Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Pas op voor juichende beleggers"

Lang leve de huisnijverheid van de IEX-lezers. Victor Lamme - drpipi10 voor Koffiekamer-intimi – was nieuwsgierig naar de ruwe data van de IEX Bull/Bear Enquête (anno november 2001) om die eens even stevig uit te benen. IEX stuurde hem alle uitslagen van de IEX Bull/Bear Indicator (uitleg hier) en voilá, dit is wat hij er van maakte. Bent u ook nieuwsgierig? Klik hier voor de data in Excel.


 

Data

 

  • BB indicator over 111 maanden (nov 2001 – jan 2011)
  • Maandelijkse AEX over dezelfde periode
  • BB = BullBear indicator, telkens 1e van de maand, geconverteerd naar -50 tot +50
  • AEX = Return van AEX over de afgelopen maand (in %):
  • (AEX (i) – AEX (i-1)) / AEX(i-1)

Wat is de correlatie tussen deze twee?

 

Hieruit blijkt dat:

  • De BB sterk wordt bepaald door de AEX van de afgelopen tijd. Correlaties met Lag -13 to -1 zijn positief. Beleggers verwerken in hun BB oordeel een ‘geheugen’ van ongeveer 12 maanden
  • De BB heeft nauwelijks voorspellende waarde voor de toekomstige AEX. Als er al een correlatie is, is die negatief. Dwz een hoge BB is een ietwat slecht teken voor de AEX: de correlatie waarden na 0 zijn gemiddeld wat meer negatief (al lijkt dat effect verwaarloosbaar)

Kan dit worden gestaafd met Granger Causality analyse (GCA)?

  • De F statistiek van de invloed van de AEX op de BB indicator is super significant: 34.54 waar een F waarde boven 3.08 een significantie van p < 0.05 aangeeft. De BB wordt dus sterk en zeer significant bepaald door de AEX van de afgelopen tijd (niet zo vreemd)
  • De F statistiek van het omgekeerde effect (effect van BB op AEX) is eveneens marginaal significant: Een F waarde van 3.85. Gezien de negatieve correlatie (zie boven) betekent dit dat een hoge BB waarde volgens GCA mogelijk een lagere AEX veroorzaakt

Dit is des te opmerkelijker gezien het volgende: De AEX gedraagt zich gedurende de gevolgde periode (2001-2011) enigszins trendmatig: de autocorrelatie van de AEX is rond Lag 0 iets positief. Dat wil zeggen dat een hoge return van deze maand enisgzins voorspelt dat de return de komende maand ook hoog zal zijn.

Dat geldt overigens nog veel sterker voor de BB: de autocorrelatie is daar bij Lags tot 10 maanden positief: een belegger verandert blijkbaar niet zo snel zijn mening. Deze autocorrelaties counteren in principe het gevonden effect van BB op de AEX: als beleggers positief zijn over de afgelopen maanden (omdat de AEX was gestegen) is de kans dat de AEX doorstijgt sowieso groter (ook omdat de AEX was gestegen).

Toch bleek een hoge BB eerder een slecht teken.

 

Eindconclusie

 

  • De mening van beleggers op IEX wordt sterk bepaald door de stijgingen en dalingen van de afgelopen tijd. Beleggers hebben daarbij een ‘geheugen’ van ongeveer 12 maanden. Hoe hoger de stijgingen, hoe hoger de BB.
  • Beleggers veranderen (daarom) niet zo snel van mening.
  • De BB is een zwakke maar volgens GCA net significante voorspeller van de AEX. Een hoge BB maakt de kans op dalingen van de AEX een fractie hoger.
  • De AEX heeft zich in de onderhavige periode ietwat trendmatig gedragen, wat een schending van de ‘ideale markt hypothese’ is. Een sterke stijging van de afgelopen maand voorspelt een (licht) hogere kans op stijging voor de komende maand.
  • Dit laatste maakt de bevinding dat een hoge BB een lagere AEX verzoorzaakt nog opmerkelijker.

De beurswijsheid ‘juichende beleggers zijn een slecht voorteken’ wordt door deze data enigszins ondersteund. De effecten zijn echter heel erg klein.

Victor Lamme


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gastauteur IEX

Als Gastauteur figureren beleggers die volgens de redactie van IEX bijdragen leveren die het waard zijn een groter publiek te bereiken. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Meer over Gastauteur IEX

Recente artikelen van Gastauteur IEX

  1. jan '17 TA-gastcolumn: Voorzichtig positief 394
  2. okt '16 "ETF's zijn juist een positieve ontwikkeling" 17
  3. jan '16 TA ehrd: Richting 500 476

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2011 16:10
    Leuk artikel. Beantwoord niet helemaal de vraag of er geld mee te verdienen is.

    Ideetje misschien, om ipv Follow The Nenner (waar ik de voorspellingen nog van zoek overigens: wie ?) een IEX-fondsje te maken op basis van de lezers enquete ?

    Ben benieuwd of de stemming beinvloed wordt als er echt Money-on-the-line staat... :)

    KWS
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links