Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BAM, Ballast en PostNL

BAM, Ballast  en PostNL

Sell, sell, sell roepen de beleggers in BAM in koor. Het aandeel opende op 3,05 en staat inmiddels nog lager op 2,92 euro. Wat is er aan de hand? Het bouwbedrijf kwam met een winstwaarschuwing die nu wel bekend is. Hieronder verzamelen wij een aantal reacties van analisten en die van CEO Nico de Vries. De Quotes komen van De Aandeelhouder.nl

"Ik ben buitengewoon teleurgesteld deze negatieve ontwikkelingen te moeten berichten. Onze onderliggende strategie is de juiste, maar de uitwerking schiet tekort", aldus CEO Nico de Vries.


Joost Van Beek van Theodoor Gillissen ziet het vooral als een langetermijnbelegging.

Van Beek verwacht echter geen emissie, mede omdat BAM nog mogelijkheden heeft met de verkoop van activa. Allemaal overhouden doet het volgens de analist evenwel niet.

Theodoor Gilissen heeft een Aanbevolen advies met een koersdoel van 5,00 euro op BAM Groep. Van Beek gelooft nog altijd in het lange termijn winstpotentieel van de bouwer, maar verwacht dat het aandeel vandaag "de bietenbrug" opgaat.

André Mulder van Kepler Cheuvreux ziet het een stuk somberder in voor BAM en sluit een emissie niet uit.

Opmerkelijk is volgens de analist dat deze probleemprojecten volgens BAM onder controle waren. Mulder maakt zich verder zorgen over de financiële positie van de bouwer en sluit een nieuwe emissie niet uit. "Die mogelijkheid wordt groter naarmate ze natuurlijk niets kunnen verkopen", aldus Mulder, die er op wijst dat de geplande desinvesteringen van 1 miljard euro aan vastgoedbeleggingen in een "zwakke markt" vallen. Reden volgens Mulder dat BAM de mogelijkheden van een nieuwe kapitaalinjectie overweegt.

Uit het persbericht van BAM over de tegenvallende projecten:

  • Verslechtering van een omvangrijk infraproject in Duitsland, dat deel uitmaakt van de handvol verliesgevende projecten waarover BAM vorig jaar heeft gerapporteerd. De problemen zijn het gevolg van slechte grondcondities. Er zijn technische oplossingen toegepast om het project op schema te houden, echter de kosten hiervan zijn hoger dan voorzien.
  • Onverwachte problemen bij een middelgroot infraproject in het Verenigd Koninkrijk, dat is aangeboden in 2012. Hier is sprake van een combinatie van tegenvallende grondcondities en slecht weer.

 

Nico, wacht je nog op een witte candle?

 

 

 

Filmpje met Corné van Zeijl:

 

 

Ballast Nedam daalt opnieuw fors: 

Dan hebben we Ballast Nedam nog. Dat bedrijf kwam ook met een winstwaarschuwing en de analisten van ING, Theodoor Gilissen en Rabobank waren er als de kippen bij. De quotes zijn van De Aandeelhouder.nl

Het verlies van 45 miljoen euro kwam volgens de analist grotendeels voor rekening van de disivie Infrastructuur, met als voornaamste verliespost het project A15 Maasvlakte-Vaanplein. Hollestelle noemde verder de marktomstandigheden voor Ballast Nedam "nog altijd slecht". ING heeft het advies voor Ballast Nedam opgeschort vanwege de naderende emissie.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de emissie voor nu genoeg, maar als de verliezen blijven oplopen "dan kom je krap te zitten". En de kans daarop is aanwezig, zo bleek tijdens de laatste Bava. Van Zwieten erkende dat de verliezen kunnen oplopen "als er meer claims en discussies over meerwerk gaan komen".

Positief is echter volgens de analisten van Rabobank dat "verschillende indicatoren" wijzen op een naderend dieptepunt van de Nederlandse bouwmarkt, maar dat de resultaten hiervan pas in de tweede helft van 2015 zichtbaar worden.

