Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lieve & gemene grafiek

Lieve & gemene grafiek

 

Hoe lang nog, hoe ver nog en hoe hoog nog? De huidige bullmarket duurt op de kop af vijfeneenhalf jaar. Daarmee is het de op twee na langste uit de recente geschiedenis. Stijf bovenaan staat de grote bullmarket 1987-2000 die iedereen deed vergeten dat beleggen om risico en niet om rendement gaat.

Niettemin was mijn eerste, intuïtieve reactie toen ik deze grafiek zag: wegwezen. Onzin, nergens staat in de beursspelregels een maximum of minimum aantal dagen voor een bull- of bearmarket. Bovendien: beleggen op basis van emoties of zomaar lijntjes uit het verleden doortrekken is vaak kostbaar.

 

 

Datzelfde geldt voor deze grafiek, waarbij mijn eerste, intuïtieve reactie was: sorrug dat je dr bij bent! Want de Dow Jones stoeide een generatie lang met 100, 1000 als 10.000 om vervolgens door te stomen. Deze grafiek lijkt - ik trek 'm maar gelijk door naar de bovenburen - next stop 100.000 te suggereren.

 

 

Ik blijf herhalen, want ook nergens staat in de beursspelregels dat het dit keer zo moet gaan, omdat het vroegâh ook altijd zo ging. OK, wat is nu de moraal van het verhaal? Als u kort handelt en belegt is het anders, maar als lange termijnbelegger zou ik me niet druk maken en de beurs gewoon volgen.

Want slimmer zijn dan de kudde is maar weinigen gegeven. Laat staan structureel. Of u moet echt veel goochemer zijn dan de gemiddelde fondsmanager die er iedere keer weer per strekkende meter intuinen :-) Het kan wel duur zijn om uit te vinden of u dat ook bent.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 5 september 2014 11:29
    De index verslaan is best lastig als je een loonslaaf bent die ieder kwartaal wordt afgerekend op zijn resultaat en die aan het eind van ieder kwartaal kosten moet maken om te window-dressen.

    Als je op je eigen voorwaarden werkt en niet bang hoeft te zijn voor ontslag als je een keer flink de mist ingaat (overkomt iedereen wel eens), dan is het eigenlijk best simpel de index te verslaan.

    Bovendien, of je de index verslaat is niet heel erg relevant. Het is geen wedstrijd. Het gaat erom of je je eigen doelen bereikt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links