Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hammertime

Opnieuw werd gisteren de steun bij 415,70 getest, en nu zelfs op een honderdste van een punt nauwkeurig. Deze steun wordt hiermee steeds krachtiger. De intraday doorbraak van afgelopen vrijdag hieronder betrof slechts een kleine intraday overshoot.

Ik gaf vorige week al aan dat een intraday doorbraak niet direct een volgende neerwaartse impuls zou betekenen, maar dat we vooral op de slotkoers moesten letten. In het gevormde patroon is een horizontale steun bij 415,70 en een dalende toppenlijn vanaf de jaartop van 425,80 te zien.

Deze dalende toppenlijn daalt dagelijks ongeveer 0,75 indexpunt en in de komende dagen zal de AEX dus een richting moeten kiezen. Vandaag ligt deze toppenlijn alweer bij 420,50. Een beweging hierboven zou het einde kunnen betekenen van de huidige en al enkele weken durende consolidatiefase.

Te steil

Ik ga er, zoals u weet, vanuit dat deze fase ten doel heeft om de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem op de borden te zetten. Sinds de vorming van de augustus-bodem bij 388 was de AEX namelijk opgelopen zonder noemenswaardige terugval.

Hierdoor was een zeer steil stijgende en uiteindelijk onhoudbare bodemlijn gevormd. Zodra we meer zekerheid hebben over de afronding van deze consolidatiefase is een nieuwe stijgende kortetermijnbodemlijn vanaf de 388 in te tekenen.

Ik ga er nu dat deze dalende toppenlijn binnenkort opwaarts kan worden gebroken.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Twee hammers

Buiten het feit dat de AEX opnieuw de horizontale steun testte, werd er gisteren opnieuw een hammer gevormd. Hierdoor zijn er nu twee achtereenvolgende hammer-bodempatronen in de AEX geplaatst.

Mochten deze bodempatronen en de horizontale steun bij 415,70 op slotbasis neerwaarts worden gebroken, dan ontstaat een nieuwe neerwaartse impuls tijdens deze terugtest. In dat scenario is er ruimte naar de zone 410 tot 411,50:

  • bij de 411,50 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 388-bodem
  • bij de 410 ligt een oude top en het 50-daags gemiddelde

Einde terugval

Zodra de genoemde dalende toppenlijn bij 420,50 opwaarts wordt gebroken, lijkt een dergelijke terugval niet kansrijk meer. Boven de dalende toppenlijn wordt de huidige terugtest beëindigd en is de kans groot dat de hogere kortetermijnbodem is geplaatst. Hierboven liggen nog horizontale weerstanden bij:

  • 422,70 (oude jaartop)
  • 425,80 (huidige jaartop)

Belangrijk om daarbij te noemen is het feit dat met deze ophoging van de jaartop ook het laatste Fibonacci-retracementniveau in het langeretermijnbeeld werd gebroken. Als we namelijk kijken naar de daling van ruim 350 punten tussen de jaren 2007 en 2009 dan ligt bij 423 dit laatste Fibonacci-retracementniveau.

Test toppenlijn

Een belangrijk signaal voor het vervolg van de stijgende trend in het langetermijnbeeld. Voor de komende weken lijkt een beweging naar de projectieniveaus van de terugtest (zone 430 tot 432) realistisch.

Voor de komende maanden is een test van de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn realistisch. Deze lijn beweegt nu bij 450 en dat is ook precies de onderkant van mijn eind vorig jaar afgegeven doel voor dit jaar.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook de S&P 500 lijkt in het zeerkortetermijnbeeld te bodemen. Deze index vormde eind vorige week al een piercing line en gisteren kwam daar een hammer bij. Steun is de vinden bij de dieptepunten van de laatste drie handelsdagen rond de 1964 tot 1965.

De te breken dalende toppenlijn ligt vandaag alweer bij 1984. Daarboven wordt deze terugtest afgerond.

 

 


Als laatste: ik ben genomineerd voor de gouden stier 2014. U kunt hier op mij stemmen! 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

405 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 september 2014 09:14
    quote:

    MickBe schreef op 30 september 2014 09:07:

    we lopen nu al ruim 4 weken te k*tten in een kleine bandbreedte van 10 punten. Wordt eens tijd dat we richting gaan kiezen. Het begint me op mijn zenuwen te werken dit gedoe.

    Maakt allemaal niet uit, als je er straks maar bij bent met de breakout (of de andere kant op natuurlijk)
  2. forum rang 6 JoostVLS 30 september 2014 09:22
    quote:

    Sander040 schreef op 30 september 2014 09:14:

    Sorry, meneer Heijink. Het was niet persoonlijk bedoeld!
    Maar in het algemeen.

    Als zelfs Bas Heijink je de les gaat lezen, Sander, wordt het wellicht tijd om je conclusies te trekken.
    Hopelijk steunt je afspraak vanmiddag dit proces
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 30 september 2014 09:26
    quote:

    kolenboer schreef op 30 september 2014 09:25:

    Zo, even ingezet voor vanavond: 25 euro op Roma gezet en 25 op Moskou. (gelijk of winnen is prijs)

    1 van de 2 raak moet kunnen.

    Dat gokken blijf nog steeds leuk.
    En wat ontvang je voor de respectievelijke overwinningen/gelijkspelen Kolenboer?
405 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links