Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heijmans, Heijmans en Heijmans

Heijmans bouwt een 3D-geprinte brug samen met MX3D, maar de bouwer doet nog veel meer innovatiefs.

 

De hele wereld heeft het er over. De in Amsterdam door een 3D-printer geprinte brug. The Guardian wijdt er een artikel aan en het is ook op CNN Money te zien. Dat zijn toch niet de minste namen. Een schitterend stukje Nederlandse innovatie dat zelfs de wereldmedia haalt.

Ook Heijmans doet mee aan het project, maar we zien de koers van het aandeel niet door dit nieuws beweegt. Dat is ook wel logisch. Heijmans levert misschien de technische en bouwkundige kennis om de brug te maken, maar de techniek is niet van de aannemer. Dat is van een kleine Nederlandse start up.

MX3D

Het bedrijf achter deze 3D-printer is MX3D. Het bedrijf heeft een industriële robotarm uitgerust met een geavanceerd lasappartaat. Daar heeft het bedrijf ook zelf de software voor geschreven. Aangezien dit filmpje meer zegt dan 1000 woorden, hebben we hier een filmpje dat door MX3D is gemaakt. Denk maar niet dat het appeltje eitje is om zo'n 3D-printer te maken.

 

 

Mooi dat Heijmans op haar eigen site ook veel projecten laat zien. Zo staat er een interview met Joris Laarman, de ontwerper van de 3D-geprinte brug. Ja, Joris waarom werk je eigenlijk samen met Heijmans?

We hebben een groep partners weten aan te trekken die buiten een financiele bijdrage ook allemaal op hun eigen gebied iets bijdragen aan het project. Onder andere Autodesk, ABB, Air liquide en Lenovo. Heijmans is voor ons een belangrijke partner, omdat het om een Nederlands infra- /bouwproject gaat. Nieuwe technologie wordt steeds belangrijker voor de maakindustrie in het Westen en Heijmans is een bedrijf dat daar actief op inzet.

Heijmans en innovatie

Heijmans laat ook met dit project weer zien dat het een innovatief bedrijf wil zijn. Dat het daarvoor samenwerking zoekt met bedrijven als MX3D is onvermijdelijk. We kunnen namelijk niet verwachten van een bouwbedrijf dat het de nieuwste technologieën kan ontwikkelen. Heijmans is geen hoogtechnologisch innovatiecentrum, maar een bouwbedrijf.

Wel wil de bouwer als eerste de nieuwe technologieën gebruiken voor haar eigen toepassingen en dat is leuk om te zien. Het bedrijf probeert het gewoon door samenwerkingen aan te gaan met partijen die iets nieuws willen neerzetten. Niet alleen de brug, maar ook bijvoorbeeld een huis dat energie opwekt, een 3D-geprint grachtenpand, Heijmans ONE en een slimme snelweg.

Heijmans bereidt zich voor op de toekomst en dat doet het niet alleen met projecten. Het hele bedrijf gaat uiteindelijk veranderen. Sluiten we af met een quote een manager Business Development van het bedrijf op haar eigen site:

We hebben andere mensen nodig dan nu worden opgeleid. IT is een van de meest onderbelichte aspecten in de bouw, maar wel een van de belangrijkste drijvers voor innovatie. De bouwsector heeft mensen nodig die verstand hebben van IT, constructies en ontwerpen sàmen. Die worden nu nog niet door de opleidingen afgeleverd.

Nu alleen nog een 3D-printer die het lijntje in de grafiek omhoog kan printen :-) 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juni 2015 18:05
    Heijmans doet aan dure hobby's. Voorlopig maakt het bedrijf jaar op jaar verlies, en de omzet is de laatste jaren schrikbarend gedaald zeker in vergelijking tot de andere bouwbedrijven. Een "verlicht" fietspad of een 3D brug is mooi als kunstvorm, maar kost ook geld. Als ze nu vette winsten draaien maar helaas in plaats daarvan komen ze om de paar jaar met emissies (om schulden mee af te lossen, verliezen weg te poetsen en solvabiliteit weer op te krikken. Wellicht een mooi bedrijf om te werken maar niet om in te beleggen.
  2. Rutonline 17 juni 2015 20:37
    Beleggen is vooruitzien. Het gaat pas sinds relatief korte tijd beter in de bouw. De orderportefeuille van Heijmans is dan ook afgelopen 12 maanden substantieel gegroeid net als de marges die zij maken op projecten. Tot nog toe vind ik het een prima bedrijf om in te beleggen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wanneer je instapt...tenzij je lang genoeg blijft zitten. Dan komt het ook wel goed;-)

  3. [verwijderd] 18 juni 2015 00:44
    Q1 2013 was het allerslechtste kwartaal ooit in de bouw qua huizenverkoop. Meest recente emissie was puur om dure preferente aandelen af te kopen. Levert de belegger alleen maar voordeel op. Die laatste emissie werd overigens geplaatst tegen 11 euro bij enkele grootaandeelhouders. Reken maar dat die niet zomaar even 25 miljoen bijleggen. Die zien ook de potentie van het aandeel.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links