Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tweedehuisbezitter investeert in stukje geluk

UTRECHT (AFN) - Nederlanders die een tweede huis kopen, willen vooral investeren in 'een stukje geluk'. Ze hebben daar gemiddeld tussen de 200.000 en 250.000 euro voor over, zegt Tim van Vlierden, organisator van de beurs Second Home International in de Utrechtse Jaarbeurs.

Dat het bezit van een tweede optrekje gezonder en gelukkiger maakt, bleek uit een onderzoek onder tweedehuizenbezitters en potentiële kopers door de beursorganisatie in samenwerking met NRIT Onderzoek. Negen van de tien eigenaren zien het tweede onderkomen als een toevluchtsoord, ontlenen daar een fijn gevoel aan en hebben geen spijt ooit aan de woning te zijn begonnen.

Met de stelling dat er sprake is van meer romantiek en intimiteit met de partner tijdens het verblijf in het tweede huis is bijna 43 procent het eens en bovendien er is aanzienlijk meer tijd voor elkaar, zeggen drie van de vier ondervraagden.

Kenniscafé

Op de beurs kunnen potentiële huizenkopers zich van vrijdag tot en met zondag oriënteren op alle aspecten van de aankoop van een tweede woning. Vanaf de eerste kriebels, tot de oriëntatie op een land of bestemming, het verzamelen van informatie bij makelaars en het vergelijken van woningen tot en met de ondertekening van een koopcontract. In de Jaarbeurs presenteren 110 exposanten uit 60 landen een breed aanbod aan onroerend goed.

Bezoekers krijgen deze keer de gelegenheid om 'ervaringsverhalen' te horen van mensen die de aankoop van het tweede huis al achter de rug hebben. De beurs doet dit in de vorm van landenpresentaties. ,,En in een kenniscafé kunnen gegadigden partijen als beheer- en verhuurorganisaties en financiële dienstverleners ontmoeten'', aldus Van Vlierden.

Advertentieplatform

Van de Nederlanders die rondlopen met plannen voor een tweede huis is verhuur slechts in 9 procent van de gevallen de reden om tot eventuele aankoop over te gaan. Bijna 42 procent zou 'beperkt’ willen verhuren, blijkt uit een enquête onder 1000 bezoekers van de laatste vier beursedities.

In de praktijk blijkt dat de mogelijkheden van verhuur na verloop van tijd vaker worden benut. De meesten verhuren via een verhuurorganisatie, dus hoeven zelf niets te doen. Anderen hebben een eigen website of adverteren bij een advertentieplatform.

Eten

Contact met het eigen land blijft voor de huizenbezitter in het buitenland wel belangrijk: 73 procent zegt Nederlandse televisie te ontvangen en eenzelfde percentage meldt het nieuws altijd te volgen. Eten zoals thuis doen de meesten niet, want liefst 82 procent geeft de voorkeur aan de lokale, buitenlandse keuken.

De organisatie van Second Home verwacht zo'n 5000 bezoekers, iets meer dan bij de vorige editie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links