Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese short

Beleggers in China gaan zware tijden tegemoet.

De Chinese ziekte op de beurzen zal naar mijn mening aanhouden totdat de Chinese munt, de yuan (CNY), klaar is met depreciëren (devalueren). Dit is voor een aantal reden, die ik hier zal aankaarten, nog niet het geval. Het land, en vele beleggers, hebben nog wat pijnlijke tijden voor de boeg.

Tijd dus om maatregelen te treffen.

Timing

Gisteren heeft China flink ingegrepen in de valutamarkt en kwamen er wat piepende geluiden uit de Fed, waardoor de dollar ook nog eens verzwakte. De koers van de yuan werd van 6,65 naar 6,60 op de dollar gezet. Lijkt klein, maar intraday is het een enorme beweging.

Inmiddels zijn we weer terug aan het zakken (dus yuan verzwakt weer), maar het spel is in volle gang. Soros en andere hedgefundmanagers denken dat ze het scenario van het breken van het Britse pond kunnen herhalen, maar dan met de CNY.

In september 1992, werd door met name Soros, de min of meer vaste wisselkoers van het Britse pond gebroken (voor de intimi, de slang), waardoor de munt in een enkele beweging enorm verzwakte. Soros verdiende er een miljard dollar mee en volgens de Chinezen en sommige ingewijden wil Soros hetzelfde doen met de CNY.

Slag en oorlog

De Chinezen hebben gisteren dus een klap aan de speculanten uitgedeeld, maar daar is dan ook alles mee gezegd, want China, net als het Verenigd Koninkrijk, gaat dit niet kunnen volhouden. De exportindustrie ligt op apegapen en de schuldenproblemen binnen het land zijn schrikbarend groot.

Als er alleen naar de banken gekeken wordt (en dat is geflatteerd omdat in China de schaduwbanken een grote marktpositie hebben) dan bedraagt de balansgrootte  35.000 miljard dollar. Inderdaad, 35.000.000.000.000 Amerikaanse pegels. Het bbp (wat China in een jaar verdient zeg maar) bedraagt 10.000 miljard dollar.

Steeds meer zakenbanken schatten de slechte leningen (NPL) op 20% van het totaal, wat dus 70% van het bbp zou bedragen! Dit zou Armageddon kunnen betekenen voor China en zal de beurzen dichter bij huis niet ongemoeid laten...

Impotent tegengif

De Chinezen hebben na 1000 miljard dollar gebruikt te hebben in 2015, nog 3300 dollar aan reserves over om eventuele bankproblemen het hoofd te bieden. Maar hier wringt de schoen, want 2000 miljard dollar is waarschijnlijk al vergeven (infrastructurele projecten, exportfinanciering en zo verder) en als de kapitaalvlucht aanhoudt, dan is die reserve zo weg.

En hier wordt het probleem ook gelijk duidelijk: China heeft voor haar exportsector een zwakkere yuan nodig, maar een zwakkere yuan zorgt voor kapitaalvlucht. Intussen zijn er nog legio andere problemen die om een bak geld vragen (bailout Chinese beleggingsproducten bijvoorbeeld), dus Soros cum suis bevechten is pure bluf, want China kan dit niet volhouden.

Geen keuze

Komt erop neer dat China door de knieën moet en de yuan moet devalueren (de peg met de dollar moet worden losgelaten) en het liefst in een enkele keer (in plaats van beetje bij beetje). Zoals mijn favoriete hedgefundmanager Crispin Odey stelt, het is onmogelijk voor de Chinezen om 12% looninflatie te hebben en een huizenbubbel in stand te houden met 0% productiviteitsgroei.

Massaontslagen en sociale onrust zijn gewoon onverteerbaar voor China en dus zal zij kiezen voor een devaluatie (en dus andere landen op zadelen met de kosten daarvan).

Devaluatie aanstaande

Dan moeten we denken aan een beweging van minimaal 10% en wellicht zelfs 20%. Dat is een enorme beweging, iets wat een valutahandelaar in één keer multimiljonair of failliet voor vijf generaties kan maken. De yuan zal ook andere munten onderuit trekken, zoals de Hongkong dollar.

Die zit ook aan de Amerikaanse dollar vast, maar de vraag is of dat een houdbare situatie is. Mocht de peg hier ook losgelaten worden, dan zal ook hier een enorme beweging plaatsvinden. Lukt het Hongkong om de dollar-peg in stand te houden, dan is het verlies op een short beperkt (paar cent downside).

Beide vind ik dus mooie speculatieve shorts met de HKD als veiligere optie door beperkte downside. De Chinese beurs kan ook geshort worden, maar daar is al een groot gedeelte ingeprijsd en beer-rallies kunnen erg pijnlijk zijn, dus niet iets voor de belegger met een zwak hart.

Hoe dan ook, China zal een smaakmaker zijn in 2016 en als mijn scenario uitkomt, dan zijn enkele shorts in de regio geen slecht idee als verzekering op de Europese long posities.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henri Nostradamus 7 februari 2016 17:05
    Ik denk dat de kracht van de chinese economie schromelijk onderschat wordt. Een devaluatie van de Yuan is geen optie voor China. Ze zullen eerder hun deviezenreserve aanspreken (wat ze al driftig aan het doen zijn). Dus USD gaat in de aanbieding en dat houdt van de weeromstuit in dat de EUR tov de USD gaat versterken. De Yuan verwakt dan relatief tov de EUR en daarmee bereiken ze dus zonder devaluatie hetzelfde effect en wordt hun export gestimuleerd. Als er al een perfecte short is dan is die op de USD/EUR. Pariteit kunnen we wel vergeten - het wordt eerder 2 USD's voor 1 EUR. In dit omveld gaat goud als een gek stijgen, want als het vertrouwen in de USD weg is krijg je hele rare bewegingen. De EURO heeft stops op 1,16 en 1,25. Daarna gaat het hard naar de 1,50 en 1,80. Als de Chinezen echt hun dollars in de aanbieding doen kon het wel eens heel hard gaan. Die Euro is nog zo slecht niet zal blijken......maar goud is nog veel beter.

    HN
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links