Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

La grande bouffe

La grande bouffe

 

Op het hoofdkantoor in Zaandam kijken ze al de hele dag met een half oog naar de koers, geloof maar. Komt die 20 euro nou op het bord of niet? Begrijpelijk, want de laatste keer dat er 20 euro op het bord stond... De grafiek spreekt boekdelen. Merk op dat het aandeel al in een vrije val was, toen...

Inderdaad, toen begin 2003 het boekhoudschandaal losbarstte. Hebben we het niet meer over, of het moet zijn dat ook dit achteraf gezien - en dan is beleggen altijd zo gemakkelijk - een joekel van een lange termijn buy & hold koopmoment was. Wat een grafiek, dividend mag u er ook nog bij optellen.

Vandaar ook dat het zo vaak zo hard zoemt van de drukke, bezige beursbijtjes bij aangeschoten aandelen - momenteel bijvoorbeeld bij Delta Lloyd, Volkswagen, Glencore en Valeant - omdat hier vaak de mooiste koopjes zijn te halen, juist omdat iedereen met de staart tussen de benen wegholt.

Andersom geldt dat natuurlijk ook! Als een aandeel hard is gestegen, de cijfers mooi zijn, de outlook goed en het verder allemaal pais en vrees is, dan springt de grote kudde nog wel eens op de hard rijdende trein. Moet ik doorgaan? Ja, dat wil nog wel eens een joekel van een verkoopmoment zijn.

 

 

Goednieuwsshow

Zo kom ik weer bij Ahold uit en ik neem tegelijkertijd Unilever en Heineken mee. Deze drie op papier defensieve eten en drinken (officieel: food & beverages) aandelen uit de AEX doen het buitengewoon dit jaar. De afgeronde scores dit jaar exclusief dividend:

  • Ahold: +33%
  • Heineken: +44%
  • Unilever: +27%
  • AEX: +11%

U weet hoe het spelletje werkt: als alles koek en ei is wil een koers nog wel eens op een top staan en kan het alleen maar minder worden. Neem Ahold vandaag: het is één grote goednieuwsshow. Dat wil niet zeggen dát en dat ga ik zeker niet beweren, maar wees altijd alert op de beurs en laat u niet in slaap sussen.

We kunnen samen voor al die drie fondsen tien reden bedenken wat nog mogelijke, of niet ingeprijsde beleggersfantasie is en tien redenen waarom het een mooi moment is om afscheid te nemen. Als is het maar omdat ze alledrie duur zijn met verwachte koerswinstverhoudigen voor het komende jaar van rond de 20.

Ik kijk liever naar de schattingen voor de komende jaren van de analisten: groeien deze drie nog hard genoeg waardoor er op papier nog opwaartse ruimte is? Dat wil echt niet zeggen dat de koersen ook stijgen, maar het betekent wel dat de bedrijven waarde blijven scheppen, waardoor u niet betaalt voor gebakken lucht.

 

 

 

Analistenverwachingen

Eens even kijken wat Reuters te vertellen heeft over toekomstige winst per aandeel, omzet en dividend van deze drie aandelen. Eerst Ahold. Op alle fronten ziet u keurige, gestage groeiverwachingen. Niet spectaculair, niet fantasievol, maar wel gestaag en ruim boven het inflatiepercentage.

Dit is een schoolvoorbeeld van hoe u met waarde-aandelen uiteindelijk door de jaren heen vermogen opbouwt. Twee addertjes zitten er wel onder het gras: Ahold moet de verwachtingen nog wel eventjes realiseren en u moet maar afwachten hoe beleggers dit iedere dag weer op de beurs prijzen.

Dat gaat nu lekker, maar u ziet ook dondersgoed dat het aandeel niet ieder jaar 30% kan blijven stijgen, om dit allemaal te rechtvaardigen.

 

 

Teleurstellend veel (kwartaal)streepjes bij Heineken, maar genoeg data om mee uit de voeten te kunnen. Zo, 10% dividendgroei! Nou mag dat ook wel, want met die extreme koersstijging dit jaar doet het aandeel nu nog maar 1,4% dividendrendement. Dit kan al op overenthousiasme van beleggers duiden.

Eigenlijk geldt hier verder hetzelfde verhaal als bij Ahold. Heineken groeit gestaag en veel sneller dan de inflatie, maar ga er zeker niet vanuit dat het aandeel ieder jaar wel eventjes +40% doet zoals in 2015.

 

 

Unilever is de ware meester in het jaarlijks gestaag laten groeien van omzet, winst en dividend. OK, het enje jaar zit het wat meer mee of tegen dan het andere (dollar-windje!), maar zo gaat het eigenlijk al decennia.

 

 

Conluderend stel ik dat Ahold, Heineken en Unilever nog prima beleggingen zijn, ook al zijn ze alledrie duur. Dat is niks nieuws, kwaliteit op de beurs wordt al jaren duur betaald en het levert nog altijd veel meer yield (dividend) op dan bijvoorbeeld nog veiliger staatspapier en laat staan cash geld.

Gelet op de verwachtingen koopt u ook nu nog als waardebelegger geen onzin, maar omzet- en winstgroei. Als u voor koerswinst belegt, kunt u denk ik beter uw heil wel ergens anders zoeken. Zeker geen wet van meden en perzen, maar de winnaars van het ene jaar, zijn vaak de achterblijvers van het volgende.

Oh ja, voor wie de titel van mijn stukje niet kan plaatsen. Wat een flim!  

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links