Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoogste punt bereikt?

Hoogste punt bereikt?

Instroom en uitstroom zijn belangrijke drijfveren van koersen. Het werkt eenvoudig.

Wil een substantieel deel van de beleggers een bepaalde belegging kopen, dan ontstaat er een geldstroom en daardoor stijgen de koersen.

Dumpen beleggers aandelen en is er bijna niemand om de stukken over te nemen, dan vindt er uitstroom plaats en het gevolg is dat de koersen een duikvlucht nemen.

Meekijken
Bank New York Mellon is een hele grote Amerikaanse asset servicing-partij. Dit is een bedrijf dat voor haar klanten tientallen financiële diensten levert. Een voorbeeld is dividend incasseren en zorgen dat een (gedeelte) van de dividendbelasting terugkomt.

Er gaan enorme bedragen door de systemen van Bank New York Mellon en af en toe als er dingen opvallen dan publiceren zij deze cijfers. In de volgende grafiek ziet u van de S&P 500 de instroom en de koers.

Divergentie
De bodem van de aandelenmarkt ligt in 2009 en sindsdien is de S&P 500 bezig met een enorme rit omhoog. Tot het voorjaar van 2013 ging dit hand in hand met een stijgende instroom. De koersen kregen in 2011 een tik, maar de instroom bleef toenemen.

De grafiek laat nu divergentie zien. De S&P 500 blijft namelijk bezig met het neerzetten van nieuwe hoogtepunten maar dit wordt niet ondersteund door de instroom.

Dit wil niet zeggen dat de koersen niet hoger kunnen. Als er maar beleggers zijn die willen kopen voor een hogere koers en wat kreeg ik vandaag in mijn mailbox?

Te laat
Het is natuurlijk niet de Nederlandse particuliere belegger die de S&P 500 hoger zet, maar het zou zomaar de Amerikaanse particuliere belegger kunnen zijn. In de geschiedeis is het namelijk regelmatig voorgekomen dat de particuliere beleggers iets te laat op het feest arriveerden.

Maar wat wil dit zeggen? Dat de stijging bezig is met het verliezen van kracht. En dat is het eerste signaal dat de trend binnenkort gaat veranderen.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 oktober 2013 23:26
    quote:

    WollyBolly schreef op 22 oktober 2013 16:54:

    In - en uitstroom roepen bij mij volgende vragen op:
    - waar komen die aandelen vandaan bij oplopende instroom
    - waar gaan, die aandelen heen bij
    Wordt dat uitsluitend bereikt door
    - emissies en weer van de beurs halen
    - inkoop eigen aandelen?
    Precies! De netto instroom van geld bij een gelijkblijvend aantal aandelen is per definitie gelijk aan nul, want tegenover elke koper staat een verkoper.

    Wat wellicht met instroom bedoeld wordt is zoiets als on balance volume: het volume van een dag met stijgende koersen wordt gerekend als instroom en het volume op een dag met dalende koersen als uitstroom.

    Overigens is mijn ervaring dat de een divergentie van de on balance volume indicator met de koersontwikkeling geen voorspellende waarde heeft.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links