Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Talanx vs Aegon en Delta Lloyd

Na jaren van schandalen en afboekingen is de financiële sector voor aandelenbeleggers weer een interessante optie. Amerikaanse grootbanken rapporteerden over het tweede kwartaal winstcijfers die gemiddeld 14% beter waren dan verwacht en 5% hoger dan vorig jaar.

Helaas zijn er op de Nederlandse beurs nu vooral verzekeraars te vinden en die boeken beduidend minder goede groeicijfers. Ook hier kijk ik dus voor mijn modelportefeuille De Alternatieve AEX naar het buitenland en vind ik bij de oosterburen een interessant alternatief voor zowel Aegon als Delta Lloyd.

Deze twee AEX-fondsen verschillen immers niet zo veel van elkaar. Aegon richt zich weliswaar op compleet andere geografische markten dan het kleinere Delta Lloyd en de productenmix is ook niet precies hetzelfde. Feit is dat beide bedrijven het moeten hebben van oersaaie levensverzekeringen (en eigenlijk dus beleggingsresultaten).

Weinig verschil

De markt voor levensverzekeringen is vrij monotoon en precies daarom verschillen de grote spelers fundamenteel weinig van elkaar. Op respectievelijk 9 en 8 keer de verwachte winst dit jaar zijn er voor Aegon en Delta Lloyd nauwelijks goedkopere alternatieven te vinden.

Ook als ik kijk naar de verwachte groei ontlopen de verzekeraars elkaar niet veel, hoewel er volgens Bloomberg een analist (met afgeschermde naam) is die verwacht dat de winst van Aegon jaarlijks met 52% zal blijven stijgen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Naast een lijstje van Amerikaanse largecaps zoals Prudential en MetLife komt in mijn vergelijking het minder bekende Talanx bovendrijven. Het Duitse bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 7 miljard euro, maar maakt geen onderdeel uit van de DAX en valt daardoor buiten de radar van veel Europese beleggers.

Talanx is net als de Nederlandse verzekeraars gewaardeerd rond 8 keer de winst en biedt een prima dividendrendement van 5%. Analisten zijn echter iets enthousiaster over het Duitse bedrijf dan over Aegon en Delta Lloyd en dit kan het gevolg zijn van het ietwat afwijkende bedrijfsprofiel en betere kengetallen.

Herzekeraar

Talanx is ontstaan uit een herverzekeraar, Hannover Re, dat nog steeds een prominent onderdeel uitmaakt van het bedrijf. Daarmee is het bedrijf een echte B2B-speler met tegelijkertijd een sterke (non-life) retailtak. Het heeft een sterke aanwezigheid in opkomende markten als Polen, Brazilië en China.

Op basis van de Return on Common Equity en Return on Capital scoort Talanx aanzienlijk beter dan de Nederlandse sectorgenoten. De operationele winstmarge ligt bij Delta Lloyd het hoogst, maar daar staat een iets zwakkere creditrating tegenover.

Qua creditrating en schulden op lange termijn is er tussen Aegon en Talanx weinig verschil te vinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Yahoo Finance.

Technisch

Ook technisch oogt Talanx wat beter dan de Nederlandse equivalenten. Het aandeel is tegen wat toppen aangelopen, maar dat beschouw ik als meer kansrijk dan Aegon, dat door de bodem is gezakt.

De Relative Strength Index (RSI) van beide aandelen is ongeveer gelijk, maar ook op basis van het verloop van deze indicator oogt Talanx interessanter.

Deze technische overwegingen en het enigszins afwijkende businessmodel van Talanx vormen de belangrijkste redenen om te kiezen voor het Duitse aandeel in plaats van de bekende namen uit eigen land.

 

Statistieken per 11 augustus 2014 Aegon Delta Lloyd Talanx
Marktkapitalisatie (in mln euro) 12.700 3300 6500
Notering Euronext Euronext Xetra
Aantal medewerkers 23.000 6000 21.000
Koers-winstverhouding 2014 9 7 9
Koers-winstverhouding 2015 8 7 8
Dividendrendement 4,0% 6,1% 4,9%
Oordeel analisten hold buy buy
Koersontwikkeling YTD -14% -6% +5%

 

Lees ook:

 

Disclaimer: bedrijfsmatig heeft Leenards een longpositie in Talanx.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links