Op Twitter gaat het ook aardig los:

 

 

 

PostNL gaat als een raket:

We hebben ook een mooie uitschieter, namelijk PostNL. Het bedrijf kwam ook met een winstwaarschuwing, maar dan een positieve. Het bedrijf verwacht dat de operationele winst niet tussen de 180 to 220 miljoen maar tussen de 260 tot 290 miljoen euro komt te liggen. De analisten waren er al snel bij. Reacties komen van het ANP.

Rabo sprak van een sterke verhoging. De eerder gestelde doelen voor 2015 impliceren een positieve kasstroom, waardoor het bedrijf weer in staat zou zijn dividend uit te keren. Met de betere vooruitzichten voor 2014 komt de realisering van die prognose volgens de analisten dichterbij.

ING wees erop dat PostNL eerder een doel van 300 tot 370 miljoen hanteerde voor 2015. Dat doel komt volgens analist Marc Zwartsenburg weer in zicht, aangezien 20 miljoen euro van de voor 2014 aangekondigde verbetering structureel is. Volgens Zwartsenburg wijst de nieuwe prognose erop dat het volume op de Nederlandse postmarkt de afgelopen maanden niet sterker is gekrompen dan in het eerste kwartaal. Als het resultaat volgend jaar net zo sterk verbetert als nu voor 2014 wordt voorspeld, dan kan het bedrijfsresultaat volgens ING volgend jaar uitkomen op 345 miljoen euro.


Ook bij KBC houden analisten PostNL in de gaten. Van De aandeelhouder.nl

De analist kon de aanleiding van de verhoging van de winstverwachting niet exact bepalen en noemde als mogelijkheden extra kostenbesparingen of besparingen die eerder dan verwacht werden gerealiseerd.

Furniere mikte voor dit jaar op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 224 miljoen euro, terwijl PostNL de outlook vanochtend bijstelde naar een bandbreedte van 260 tot 290 miljoen euro. Daarmee zou het postbedrijf het beter doen dan de analist voorzag. Eerder gaf het postbedrijf aan te mikken op een resultaat aan de bovenkant van de bandbreedte van 180 tot 220 miljoen euro.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. z0n0p 7 juli 2014 10:38
    Zie hier het resultaat van de DBFM-contracten. Financiele risico van een project volledig voor rekening van het aannemende consortium (bouwer/bank). Meerwerk is contractueel gemarginaliseerd, maar om werk te krijgen in een krappe markt wordt er risicovol (te) laag ingeschreven.
    Op een afzonderlijk project loopt een bank dan wel risico, maar als ze dit hedgen door short te gaan op het bouwbedrijf kun je mogelijk nog veel meer geld verdienen. Zie vandaag BAM en Ballast. Niet uit te sluiten dat banken "vooroverleg" hebben over de stand van zaken van verschillende projecten en vervolgens shortposities innemen. Banken=financiele aannemers is op dit punt totaal niet gereguleerd.
  2. z0n0p 7 juli 2014 12:39
    quote:

    stockexchangestaartje schreef op 7 juli 2014 12:17:

    Dat is niet waar. BIJ dbfm worden de financiele risicos juist gespreid.
    Op maintain zitten overigens doorgaans de betere marges dan op de build fase. Mara ja dan moet je wel marge boven volume stellen zoals bijv. Heijmans als beleid heeft.
    Consortium moet een gedetailleerd risicobeheersplan opstellen wat 1op1 een contractstuk wordt. De zogenaamde OG (opdrachtgevers)risico's worden tijdens de tender minitieus door door de OG benoemd en zijn allemaal gericht op het voorkomen van meerwerk. De ON (=aannemer/bouwer) moeten dus in zijn aanbieding precies aangeven hoe meerwerk denken te voorkomen en vervolgens is dat een contractartikel. BAM en Ballast gaan in de genoemde projecten hierop nat.

    Geld verdienen in tijdens de Maintain zal nog moeten blijken. Reken maar dat de aannemers daarop gaan knijpen. Wordt nog oorlog tussen RWS en de aannemers als die op kwaliteit gaan pingelen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links