Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB houdt het bij woorden

  • Cijfers Amerikaanse arbeidsmarkt wijzen op sterk stijgende inkomens.
  • ECB houdt het bij woorden, maar is bereid tot nieuwe maatregelen.
  • PMI's opkomende landen blijven achter bij graadmeters ontwikkelde markten.
  • Overweging in Amerikaanse small caps vergeleken met Amerikaanse large caps gesloten.

De voornaamste centrale banken handhaven een soepel beleid en in de VS en de eurozone trekt de economie aan. Daarom blijven wij overwogen in aandelen. Omdat wij onvoldoende tekenen van een verbeterende groei in de opkomende markten zien, gaan wij daar niet naar een overweging om van de aantrekkelijke waarderingen te profiteren en blijven wij dus neutraal.

Wij sloten onze overweging in Amerikaanse small caps versus large caps omdat de winstverwachtingen volgens ons verslechteren. Bovendien had deze positie zich tegen ons gekeerd.

VS: robuust arbeidsmarktrapport

De financiële markten leken niet echt ingenomen met dit rapport. De aandelenmarkten en de obligatierente daalden na het nieuws. Maar in maart kwamen er 192.000 banen bij en de cijfers van de twee maanden daarvoor werden naar boven bijgesteld. Daarmee kwam de banengroei dicht bij de trend van 200.000 die we het grootste deel van 2013 zagen. De werkloosheid bleef stabiel op 6,7%

De stijging van de gemiddelde werkweek van 33,4 uur naar 33,7 uur – de sterkste toename op maandbasis sinds 1996 – was eveneens positief. Het gemiddelde uurloon daalde licht, maar de participatiegraad steeg. Het inkomen van huishoudens lijkt aanzienlijk te zijn gestegen.

Volgens mij is er dus geen reden om negatief te zijn over dit rapport. Mogelijk liepen de marktdeelnemers zichzelf voorbij, nu het onofficiële cijfer dat de ronde deed voor de banengroei hoger bleek dan het uiteindelijke resultaat.

De voorlopende ISM-index van de niet-verwerkende industrie en de NFIB-index van het vertrouwen van het kleinbedrijf stegen beide. De nieuwe orders en de werkgelegenheid verbeterden. Dit wijst echter niet op een stevige bbp-groei omdat de impact van de strenge winter nog voelbaar kan zijn.

Voor eigenaars van kleine ondernemingen is de situatie niet echt anders. Het vermelden waard is dat het aantal ondernemers dat de lonen verhoogde naar het hoogste niveau sinds 2008 is geklommen.

ECB houdt het voorlopig bij woorden

Verbale interventie kan een krachtig wapen zijn. In haar beleidsvergadering van begin april greep de ECB zoals verwacht niet naar extra maatregelen om de groei te stimuleren, maar voorzitter Draghi liet de deur naar nieuwe interventies duidelijk open en herhaalde dat de ECB bereid was om onconventionele maatregelen te nemen. Hij impliceerde dat niet alleen deflatie, maar zelfs een lange periode van lage inflatie kan volstaan om op te treden.

Wij verwachten dat de ECB in eerste instantie haar toevlucht zou nemen tot een lichte verlaging van de refirente, een negatieve depositorente of een stopzetting van de sterilisatie van eerdere obligatieaankopen. Kredietversoepeling waarbij de ECB door activa gedekte effecten (ABS) koopt, is ook mogelijk omdat dit de rente meer direct kan verlagen en de bereidheid en het vermogen van banken om leningen te verstrekken kan verhogen.

Een stabiele kleinhandelsverkoop, stijgingen van het consumentenvertrouwen, een aantrekkende Duitse industriële productie en een wat beter sentiment bij Franse bedrijven kunnen de ECB doen afzien van onconventionele maatregelen.

 



PMI's vertragen nagenoeg wereldwijd

De daling van de inkoopmanagersindices (PMI's) was meer uitgesproken in de opkomende markten dan in de ontwikkelde economieën, met verbeteringen in de VS, Canada, Frankrijk, Italië en Spanje. Japan, Duitsland, het VK en Nederland zagen een daling.

De PMI's van de opkomende markten daalden bijna over de gehele linie, met uitzondering van Zuid-Korea en Vietnam. In China stabiliseerden de PMI's van de verwerkende industrie en die van de dienstensector verbeterden. De cijfers namen de bezorgdheid over een vertraging van de Chinese groei wat weg.

In Brazilië, waar de PMI licht steeg, verhoogde de centrale bank de rente met 25 bp tot 11%. Nu de jaarlijkse inflatie sinds medio vorig jaar daalt, loopt de verkrappingscyclus van Brazilië volgens ons ten einde. De laatste Japanse Economy Watchers-peiling bevestigde het recente optimisme over de huidige voorwaarden, maar door de btw-verhoging op 1 april zijn de toekomstverwachtingen minder goed.

Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar tekenen van een opleving in het derde kwartaal, mogelijk dankzij meer kwantitatieve versoepeling door de Bank van Japan in het licht van een blijvend sterke Japanse yen.

IEX Kennispartner BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links