Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op weg naar 473?

Meer opwaartse druk in AEX.

Met een intraday-bodem bij 462,95 bleef de AEX gisteren ruim boven het eerste steunpunt van 461,10 en kwam ook de recent gevormde opwaartse gap tussen de 455,85 en 458,70 niet in zicht. Er was sprake van een kleine consolidatiedag.

De opwaartse druk blijft naar mijn mening in stand en de weg naar een hertest van de toppenzone 472,50 tot 473 blijft in de komende dagen realistisch. Deze toppenzone blijft de eerstvolgende weerstand in het kortetermijnbeeld. Ik acht de kans groot dat deze zone volgende week opwaarts kan worden gebroken.

Daarna kan de AEX zijn opgaande trend naar in eerste instantie 481 vervolgen. Hier ligt de bodem van eind juli. Deze weerstand bij 481 is de laatste noemenswaardige weerstand tot aan mijn doel voor de rest van dit jaar, bij 490 tot 495. Hier ligt:

  • een oude horizontale weerstand
  • het te berekenen koersdoel vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon
  • een brede neerwaartse gap die werd gevormd aan het begin van de zware augustuscorrectie tussen de 488,40 en 493,85

Eerste hogere bodem

De toppenzone bij 473 werd anderhalf tot twee weken geleden gevormd. Het 200-daags gemiddelde bleek te sterk om ineens te breken. De terugval die hierop volgde mondde uit in de zevende correctie van dit jaar. De AEX viel terug tot mijn maximale terugvalniveau, de zone 447 tot 448. In deze zone ligt:

  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de septemberdieptepunten
  • de neklijn van het afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon

Een klassieke en technisch perfecte terugtest in de AEX. Hiermee is de ook eerste hogere kortetermijnbodem gevormd die zorgt voor een minder steil stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn loopt dagelijks ongeveer 1 punt op en ligt vandaag bij 451,50. 

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaartse gap

Vandaag lijkt de AEX opnieuw met een opwaartse gap te kunnen openen boven de 466. Hiermee zal het eerste steunpunt bij 466 komen te liggen. Dit is ook het laatste Fibonacci-retracementniveau van de voormalige augustuscorrectie.

De eerdere opwaartse doorbraak hierboven betekent naar mijn mening dat het beginpunt van de correctie weer kan worden opgezocht, bij 504. Of dat dit jaar of begin volgend jaar zal plaatsvinden, is echter onmogelijk te zeggen.

Maar een test van de zone 504 tot 510 in de laatste handelsdagen van dit jaar sluit ik zeker nog niet uit. De markt is krachtig en opwaarts gericht en ik verwacht dat begin volgend jaar deze jaartop van 2015 bij 510 opwaarts kan worden gebroken.

Vals signaal

Steunniveaus in het kortetermijnbeeld liggen dus bij de 466 en de 461,10. Daaronder ligt de brede (bijna 3 punten) gap tot aan de 455,85. Toch lijkt meer opwaartse druk naar de 473 in de komende dagen realistisch. Daarboven wordt de volgende fase gestart en worden de bearish engulfing-patronen op de dag- als weekgrafiek opgeheven.

Dit potentiële toppatroon in de weekgrafiek is echter ook niet bevestigd met een verdere neerwaartse beweging onder de 449. Dit patroon lijkt dus vals te worden en mogelijk deze week alweer opgeheven met een positieve tegenhanger (bullish engulfing of piercing line).

Het is overigens ook een krachtig signaal dat de correctie opnieuw in een korter tijdsbestek werd goedgemaakt dan de correctie zelf duurde. Drie dagen geleden noteerde de AEX nog rond de 448 tot 449.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Volgdende fase

De DAX bleef tijdens de terugtest ruim boven de eerdere brede opwaartse gap. De Duitse index vormde een tweezers-bottom bij 10.608 en drukt inmiddels alweer tegen zijn recente top en het 200-daags gemiddelde aan. Die liggen respectievelijk bij 11.055 en 11.070.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat deze niveaus opwaarts worden gebroken en de DAX kan beginnen aan de volgende fase in de stijgende trend in het kortetermijnbeeld. Een belangrijk volgend richtpunt voor de komende weken ligt bij de zone 11.670 tot 11.800.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 november 2015 08:40
    snel geld verdienen voor die ecb, en vriendjes en bankiers.
    Aanslagen, slechte cijfers china, en us, eu. en al dagen up en hosanna, hoe mogelijk dit.
    Sh hadden hier gewoon het in eigen hand om te mogen winnen, diep triest dat hier belangens zijn, en longers gratis geld gegeven worden zomaar.
    allemaal om sh uit te soppen

    Dax naar 9600 zie ik nog wel van komen voor 31 dec.

    Fruts reageren postief op rente besluit omdat er vele stop snog dicht boij staan, daarom mag kleine pet jan particulier niet mee
  2. Bonus aanbieding 19 november 2015 09:00
    Bas bedankt, het sprookje mag nog even doorgaan. Wat ik nog mis is in je verhaal is iets over 565 of zo.

    By the way het kon wel eens een dagje worden met een rood staartje. Itt jou verwacht ik namelijk niet dat we de 480 op korte termijn halen. Maar vandaag beginnen we met een poging, we zullen zien.
  3. [verwijderd] 19 november 2015 09:06
    @onn veel plezier. let je er wel op dat ik straks wellicht short ga. zo rond een uur of 09:30

    ps. scherpte van de trades kan door het gekozen platform voor indices. forex en olie btw is (vaak) ander platform. en ja, daar ligt die long @ 1.0717 nog steeds in. ik gebruik dus ook andere platformen. dus als je eurusd/olie trades niet ziet. dan is dat logisch.
278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links