Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Fijn voelt het niet, Esperite"

"Fijn voelt het niet, Esperite"

Fijn voelt het niet

Boem, dubble digit rode cijfers en de gemiddelde dagomzet van de laatste tijd is er al ruim door. Esperite dus, dat bakzeil haalt op een convertible voor de topman. Dat zinnetje hierboven vis ik van het forum, omdat ANP meldt:

Esperite heeft een converteerbare lening van 925.565 euro uitgegeven aan topman Frédéric Amar. Het schuldpapier vervangt de betalingsverplichting die Esperite had jegens Amar in verband met salaris en voorgefinancierde investeringen.

De lening loopt tot en met 31 december 2018, draagt een rente van 7 procent per jaar, en kan van 31 december 2016 tot aan het einde van de looptijd worden omgezet in aandelen Esperite tegen een conversieprijs van 1,89 euro.

Fijn voelt het niet, lijkt me een aardige samenvatting van de stemming onder Esperite-beleggers en -handelaren. Niet goed vindt de een:

Ik heb al eerder zorgen geuit over de toch zwakke balans van Esperite, en zie helaas in de convertible nu daarvan een bevestiging. Er is kennelijk geen geld nu om uit te keren aan Amar, dus dan maar zo. Er zal koersdruk ontstaan, want alles boven de 1,89 is nu kassa voor Amar.

Waar maakt iedereen zich druk over, meent de ander:

Is niets mis mee. Maar heeft een optie op 200.000 aandelen a 1.89/ stuk. Dit is een betere constructie dan aandelen uitgeven door een bank. Meneer Maar gelooft heel duidelijk in zijn bedrijf

 

 

Geritsel

Dat vind ik zo mooi aan de beurs: de scheidsrechter is de koers en die is altijd duidelijk. Nu ook, beleggers vertrouwen het niet in grote meerderheid, want anders stond die min er niet. Vervelende kerstboodschap, want wat een jaar is het voor Esperite! Met eigenlijk één tik.

Met die min staat er dit jaar nog altijd iets van +55% op het bord. De felle koersreactie vandaag op die convertible geeft wel aan wat voor moeizaam verhaal deze belegging is. De grafiek is typisch voor een biotech: koersexplosie op een mooi bericht... en dan langzaam leeglopen.

Jarenlang hopen - u ziet aan de grafiek almaar meer Ongelovige Thomassen weglopen - en toen was er eind februari het nieuws dat Esperite onderzoek doet naar hersenverlamming: boem, +47%. U leest het meteen aan de (omzet)grafiek af. Daarna toch weer kwakkelen.

Over hoe kansrijk Esperite wel of niet is, bemoei ik mij niet mee. Daar is een heel forum over volgeschreven en ze weten daar honderd keer meer dan ik. Om heel eerlijk te zijn snap ik de verkopers vandaag wel een beetje. In het verleden zo vaak gezien op het Damrak.

Kleine fondsen waar van alles en nog wat aan de hand was, behalve gewoon omzet en winst genereren en waar de bedrijfstop vooral met zichzelf bezig was met allerlei geritsel. Zeg maar alle aandacht voor de verkeerde dingen. Uiteraard liep dat nooit ergens goed af.

Ho, daar wil ik Amar zeker niet van beschuldigen! Niettemin kan ik me voorstellen dat beleggers de verkoopknop inbeuken. Jarenlang geduld hebben, dan eindelijk goed nieuws, vervolgens weer stilte en dan zo'n topman die een convertible voor zichzelf organiseert. Vlak voor kerst ook nog.

Het kan nét die druppel zijn. Ja, iedereen zit naar die koersexplosie van Galapagos dit jaar te kijken, maar dat is de glamourzijde van biotechbeleggen. Het rendement wordt daar doorgaans met bloed, zweet, tranen en nog meer geduld en zitvlees behaald.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 december 2015 11:16
    De meeste aandelen zijn al in handen van de CEO. Als voornaamste investeerder is hij er bij gebaat dat op de balans de activa goed afgedekt zijn. Dat kan alleen als de rechter kolom en dus ook de post vreemd vermogen groot genoeg zijn. Zijn lening aan het bedrijf bewijst dat hij er brood in ziet. Als het bedrijf zou klappen dan is hij het meeste kwijt. Laten we de jaarcijfers afwachten. Ben benieuwd waar het naar toe gaat.
  2. Broer Konijn 23 december 2015 12:18
    Goede titel van dit bericht. Dat slechte gevoel had ik ook.

    Kijk eens naar de koers/omzet ontwikkeling vanaf 17-12. Op 11 november (ja, ja) kondigt Amar een BAVA aan op 23-12 ter goedkeuring van het nieuwe optieplan.

    Ik zie zo snel 2 mogelijkheden.

    a) AFM stelt vragen nav koers/omzet ontwikkeling (in tegenstelling tot wat velen denken zijn ze daar niet gek) en dwingt dit persbericht af nav de antwoorden. Dat kan AFM.

    b) Er loopt nu een onderzoek naar handel met voorwetenschap Esperite.

    Ik denk optie A.

    Wat denkt u bij dit zogenaamde 'Farma/Bio-Tech' fonds met een Zwitserse DGA en een Ghanese grootaandeelhouder (K. Bawuah-Edusei)?

    Juist, ik ook.

    Extremely high risk. Big returns, big losses. Alleen voor de aller dappersten. (of insiders?)
  3. [verwijderd] 23 december 2015 17:51
    Dus mr Amai krijgt even minder geld nu, maar ofwel 1 miljoen (7% rente per jaar... da's best aardig), ofwel 550k aandelen, naar eigen keuze, ergens over een jaar. In beide gevallen hoeft Esperite niet meer te doen dan bestaan, en als ze het beter doen gaat de kassa pas echt rinkelen. Op de 10M aandelen die er zijn (waarvan 30% al in handen van Amar) is dit een interessante verwatering, en ik had het prettiger gevonden als het bedrag nu al in aandelen omgezet was, zonder verdere grappen. Al dan niet met verkoopverbod (wat niet relevant is, gezien zijn aandelenpositie in het bedrijf)

    Overigens vind ik 1M 'salaris' voor een totale omzet van 30M ook aardig pittig, zeker als het bedrijf (flink) verlies draait. Cash burner, research, toekomstige beloningen, allemaal aardig, maar als de chef nu al zo betaald wil worden, wat moet dat dan later worden?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links