3 van de aandelen in bezit kreeg.
      Inmiddels is Acordis geheel ontmanteld en zijn alle bedrijven (na event. reorganisatie) verkocht of verzelfstandigd. De aandeelhouderswaarde is er al uitgehaald.
      Groeten,
      Richard
    2. [verwijderd] 10 februari 2006 15:39
      Prachtig stukje, mooi verhaal. Aanbevolen. Heb het al eerder gezegd, maar het mooiste is Potuit's terugkerende achterdocht.

      In een wereld waar analisten krijgen betaald voor het echo-en van mooie prognoses en het omhoog lullen van koersen, zijn kritische noten zoveel te meer te waarderen.

      Dit gezegd hebbende, ik ben het echter niet helemaal met de conclusie eens.

      Akzo is weliswaar een traag, slecht gerund conglomeraat, maar de aangekondigde opsplitsing is een goed (en goed getimed) plan.

      Ik vermoed dat de aangekondigde carve-out de divies "in play" zullen zetten, d.w.z. dat er zich PE-huizen zullen melden met interessante aanbiedingen.

      Z.

      P.S. heb zelf geen positie (zit al jaaaaren heerlijk in DSM), maar overweeg dit nu..
    3. forum rang 7 ffff 10 februari 2006 16:12
      Je mag toch aannemen dat het bestuur van Akzo-Nobel met belangstelling de afsplitsing van Lanxess van Bayer gevolgd heeft. Dat is nog maar 14 maanden geleden.

      Aan de prachtanalyse van Jacques Potuyt mis ik WEL een beetje de huidige trend bij dit soort bedrijven.

      Over de motivering van die splitisng van Lanxess van Bayer is heel wat geschreven en loopt volledig aprallel met de splitsing bij Akzo Nobel.

      En kijk eens naar het koersverloop NA die afsplitisng; Lanxess gaat van 15 naar vandaag 24 Euro en Bayer van pakweg 20 Euro naar 34 Euro.

      Je zou voor minder willen splitsen.......

      Weer een ander voorbeeld: UCB WAS ook een gemengd farma-chemiebedrijf. De afgelopen jaren voor miljaren afgestoten uit de chemiesector en alleen farma geacquireerd. DAAR moet de meerwaarde WEL nog boven water komen....

      Maar de trend is er ontegenzeglijk: OOk bij Solvay ( precies dezelfde situatie als Akzo-Nobel en oude Bayer van twee jaar geleden) zit men ook vaak te filosoferen over een splitsing....

      Peter

    4. forum rang 7 ffff 11 februari 2006 14:53
      Maximus,

      Tweede keer, goede keer: Waarom zou Akzo-Nobel niet net zo kunnen evolueren als Bayer-Lanxess?
      Nu begint waarachtig Pfizer ook al in die richting te denken. Ook daar wil men splitsen om 'meerwaarde" naar boven te halen. Bij Umicore, alweer een andere sector, werd Cumerio vorig jaar afgesplitst; resultaat; zo'n 100 procent winst als je de koersstijging van Umicore+ de waarde van Cumerio optelt en vergelijkt met de koers van Umicore vorig jaar.

      Neen zo dom zijn ze bij Akoz-Nobel nog niet.
    13 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links