Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Negatief op Amerikaanse aandelen

Negatief op Amerikaanse aandelen

Amerikaanse bedrijven houden van elke dollar omzet veel meer winst over dan het gemiddelde van de afgelopen tachtig jaar. De winstmarges is van alle kerncijfers het cijfer dat altijd weer terugkeert naar het gemiddelde en dan doorschiet naar de andere kant.

Dit gebeurt omdat als de winstgevendheid extreem hoog is, het voor (nieuwe) ondernemers heel interessant is om bedrijven te beginnen of om de business uit te bouwen naar andere segementen.

Bedijven concurreren op prijs. Nieuwe toetreders tot een markt rekenen prijzen die lager liggen dan de huidige prijzen om marktaandeel te winnen. Dit zorgt ervoor dat er een beweging in gang wordt gezet de andere kant op.

Tot de prijzen flink onderdruk staan, want dan vallen er bedrijven om en kunnen de overgebleven partijen marktaandeel winnen en hun marges weer opkrikken.

Arbeid weinig van de omzet
Hoe kan de marge zo extreem hoog worden? Dat heeft er mee te maken dat sinds het begin van deze eeuw de winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven gedeeltelijk zijn gefinancieerd door de werknemers. In de volgende grafiek ziet u dat arbeid in de afgelopen tachtig jaar nog nooit zo weinig van de omzet heeft gekregen.

Ondernemers die willen profiteren van hoge winstmarges in combinatie met werknemers die voor zichzelf gaan opkomen en meer loon eisen, kunnen ervoor zorgen dat de winstmarges van het Amerikaanse bedrijfsleven hard zullen gaan dalen.

Als de winstmarge snel naar beneden gaat, dan betekent het dat de koers-winstverhouding snel stijgt. U moet niet vergeten dat de winstmarge ook naar beneden kan gaan in een periode van economische groei. De huidige koers-winstverhouding van de Amerikaanse S&P500 zijn dus minder robust als anders.

Dit betekent dat, als u beleggingsbeslissingen neemt op basis van een koers-winstverhouding, u dus eigenlijk moet rekenen met een koers-winstverhouding die een stuk hoger is dan de huidige stand. U zult begrijpen dat met koersen die in de Verenigde Staten al jaren sneller stijgen dan de winsten en met de recordwinstmarges, ik zeer negatief ben over de toekomstige rendementen van Amerikaanse aandelen.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2013 17:12
    Yellen ziet geen bubbels.Dat moet zij wel zeggen, omdat ze toch gevaarlijk spel speelt. Als ik kijk naar de S&P500 grafiek kijk, dan zie ik wel een aantal flinke bubbels opkomen en de laatste gaat behoorlijk steil omhoog.

    Ook kun je afvragen wat de waarde van de dollar is. Het amerikaanse tekort wordt door een gemaakt lichaam helemaal opgekocht. Het is een grote luchtbel die boven de markt hangt. Dit moet een keer fout gaan.
  2. [verwijderd] 15 november 2013 17:16
    quote:

    !@#$!@! schreef op 15 november 2013 17:06:

    hoge marges zullen ook zijn omdat niemand durft te investeren, al sinds 2008 niet. Dus druk van concurrentie/toetreders zal gewoon minder zijn.
    Wat de reden ook is. Hele hoge winstmarges zijn nog nooit houdbaar gebleken. Winstmarges gaan gegarandeerd terug en het gaat zorgen voor een flinke winstdaling.
  3. forum rang 6 !@#$!@! 15 november 2013 17:39
    Dat ligt eraan. Als de winstmarges onder druk komen omdat men weer durft te investeren, toe te treden etc Dan betekent dit economische groei (=meer omzet). Als deze groot genoeg is kan dit de dalende winstmarges compenseren.
    Bij Apple was het voor mij idd een reden om short te gaan, dat was zo duidelijk. Maar voor de markt als geheel zou ik dat zo niet durven zeggen.
  4. Met Effekt 15 november 2013 23:14
    "Bedijven concurreren op prijs"
    Sommigen wel, maar de meer succesvolle en winstgevende bedrijven proberen dat te vermijden, zoals Apple, BMW, LVMH en vele anderen.

    "Werknemers de meer loon eisen .. zullen winstmarges doen dalen" als loonkosten een belangrijk deel van de kosten zijn. Dat is in veel gevallen niet het geval.

    Ik vind dit een vrij algemeen verhaal, weet niet wat ik er mee moet.

    Een ander punt is dat veel, ook US, bedrijven in een global market opereren, ik snap daarom de focus op Amerikaanse bedrijven en lokale omstandigheden niet.

    (Ps vergelijkende wijs = DAN, gaat soms wel goed maar soms gebruikt U ALS)
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links