Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed-bommetje

Fed-bommetje

De Federal Reserve zal later dit jaar starten met het afbouwen van de maandelijkse obligatieaankopen. Dit verwachten meerdere bekende beursanalisten. Toch zijn er minstens zoveel mensen die roepen dat de stimulatie helemaal niet kán stoppen en dat de Fed dus tot in het oneindige door zal blijven gaan met de markten oppompen.

Mijn technische systemen trekken zich weinig aan van fundamenteel nieuws, maar ik geloof er heilig in dat er aan de huidige beurskoersen al het een en ander is af te leiden. De grafieken geven mij een houvast en een klein beetje zekerheid in deze onzekere wereld.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Flinke beweging
In de daggrafiek van de S&P 500 hierboven is te zien dat het momentum keurig oploopt de laatste dagen en dat de positieve trend wordt hervat. Het scheelt niet veel meer of de S&P bereikt een nieuw record en de uitbraak is een feit.

Aan de hand van de blijvende positieve stemming leid ik af dat beleggers blijkbaar niet geloven in een afbouw van de stimulans of uitgaan van een milde vorm van tapering.

De daadwerkelijke aankondiging dat de Fed er echt mee op gaat houden kan dus voor een flinke koersbeweging zorgen en dat biedt weer kansen voor de contraire belegger. In mijn ogen is beleggen namelijk het continue afwegen van de potentie tegen het risico.

In dit geval lijkt het mij dat beleggers nog niet rekenen op een plotselinge afbouw en ligt de risico-rendementsverhouding dus in het voordeel van de handelaar die inspeelt op een scherpe daling.

Doemdenker
Met dit soort uitspraken schaar ik mij achter de doemdenkende beursgoeroe’s die zonder ergens een tijd aan te koppelen voortdurend roepen dat de markten omlaag duikelen. Gelukkig weet u dankzij mijn modelportefeuille hier op IEX dat ik dit jaar ook aan de stijging keurig mijn geld heb verdiend en dat ik dit soort uitspraken niet iedere dag doe.

Dus concreet: ik verwacht dat de aankondiging van de Fed omtrent het afbouwen van de obligatieopkopen inslaat als een bom en dat de beurzen door dit nieuws een correctie van minstens 10% tegemoet gaan.

Ik ben daarom voorzichtig met het innemen van longposities en ga op weerstandszones in de grafiek juist short met een strakke stoploss. Zo zal ik de komende maanden een flink aantal kleine verliesjes nemen en als de daling daadwerkelijk op gang komt alle eerdere minnetjes laten verbleken met een mooie klapper.

Op moment van publiceren heeft Duijvestijn geen posities in de S&P 500. Hij heeft mogelijk wel andere posities waar hij hier niet over schrijft. Bekijk zijn modelportefeuille hier op IEX.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 september 2013 14:07
    De FED is als monetaire autoriteit die toezicht houdt op de wereldreservevaluta begonnen aan een monetair experiment zonder precedent. De spelregels zullen onbuigzaam blijken te zijn en doen denken aan de song Hotel California van de Amerikaanse popgroep The Eagles: "You can check in any time you like Mr Bernanke, but you can never leave". www.economie-macht-maatschappij.com/b...
  2. [verwijderd] 18 september 2013 14:25
    Ik dacht het zeker te weten dat beleggers de afgelopen twee weken voorzichtig zouden zijn, zo niet wat winst zouden nemen, zat dus short... Heb m'n verbrijzelde short posities niet verkocht omdat ik wel eens wil zien hoe het vanavond gaat. Een -10% zou dus wel uitkomen, maar als ik het huidige vertrouwen in de markt zie kan ik daar niet meer in geloven, heb de posities in m'n hoofd afgeschreven.
  3. [verwijderd] 18 september 2013 14:35
    quote:

    Jusstinb schreef op 18 september 2013 14:01:

    komende maandag of maanden?
    Maandag. Er wordt beschreven dat het nieuws inslaat als een bom, niet als een tijdbom.

    Wel interessant om eens een op korte termijn verifieerbare stelling te zien, nu kan iedereen zich dit hopelijk nog herinneren als het maandag is zodat de auteur de feedback krijgt die hij verdient.
  4. RT2014 18 september 2013 14:45
    Als de FED begint met het afbouwen van het opkopen van obligaties e.d., betekent dit toch niet dat de FED die obligaties weer terug in de markt stopt door ze te verkopen? Met andere woorden de geldpers wordt langzaam tot stilstand gebracht, maar wordt niet getransformeerd tot een geldversnipperaar. De extra liquiditeiten blijven dus in de markt. Misschien ben ik naïef, maar ik zie niet in waarom dat een bom onder de markt wordt.
  5. [verwijderd] 18 september 2013 15:33
    Beste RT2014. Helemaal mee eens. Toch is dit een turbo geweest voor markten die de markten heel ver hebben gebracht. Enige angst dat het zonder toch wat minder snel gaat kan voor een verkoopgolfje zorgen, zie het als veredelde winstnemingen. Maar het lijkt erop dat het is ingeprijsd en -10% lijkt me heel erg onwaarschijnlijk als ik het huidige vertrouwen zie.
  6. Selwyn D. 18 september 2013 17:44
    quote:

    beursgokker schreef op 18 september 2013 14:21:

    Als je een echte kerel bent ga je dan 20 futures short of koop je voor je volledige bankrekening puts. Als je een daling van 10% garandeert en het enige wat je doet is je longs vasthouden en de stoploss aanscherpen dan ben je geen echte belegger of je weet het niet zeker.
    Niemand weet ooit iets zeker op de beurs. Althans, dit soort bewegingen weet ik niet zeker. Rondom overnames wil ik nog wel eens flink inslaan omdat in mijn ogen het risico dan beperkt is.
    Juist omdat ik nooit iets doe met "mijn volledige bankrekening" blijf ik overreind en kan ik inspelen op de beurs en beetje bij beetje mijn rendement bij elkaar harken.
  7. Selwyn D. 18 september 2013 17:46
    quote:

    shutterspeed schreef op 18 september 2013 17:27:

    denk dat het wel mee zal vallen en wel hierom

    www.iexprofs.nl/Column/Opinie/109860/...
    Dat is de mening van Cullen Roche van blog Pragmatic Capitalism. Er zijn ook voldoende redenen aan te wijzen waarom er in een sneller tempo afgebouwd zal worden.
  8. Selwyn D. 18 september 2013 17:47
    quote:

    RT2014 schreef op 18 september 2013 14:45:

    Als de FED begint met het afbouwen van het opkopen van obligaties e.d., betekent dit toch niet dat de FED die obligaties weer terug in de markt stopt door ze te verkopen? Met andere woorden de geldpers wordt langzaam tot stilstand gebracht, maar wordt niet getransformeerd tot een geldversnipperaar. De extra liquiditeiten blijven dus in de markt. Misschien ben ik naïef, maar ik zie niet in waarom dat een bom onder de markt wordt.
    Het gaat niet om de daadwerkelijke acties. Als het goed is zit dat al in de koers verwerkt. Het wel of niet afbouwen zal uiteindelijk in de koers terug te zien zijn. Het gaat mij erom dat ik de inschatting maak dat beleggers teveel uitgaan van een geleidelijke en langzame afbouw. Het nieuws dat de Fed per 1 oktober zal beginnen met afbouwen en hier in rap tempo helemaal mee op houdt zal inslaan als een bom (als het gebeurt).
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links