Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Terugtest gestart

Voor de komende tijd houd ik rekening met een beperkte terugval voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem. Vanaf de 388-bodem is de AEX in een rechte lijn opgelopen en vormde eind vorige week een top bij 422,70. Bij 388 lag de bodem van de vierde correctie van dit jaar.

Destijds werd de sinds begin 2012 stijgende bodemlijn getest en wist de AEX een island reversal-patroon te vormen waarna het definitieve eindsignaal van de vierde correctie werd gegeven met de doorbraak door de dalende toppenlijn.

Een klassieke omkeer waarbij ook de technische indicatoren hun vorige dieptepunten testten.

Zware weerstand

In de afgelopen week gaf ik aan dat een topje verwacht mocht worden op korte termijn. Het is echter onmogelijk aan te geven waar en wanneer die top wordt gevormd. Mijn eerdere verwachting van een topje onder de vorige jaartop van 420 bleek uiteindelijk te vroeg.

Met de opwaartse doorbraak van 420 werd een sterk signaal in het stijgende middellangetermijnbeeld gegeven. Er doemde echter een nieuwe zware weerstandszone op bij 423 tot 425. Hier lag onder andere het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau tussen de top uit 2007 en de bodem uit 2009 (daling destijds van ruim 350 punten).

We zien geregeld dat een dergelijk langetermijn-Fibonacciniveau pas na een aanloopje wordt gebroken. Dit blijft voor de komende tijd ook mijn verwachting. Een verdere stijging naar hogere niveaus, maar een stijgende (kortetermijn)trend wordt gevormd door hogere bodems en de tijd was rijp hiervoor.

De technische indicatoren stonden ook op niveaus die tijdens vorige toppen werden aangeraakt en de weerstand van 423 tot 425 bleek te zwaar om ineens te doorbreken.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Terugtest gestart

Afgelopen maandag werd een toppatroon gevormd, een hanging man. Dit patroon moest echter nog worden bevestigd met een beweging onder de bodem van die dag. Dit vond gisteren plaats (intraday). Verder zou een verzwakking optreden zodra de zeer scherp stijgende bodemlijn vanaf de 388 zou worden gebroken.

Gisteren lag deze lijn bij 419,50 en ook dit niveau werd op slotbasis gebroken. Dit betekent dat naar mijn mening de terugtest is gestart en de top bij 422,70 voor de komende week (weken) op de borden staat.

Tot hoever kan de AEX dalen in het kortetermijnbeeld?

Zoals ik gisteren al aangaf, ga ik momenteel uit van een beweging richting de zone 407 tot 410:

  • bij 410 ligt een sterke steun, een eerdere lagere top (ten tijde van de vierde correctie) en een recente bodem
  • bij 407 ligt het opwaarts gedraaide 50-daags gemiddelde
  • het 38,2% Fibonacci-retracementniveau van de recente stijging vanaf de 388-bodem

Naar 407 tot 410

Mocht deze beweging plaatsvinden, dan lijken de laatste tweeëneenhalve maand een exacte kopie te zijn geworden van de bewegingen die in het eerste kwartaal van dit jaar plaatsvonden. Tussenliggende steunniveaus liggen nog bij 415,90 en 413,60.

Bij koersen onder de 407 ontstaat meer ruimte naar de zone 400 tot 402, maar dat lijkt momenteel een stap te ver te zijn. Zodra de zone 407 tot 410 in zicht komt, moeten we weer alert worden op bodemsignalen.

Na de vorming van een hogere kortetermijnbodem ga ik in de komende maanden uit van een verdere stijging naar mijn doelzone van 440  tot 450 en mogelijk zelfs hoger. Zodra de AEX in de komende dagen toch boven de 423 tot 425 weet te breken, is er sprake van een afronding van deze kortstondige terugval, maar daar ga ik momenteel niet vanuit.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P: beperkte ruimte omlaag

Ook de S&P 500 ondervond de laatste twee weken de nodige vermoeidheidsverschijnselen. De index brak nog wel door zijn vorige jaartop en scherpte deze aan naar een niveau van 2011, maar de kortetermijnkracht liep uit deze index.

Gisteren brak de S&P neerwaarts (na twee weken van consolidatie) door de steun van 1991. Hiermee is de terugtest ook gestart, maar ook hier geldt dat de neerwaartse ruimte beperkt is voor de komende week.

Ook hier verwacht ik binnenkort een hogere kortetermijnbodem als startpunt voor een beweging richting de 2080 tot 2100 waar de bovenkant van het trendkanaal ligt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

315 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 10 september 2014 09:22
    quote:

    Henri275 schreef op 10 september 2014 08:13:

    Long DAX bij 9678,94, stoploss bij 9669...
    In dit geval had Kolenboer een beetje gelijk, stoploss getriggerd, sluit op 9668,81, terwijl ik hem even later met winst had kunnen sluiten. Maar moest weg... En als ik hem had laten lopen was het verlies op dit moment groter geweest..
  2. [verwijderd] 10 september 2014 09:52
    quote:

    MG TF schreef op 10 september 2014 09:41:

    Je longs zullen je winst van je shorts weer verdampen Debo

    hebbert :)
    Die kans is niet uitgesloten. ;-)
    Ik denk echter dat we niet zo heel veel zullen terug zakken en toch binnenkort weer boven de 420 komen. De markt heeft er bijna 8 mnd over gedaan om eindelijk de 420 te bereiken en gezien het sentiment denk/hoop ik dat de dalingen beperkt zullen blijven. Zie ik de futs van de yanken dalen dan gaan ze er weer uit en blijf ik even zijlijn.
315 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links