Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Mini en Maxi

Het lijkt wel Mini en Maxi op de beurs. Woensdag was er sprake van een rustdag waarbij de intraday-handelsruimte het kleinst was van deze maand. Gisteren was de dag met de grootste intradayuitslagen van april.

Op slotbasis was er slechts sprake van een zeer kleine daling, maar intraday werden de nodige bewegingen gemaakt. Hij bleef uiteindelijk met zijn slotkoers nipt boven het 50-daags gemiddelde van 397,10.

Met een intraday-top 399,40 werd de top van de afgelopen anderhalve week met een tiende verhoogd, maar dit is te klein om te kunnen spreken van een opheffing van het eerder gevormde toppatroon van afgelopen dinsdag en woensdag, de harami. Pas een duidelijke beweging boven de zone 399 – 399,30 zorgt voor een opheffing van dit toppatroon.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Stijgende bodemlijn

Aan de andere kant werd de eerder ingetekende bodemlijn vanaf het dieptepunt van maart (379,80) ook intraday gebroken, maar sloot hij hier uiteindelijk fors boven. Daarbij bleef de index wel ruim boven het recente dieptepunt van de derde correctie van dit jaar (391,30).

Pas een beweging hieronder zorgt ervoor dat de huidige opgaande kortetermijnbeweging wordt afgebroken. Er is dus nog steeds sprake van hogere bodems vanaf maart, maar het is nog onduidelijk waar precies deze stijgende bodemlijn komt te liggen.

Meer duidelijkheid hierover is pas te geven op het moment dat de volledige nog openstaande gap tot aan de 401,15 wordt gesloten. Ik ga hier nog steeds vanuit in de komende dagen/week. Als we kijken naar het zeer kortetermijnbeeld dan is er ook nog steeds sprake van stijgende bodems en gelijke toppen in de zone 399 – 399,30.

Stijgende driehoek

Dit fenomeen staat bekend als een stijgende driehoek, waarbij de kans nog steeds het grootst is naar mijn mening dat de horizontale toppenlijn op binnenkort opwaarts wordt gebroken. De derde correctie van dit jaar was verder te zien als terugtest van de voormalige dalende toppenlijn vanaf de hogere jaartop begin dit jaar bij 409.

De stijgende middellangetermijntrends vanaf de zomer van 2012 en vanaf eind 2012 zijn daarbij volledig intact gebleven, ondanks dat er sinds begin dit jaar sprake is van een meer zijwaartse handelsfase. De recente derde correctie is eigenlijk pas de eerste hogere bodem in het kortetermijnbeeld sinds begin dit jaar.

Bij deze terugtest naar de 391,30 werd een groot bodempatroon gevormd, een hammer. Deze zagen we in de daaropvolgende dagen vaker ontstaan. Ook gisteren werd een enorme hammer gevormd waarbij de opening en het slot relatief dicht bij elkaar liggen en in een bepaalde minimale verhouding staan ten opzichte van het dieptepunt van dit dag.

Dubbele jaarbodem

Voor dit moment laat ik de eerder ingetekende bodemlijn vanaf de 379,80 nog liggen en deze is vandaag te vinden bij 395. Zodra de gap wordt gevuld, zal dus meer duidelijkheid ontstaan over de precieze steilheid.

Overige steunniveaus liggen bij het dieptepunt van gisteren (393,30) en het recente dieptepunt van 391,30. Onder dit laatste niveau ontstaat meer zwakte en mag een verder daling verwacht worden.

In dat scenario liggen de belangrijkste steunpunten bij het 200-daags gemiddelde van 387,20, de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn bij 386 en natuurlijk de dubbele jaarbodem rond de 379,50. Toch is dit niet mijn voorkeursscenario.

Positieve ondertoon

De meeste signalen staan op groen en een opvulling van de gap tot aan de 401,15 lijkt voor de komende week nog steeds op het menu te staan. Binnen deze gap ligt verder nog steeds de zeer korte dalende toppenlijn (vanaf de 408,50).

De gap ligt vandaag bij 398,90 en kan bij het niet doorbreken hiervan in de komende dagen meer waarde gaan krijgen met een nieuw raakpunt. Na het opvullen van de gap, mag een verdere stijging naar opnieuw de dubbele jaartop bij 409 worden verwacht.

Daarboven wordt de huidige sinds begin dit jaar zijwaartse handelsfase pas afgesloten en ontstaat ruimte naar de 422,50. Dit blijft vooralsnog mijn voorkeursscenario voor de komende tijd.

Zolang de zone 399 – 399,30 niet opwaarts wordt gebroken, blijft ook vandaag een intraday-terugtest naar de 395 en zelfs lager mogelijk. Toch is de positieve ondertoon voor de komende tijd niet gewijzigd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

595 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. gurtx 25 april 2014 08:25
    Bas, je mag graag het woord 'voorkeursscenario' bezigen.
    ik vraag me af of dit betekent dat het
    a) je persoonlijke voorkeur heeft.
    b) je de kans groter acht dat dit scenario zich voltrekt.
    en in geval b) is de vraag hoe groot (%) acht je deze kans???
    want daar gaat het dan uiteindelijk om, dus zou je dit kunnen aangeven om een idee te geven aan je volgers??

    mvg
  2. [verwijderd] 25 april 2014 08:42
    Bassie is vroeg, verwacht vuurwerk, angst, rode lopers, waar we gisteren stond gaan we overheen down.
    Daarom mocht er niet te veel af gisteren, anders weekbasis te veel verlies.

    aex 388.83
    dax 9285
    fruts 16349
    Volgende week weg open naar 8800 mocht dat lopen, weg vrij naar 8000

    Of maandag alweer alles met sisser afgelopen op zondag in oosten.
  3. Playmaker 25 april 2014 08:51
    quote:

    Playmaker schreef op 25 april 2014 08:33:

    vanaf de opening gelijk weer de future op de DAX aan de shortkant opgepakt. Probeer hem nu wat langer vast te houden en beter te traceren waar er daadwerkelijk steun wordt gevonden
    is wel lastig. FDAX veerde vanaf 9500.0 op en had even spijt dat ik niet gesloten had. Ritje vanaf 9533.28. Ga toch maar even sluiten: 9499.5
  4. legendaries 25 april 2014 08:55
    quote:

    Playmaker schreef op 25 april 2014 08:51:

    [...] is wel lastig. FDAX veerde vanaf 9500.0 op en had even spijt dat ik niet gesloten had. Ritje vanaf 9533.28. Ga toch maar even sluiten: 9499.5
    ik verwacht dat de dax het sluit van gisteren aantikt: 9548 om vervolgens verder te dalen...
  5. [verwijderd] 25 april 2014 08:55
    Het leven van short en long geeft aan short kant problemen al 2 jaar bijna.
    Waarom, door die dragsie en BB, gratis geld.
    Voorheen was dit nooit geval. Hadden gewoon dagen rood en dagen groen, 3 % rood, 8 % rood, 2 % groen weer.

    Waarom denken ze maandag weer vette opening groen.? Doen ze dat op deze manier.
595 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links