Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Brazilianen komen van koude kermis thuis'

AMSTERDAM (AFN) - Brazilianen hoeven niet te hopen dat met de waarschijnlijke afzetting van president Dilma Rousseff er een snel einde zal komen aan de economische malaise in het land. Dat denkt ING-econoom en Brazilië-kenner Raoul Leering. Ook Nederland heeft grote belangen bij Brazilië.

De glans van de Braziliaanse economie is er behoorlijk af. Na de eeuwwisseling ging de economie sterk vooruit dankzij de hoge grondstofprijzen en een deels op krediet gefinancierde consumptiegroei. Doordat de grondstofprijzen zijn ingestort, consumenten vanwege hun hoge schulden de hand op de knip houden en bedrijven nauwelijks investeren, verkeert Brazilië nu echter in de diepste recessie in decennia.

Nederland is na de VS de grootste buitenlandse investeerder in Brazilië. De grootste economie van Zuid-Amerika neemt daarnaast de vijftiende plek in op de ranglijst van grootste exportmarkten voor Nederland. Er worden vooral veel voertuigen zoals schepen naar het land geëxporteerd en farmaceutische producten.

Optimisme

Het vooruitzicht van een spoedig vertrek van Rousseff zorgde afgelopen tijd voor optimisme op de financiële markten in Brazilië. Maar volgens Leering zijn de verwachtingen te hooggespannen en moeten beleggers zich realiseren dat de realiteit voorlopig heel anders zal uitpakken.

,,Het is voor een nieuwe regering vrijwel onmogelijk om de economie op korte termijn te stimuleren.'' Het hoge begrotingstekort betekent dat de regering geen financiële ruimte heeft om de economie te stimuleren en de rente kan ook niet veel worden verlaagd vanwege de hoge inflatie.

Hervormingen

Eventuele structurele hervormingen zijn broodnodig, maar zullen pas op langere termijn effect sorteren. Hooguit kan een nieuwe regering helpen het vertrouwen van het bedrijfsleven te herstellen en daarmee zorgen voor nieuw elan.

Leering wijst vooral op het belabberde onderwijs, de slechte infrastructuur en het gebrek aan concurrentie op de Braziliaanse markt. Verder kampt het land met enorme corruptie, waaronder de omkoopaffaire bij olieconcern Petrobras.

Lees over dit aandeel ook

  1. 20 apr JPMorgan kleiner in SBM Offshore
  2. 16 aug Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SBM Offshore

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. hap 18 april 2016 13:19
    quote:

    ljjls schreef op 18 april 2016 13:07:

    Ik denk dat een associatieverdrag en handelsverdrag met de EU de oplossing is, hahahah
    Dat doen we alleen maar met landen die anders door Poetin ingepalmd dreigen te worden. Bij Brazilie is daar voorlopig nog geen sprake van, of wil Poetin de stranden van Rio annexeren?
  2. forum rang 6 pietje-2005 18 april 2016 13:23
    quote:

    Sloeki schreef op 18 april 2016 13:04:

    Gekke "straat"-Brazillianen, snappen niet hoe de politiek werkt. Denken dat je met paar toeters en protesten mevrouw Rousseff en aanhang van hun troont stoot.
    lol.
    Dacht je dat dat in Nederland beter is, dan?
    Het volk, op straat of niet, heeft echt niets in te brengen, hoor, in onze schijn-democratie.
    Ook referenda maken niets meer uit bij deze jongens ;-)
  3. forum rang 8 Wilbar 18 april 2016 13:24
    quote:

    hap schreef op 18 april 2016 13:19:

    [...]

    Dat doen we alleen maar met landen die anders door Poetin ingepalmd dreigen te worden. Bij Brazilie is daar voorlopig nog geen sprake van, of wil Poetin de stranden van Rio annexeren?
    Niet helemaal waar...

    De Europese Unie heeft meerdere associatieovereenkomsten gesloten. Onder andere met landen in Noord-Europa (zoals Noorwegen en IJsland), Oost-Europa (zoals Servië en Macedonië), met landen in het Middellandse Zeegebied (zoals Algerije, Egypte, Israël, Libanon, Marokko en Turkije), en met Chili in Zuid-Amerika. Omdat de landen waarmee de EU een associatieovereenkomst sluit verschillend zijn, is de inhoud ervan nooit helemaal hetzelfde.

    Bron: www.referendum-commissie.nl/referendu...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SBM Offshore

14,090 17:35
-0,010 -0,07%
Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links