Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Leve het Japan scenario!"

"Leve het Japan scenario!"

 

Toevallig. Vrijdagavond had ik het hier over met Marcel de Boer van het FD, die binnenkort naar Tokio afreist. De mazzelaar, maar houdt u vast, want iemand is hem net even voor:

Japanse toestanden in Nederland? Ik teken er onmiddellijk voor.

Was getekend, ex-Robeco boegbeeld en DFT-columnist Jaap van Duijn. Huh, heeft de goede man een klap van de molenwiek gehad, denkt u. Want kan Japan nog iets goeds doen? Weinig. Al 25 jaar stagnatie, deflatie, de hoogste staatschuld ter wereld en een - excusez le mot - knettergekke centrale bank.

Om over de Nikkei 225 maar te zwijgen. De all time high 38915,87 uit december 1989 (!) staat nog altijd als een huis, zeg maar. De grafiek van de Japanse hoofdindex is al jarenlang een van de beruchtste in de markt:

 


(fullscreen)

 

Kortom, was niks, is niks en wordt niks dat Japan? Of... Het is maar hoe u het bekijkt. Puur cijfermatig staat Japan grof afgerond inderdaad al 25 jaar economisch stil. Wie anders kijkt, ziet nog wel groei en dat is ook precies waar Van Duijn op doelt. Gecorrigeerd voor bevolkingsgroei groeit het land namelijk gewoon door.

Van Duijn somt daarom droog de harde cijfers op. Even over die staatschuld die meer dan twee keer (!) het BBP is: die is geheel in de eigen yen en is vrijwel voor 100% in Japanse handen. Vraag de Grieken en Italianen maar hoe handig dat is...

 

 

Kijk naar de grafiek, de Japanse (werkende) bevolking krimpt inderdaad dramatisch:

 

 

Vergelijk dat eens met andere westerse landen. Hm, Duitsland...?

 

 

Kortom, oordeelt u zelf of u het met Van Duijn eens bent. Zelf vind ik met name die Bank of Japan die hondsdol alles opkoopt wat los en vast zit - aandelen, obligaties en zelfs commodities meen ik - een Enorm Risico, maar dat het land beter presteert dan de vooroordelen doen vermoeden is duidelijk.

Update, voor de liefhebbers:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Ron Kerstens 1 december 2014 13:15
    Van Duijn maakt pijnlijk duidelijk dat we er vaak helemaal niets vanaf weten en dat dit mn ook geldt voor de opiniemakers.

    Kijk maar eens naar alle (stukjes)schrijvers op deze site die zich een mening aanmeten (en deze vol verve wensen uit te dragen) over bedrijven waar ze het jaarverslag nog nooit van gezien hebben, nog nooit een AVA oid van hebben bezocht, nog nooit iemand gesproken hebben die bij het bedrijf werkzaam is (geweest) en sterker nog; het bedrijf zelfs nog nooit van binnen gezien hebben.

  2. clever 1 december 2014 15:39
    Een toenemende schuld aan een krimpende bevolking. Ik ben om. Ze doen het fan-ta-stisch. Hou toch allemaal op met dit gezever. Iedereen is de weg kwijt en men probeert nieuwe waarden geaccepteerd te krijgen. Eerst de gouden standaard loslaten. Het grote ontkoppelen krijgt nu een vervolg het het langzaam aan loslaten van gezonde k/w's. Hoge staatsschulden zijn ook niet erg meer en de ECB koopt alle bagger op met belastinggeld. Ontkoppeling en herverdeling.
    Maar gooi er een fraaie bullshit grafiek bij en het ziet er zogenaamd goed uit.
  3. forum rang 4 Willempie3 1 december 2014 23:12
    Het Japan scenario is een regelrechte ramp. Nederland zit nu op 70 of 75 procent staatsschuld. Als we dat de komende 15 jaar opkrikken naar 240 procent zullen we best wat extra economische groei veroorzaken. Dan staan we net als Japan nu, wel op de rand van de afgrond. echt een goed idee om dan nog meer QE te gaan doen en je munt naar het begin van de hyperinflatie te brengen. Want zo noem je het als je munt binnen 2 jaar met 40 procent in waarde daalt. Japan gaat gewoon keihard de depressie in, waarschijnlijk met hyperinflatie. Dan weet de wereld meteen wat al die QE op gaat leveren in de toekomst.

    W3.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links