Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Facebook naar 110 dollar

Facebook naar 110 dollar

Facebook heeft de afgelopen jaren een prachtige prestatie geleverd. Kort na de IPO in 2012 zakte het aandeel van 45 dollar naar 18 dollar, waarna de koers vervolgens een flinke opwaartse trend inzette. Inmiddels heeft Facebook al de 110 dollar per aandeel gezien.

Weekgrafiek Facebook
Weekgrafiek Facebook
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Sterk bedrijf, sterk aandeel

De flinke stijging van de aandelenkoers heeft Facebook te danken aan de forse groei van het klantenbestand: van 1,06 miljard gebruikers begin 2013, naar liefst 1,55 miljard gebruikers nu. Het bedrijf blijft nieuwe manieren vinden om het klantenbestand zo veel mogelijk te benutten.

In dezelfde tijd is de omzet procentueel nóg sterker toegenomen dan het aantal gebruikers. Zo behaalde Facebook over heel 2012 nog een omzet van 5,1 miljard dollar, maar wordt er verwacht dat er aan het einde van het huidige fiscale jaar 17,4 miljard dollar in de boeken staat.

Facebook presteert dus niet alleen sterk als aandeel, maar ook als bedrijf. De koersstijging van de laatste jaren lijkt mij dan ook rechtvaardig. De vraag is nu of Facebook in de toekomst zal oplopen, of dat het wellicht het einde van de opwaartse trend heeft gezien en de komende tijd alleen maar zal dalen.

Trouwe adverteerders

Facebook behaalt inmiddels het grootste gedeelte van haar inkomsten via advertenties op de mobiele telefoon. Dankzij het toenemende verkeer op mobieltjes, doet Facebook het op dit gebied beter dan Alphabet’s Google en zorgt het ervoor dat investeerders vertrouwen blijven hebben in het aandeel.

Facebook blijft het dus telkens beter doen op het gebied van het bemachtigen en vasthouden van adverteerders. En de verwachting is dat deze trend de komende tijd nog wel zo door kan gaan, waardoor de inkomsten van het bedrijf ook toe zullen blijven nemen.

Verder doet Facebook nog steeds zijn best om uit te breiden. Dit doet het concern grotendeels door andere bedrijven over te nemen die een toegevoegde waade hebben voor Facebook. Uit het verleden is gebleken dat dit een succesvolle strategie is.

Facebooks video's

Hiernaast presteert Facebook momenteel goed met video’s. Er komen steeds meer video’s te staan op Facebook. Het afgelopen kwartaal groeide het aantal keren dat video’s waren bekeken naar acht miljard per dag, een enorme hoeveelheid. Dit is een verdubbeling ten opzichte van een halfjaar geleden.

Facebook blijft dus overduidelijk segmenten vinden waarin het flink door kan groeien. Door de stijgende populariteit van video’s begint Facebook steeds dichter bij Alphabet’s Youtube te komen. Knap, maar het is wel zo dat de tijd die wordt besteed aan het kijken van video’s aanzienlijk lager is op Facebook dan op Youtube.

Natuurlijk is dit zeker geen ramp. Het belangrijkste is dat Facebook flinke groei toont op dit gebied.

Een sterk bedrijf

Facebook is een sterk bedrijf en het aandeel heeft een mooie groei doorgemaakt sinds de beursgang. Mijn verwachting is dat deze stijging door kan zetten, omdat Facebook blijft innoveren en groeimarkten weet te vinden. Met een voorwaartse koers-winstverhouding van 33 is het aandeel echter niet goedkoop.

Vooralsnog gebruik ik daarom de dip in het aandeel om met 15% korting te kunnen kopen, maar ik hanteer een stoploss op 85 dollar voor als beleggers dit groeibedrijf toch wat te duur vinden. Als koersdoel heb ik de 110 dollar voor ogen die eerder op de borden stond.

Disclaimer: Duijvenstijn heeft een positie in aandelen Facebook.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 januari 2016 09:32
    Mijn koersdoel is + 500. Want dat gaat ooit simpelweg gebeuren. Kijk alleen al in Azie hoeveel mensen Facebook hebben. Hun manier van communiceren. En Facebook ontwikkelt verder en koopt op.

    Alleen is Facebook dan wel een fiks aantal keren gesplitst... dus over 10 jaar op 50 is heel goed mogelijk (na de zoveelste splitsing). Ik heb aandelen Facebook.
  2. [verwijderd] 20 januari 2016 16:33
    quote:

    Steven O. schreef op 19 januari 2016 17:03:

    Jah? Vind jij het logischer/objectiever/ethischer wanneer een analist geen posities heeft in een besproken fonds?
    Wellicht heeft dit veel invalshoeken, maar persoonlijk vind ik de analist met 'skin in the game' veel waardevoller dan de 'stuurlui aan wal'...
    Heeft helemaal NIETS te maken met jouw argument. Een analist kan best grote posities hebben in allerlei aandelen, opties etc etc. Dus hoezo 'stuurlui aan wal'?

    Je laat je liever informeren door iemand met persoonlijke belangen?
    Erg verstandig....WC eend etc...

  3. [verwijderd] 21 januari 2016 12:22
    quote:

    OldAndWise schreef op 20 januari 2016 16:33:

    [...]

    Je laat je liever informeren door iemand met persoonlijke belangen?
    Erg verstandig....WC eend etc...

    Yep! Ik heb graag de mening van zowel iemand met belangen alswel iemand zonder belangen. Dit is iets TOTAAL ANDERS dan 'WIJ VAN wc-eend'...

    Ik wilde eigen vissen naar beweegreden.
    Laat maar.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links