Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Jaartop te sterk

Voor de tweede achtereenvolgende dag wist de AEX intraday precies de jaartop bij 425,80 te testen. Hiermee wordt deze weerstand steeds zwaarder om te doorbreken. Tijdens de eerste test maandag werd nog een shooting star gevormd en gisteren kwam daar een doji bij.

Er is dus twijfel in de markt over het vervolg in de komende dagen. Dit soort candlesticks wijst daar namelijk vaak op, waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers.

Naar 430,40?

Ik begin met het positieve scenario in het zeerkortetermijnbeeld. Een beweging boven de 425,80-top zorgt voor opwaarts potentieel in de daaropvolgende dagen naar de 430,40. Hier ligt de sinds juni stijgende toppenlijn die wekelijks ongeveer een halve indexpunt oploopt.

Ik sluit dit niet uit in het zeerkortetermijnbeeld, maar ook dan verwacht ik nog steeds de start van een forsere terugtest in de komende paar weken.

Ondanks dat mijn koersdoel voor de komende tijd ligt bij 450 tot 462, verwacht ik dat dit niet in een rechte lijn behaald zal worden en de tijd momenteel rijp is voor een tijdelijke terugval. Deze koersdoelzone verwacht ik pas in de loop van het eerste kwartaal van 2015.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Te zwaar

Het andere scenario is dat de top bij 425,80 te zwaar is en de topvorming van dit moment het startpunt zal zijn voor een terugval. Dit blijft een reëel scenario als we kijken naar onder andere de stand van de technische indicatoren en de weerstanden die ook in veel andere indices worden getest.

Mijn titel en opmerkingen in mijn column van gisteren zorgden voor een behoorlijke discussie. De door velen verwachte eindejaarsrally is naar mijn mening al geweest en kwam vroeg dit jaar.

De AEX is namelijk in de afgelopen anderhalve maand al 60 punten opgelopen vanaf het jaardieptepunt zonder noemenswaardige terugtests. De terugtests waren over het algemeen intraday-bewegingen tussen de Fibonacci-retracementniveaus en de tijdelijke hapering die recent plaatsvond (consolidatie tussen 409 en 416).

Hogere bodem

De technische indicatoren noteren weer rond de topniveaus die we bij vorige toppen in de index zagen en de huidige opgaande trend vanaf 366 is naar mijn mening te steil. Een normale terugtest voor de vorming van een hogere bodem is dus een gezonde en normale ontwikkeling.

Om te spreken van een eindejaarsrally na al een stijging van 60 punten, betekent dat de AEX mijn doel van 450 tot 462 nog dit jaar zou moeten halen en die kans acht ik zeer klein. Dit doel zal pas begin volgend jaar op de borden kunnen komen naar mijn mening.

Ook is het de vraag in hoeverre de AEX zijn jaartop nog verder zal ophogen na de door mij verwachte terugtest. Mocht die worden aangescherpt naar bijvoorbeeld 435 of iets hoger, vind ik ook dat er vanaf de huidige stand niet meer mag worden gesproken van een eindejaarsrally. Maar dat terzijde.

Nu eerst terug

Een eindejaarsrally (beperkt) kan natuurlijk nog wel plaatsvinden als de AEX nu eerst een punt of 15 terugvalt en daarna in de laatste twee weken van december nog boven de huidige jaartop weet op te veren.

Maar om te spreken van een eindejaarsrally die veel analisten, media en beleggers nu pas zien, nee dat verwacht ik niet. Ik verwacht dus op zeer korte termijn een terugtest. Het eerste richtpunt hiervoor is de bekende 415,90-steun, maar een terugval naar de zone rond de 409 sluit ik zeker niet uit.

Hier is een veel geteste steun/weerstand te vinden, maar ook het 50-daags gemiddelde. Een dergelijke terugtest zou ook de huidige hoge stand van de koopdruk kunnen laten afkoelen voor een volgende duurzame stijging begin volgend jaar naar aanzienlijk hogere jaartoppen.

Het eerste steunpunt in het zeerkortetermijnbeeld ligt overigens bij 422.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

607 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 november 2014 09:04
    Einde jaars raly al vanaf 17 okt. bezig, vervroegd dit jaar, waarom, mij een raadsel waarom kurkjen eraf.

    Nu is het kwestie krak zeggen, laat maar eens mooi zakken weer.
    Dax knalt maar door. 10000 vandaag.?
    '
    Gewoon afgesproken taal dat bankiers hier wat wilde halen al weken lang, alleen maar omdat hin baan misschien verdwijnt, net als gisteren weer, 1500 vervallen.
  2. [verwijderd] 26 november 2014 09:27
    Brussel wil Europa weer aan het investeren krijgen. Te veel grote projecten liggen stil of komen niet van de grond omdat particuliere investeerders de hand op de knip houden.

    wat dacht je van die 3% regel ophogen naar 5%? zo simpel kan het zijn. dit meteen als belastingvoordeel teruggeven aan de burger... kunnen ook hun weer investeren etc... ipv steeds maar weer gepakt worden op belastingen.
607 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links