Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Hoofdkantoor Unilever naar Rotterdam'

'Hoofdkantoor Unilever naar Rotterdam'

ROTTERDAM (AFN) - Unilever maakt donderdag bekend dat het Rotterdam kiest als locatie voor zijn hoofdkantoor. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden.

Het Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf heeft nu nog twee hoofdkantoren, in Londen en Rotterdam. De toezichtsraden van de Britse en de Nederlandse onderdelen zouden woensdagmiddag bijeen zijn om de knoop door te hakken.

Unilever beraadde zich op zijn 'duale' structuur sinds het bedrijf vorig jaar een vijandige overname door branchegenoot Kraft Heinz afweerde. Het tweede hoofdkantoor wordt nu onder meer uit kostenoverwegingen aan de kant geschoven. Verder zouden de mogelijkheden die Nederland heeft om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen overnames een belangrijke rol hebben gespeeld bij de keuze voor Rotterdam.

FTSE-100

Sowieso wil Unilever genoteerd blijven aan de beurzen in Amsterdam, Londen en New York, liet de onderneming al weten. De handel in Nederlandse aandelen is nu al groter dan in Britse aandelen. Bovendien bezit de Nederlandse tak 56 procent van de gewone aandelen. Als Unilever echt een Nederlands bedrijf wordt, mag de multinational waarschijnlijk geen deel meer uitmaken van de FTSE-100.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben sinds de aankondiging van Unilever dat het mogelijk van de huidige structuur af wil, flink gelobbyd bij het bedrijf. Beide landen hoopten zo het Unilever-hoofdkantoor binnen de landsgrenzen te houden.

De keuze voor Nederland is een gevoelige klap voor de Britse regering van premier Theresa May. Die probeert juist te laten zien dat Groot-Brittannië ook na de brexit nog een land is waar bedrijven graag in investeren.

Geruchten

Een vertrek van het hoofdkantoor uit Londen betekent niet dat Groot-Brittannië niet meer belangrijk is voor het bedrijf. Unilever heeft meer werknemers in Groot-Brittannië dan in Nederland (7500 tegen 3000) en heeft in beide landen belangrijke onderzoeks- en ontwikkelafdelingen. In totaal werken er wereldwijd circa 169.000 mensen bij Unilever.

Geruchten dat Unilever voor Rotterdam zou kiezen, deden al langer de ronde. De afgelopen dagen werden berichten dat er nog deze week een besluit komt al steeds sterker. Unilever houdt het er officieel nog altijd op dat een beslissing voor het einde van de maand valt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 innicksname 14 maart 2018 14:14
    quote:

    xenocratie schreef op 14 maart 2018 13:41:

    Zorg dan ook direct tegen een beschermingconstructie tegen ingrijpen door de overheid want doe je iets in een particulier aandelen bedrijf wat de overheid niet leuk vind of stemmen wil halen dan worden ze onrechtmatig lastig.
    Oh oh.. Waar staat Xeno in je naam voor? Xenofoob?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links