Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op weg naar 409

De kans is naar mijn mening groot dat de AEX deze week ruim boven de 400 terechtkomt. De markt is krachtig en opwaarts gericht en er was in de afgelopen weken sprake van een klassieke trendomkeer in het technische beeld.

Ik begin met de weekgrafiek. Daarop is te zien dat deze vijfde correctie van dit jaar fors was en vergelijkbaar met de zomercorrectie van vorig jaar. Ook werd tijdens deze correctie op ongeveer 15 punten na de stijgende langere bodemlijn getest. Verder werden er twee betrouwbare bodempatronen gevormd.

Twee weken geleden werd in de capitulatiefase van circa 30 punten in twee dagen een enorme hammer gevormd. Deze hammer maakte verder deel uit van het vorige week afgeronde bullish engulfing-patroon. Dergelijke bodempatronen hebben we geregeld gezien tijdens de vorming van bodems in de afgelopen jaren.

Drie toppen

Volgens de Fibonacci-retracementniveaus tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009 (350 daling) is deze correctie grofweg een beweging geweest tussen het 61,8%- en 50%-niveau. Er liggen voor de komende weken drie richtpunten op de weekgrafiek: de toppen van 409, 420 en 425,80.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De technische indicatoren op dagbasis hebben tijdens de capitulatiefase niveaus opgezocht de we ook tijdens de zomercorrectie van 2013 zagen. Er was sprake van een behoorlijke oversoldconditie:

  • De RSI brak door zijn dalende toppenlijn en gaf daarmee een koopsignaal. Dit gebeurde ruim een week geleden.
  • De MACD was eind vorige week aan de beurt en vormde een positieve crossing en is vaak lagging tijdens forse en snelle correctieve bewegingen.

Beide indicatoren hebben voor de komende weken overigens nog genoeg opwaarts potentieel.

Einde correctie

In de daggrafiek van de AEX is de capitulatiefase duidelijk te zien, anderhalve week geleden. Tijdens deze klassieke eindfase van een forse correctie was ook een duidelijk contrair signaal te zien. De media bestede enorm veel aandacht aan de aandelenmarkten, waarbij vooral de negativiteit werd aangehaald.

In de daggrafiek zelf werd op een haar na de stijgende langere bodemlijn getest waarna de AEX een week geleden het definitieve eindsignaal van deze correctie gaf met de doorbraak door de dalende toppenlijn vanaf de 422-top.

Medio vorige week gaf ik aan dat een kortstondige terugtest kon plaatsvinden, die donderdag werd bewerkstelligd met een terugtest naar de zone 388 tot 389. Hier liggen zowel de augustusbodem als het eerste Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie van dit jaar.

Terugtest afgerond

Ook hier is het bewegen tussen de retracementniveaus weer goed te zien. De koers brak kortstondig door het 50%-niveau waarna het 38,2%-niveau weer werd teruggetest in de afgelopen dagen. Hiermee lijkt de terugtest te zijn afgerond en mogen we een verdere stijging in de komende week verwachten.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Als weerstand ligt er voor de komende dagen eerst de openstaande gap tussen de 400,30 en 401,20. Toch verwacht ik dat een verdere stijging in de komende twee weken reëel is. Overige weestanden liggen bij:

  • het 200-daags gemiddelde van 403,50
  • 409 (de belangrijkste), het niveau van de toppen van de eerste vijf maanden van dit jaar en het 50-daags gemiddelde.

Het zou mij niet verbazen als de AEX de 409 in de komende anderhalve week gaat testen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

469 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 oktober 2014 09:08
    Meteen in 1 lijn denken de meeste als we al 12 % up zijn gegaan.
    Te snelle winsten behalen wil men al te vaak.
    Kijk ook naar de gene die nog in willen stappen. boot missters.

    Terug naar 380, dax 8500.
    Vandaag rood, morgen super rood, woensd. gehakt dag, dond. sloopdag, vrijdag ophaaldag.

    Nu dalen voor cijfers is vaak up daarna, maar nu niet zul je zien, zondag hadden ze het over correctie, dus zal dat wel worden.
  2. [verwijderd] 27 oktober 2014 09:34
    quote:

    de Hakkelaar schreef op 27 oktober 2014 09:25:

    [...]In welk opzicht bedoel je?
    Ik denk dat de kans 60% is dat we verder stijgen de komende weken.. puur op gevoel. Ik verwacht wel een terugval van een paar punten.
    Ik kon simpelweg mijn call opties niet aanhouden omdat de bedragen voor mij te fors werden om op t spel te zetten..Mochten we zakken naar 393-396 pik ik wellicht weer wat call opties op.
469 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links