Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Shell zette Nigeria onder druk om olieveld'

AMSTERDAM (AFN) - Shell misbruikte het handelsakkoord tussen Nederland en Nigeria om een lucratief olieveld in handen te krijgen tegen opvallend goede voorwaarden. Dat zeggen onderzoeksorganisatie SOMO en Milieudefensie in een studie naar interne mails van het olie- en gasconcern.

Het gaat om de aanschaf van exploitatierechten voor het olieveld OPL-245 voor de Nigeriaanse kust. Daarvoor telden Shell en het Italiaanse energieconcern Eni in 2011 omgerekend 1,3 miljard euro neer. Rond de transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst doorsluisde naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

Uit interne mails zou blijken dat Shell een claimzaak op basis van een Nederlands-Nigeriaans investeringsverdrag gebruikte om Nigeria onder druk te zetten akkoord te gaan met de gunning van het olieveld. De Nigerianen hadden de rechten eigenlijk al aan een andere partij dan Shell toegewezen.

Italiaanse strafzaak

Er loopt al een Italiaanse strafzaak over de kwestie. Bij het strafonderzoek in Italië was ook het Nederlandse Openbaar Ministerie betrokken. Shell en Eni hebben altijd ontkend dat er iets verwijtbaars is gebeurd.

In een verklaring stelt Shell dat het ,,volstrekt normaal'' was om een internationale arbitragezaak aan te spannen tegen de Nigeriaanse regering, omdat die het olieveld zowel aan Shell als aan een andere partij had toegewezen. ,,Het was een legitieme manier om onze rechten op OPL 245 en onze investeringen te beschermen. De Nederlandse overheid was hiervan op de hoogte. Ook de uiteindelijke schikking van dit geschil met de Nigeriaanse regering in 2011 was geheel legitiem'', aldus bedrijf.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08 mei Saxo ziet beleggersvertrouwen verder dalen
  2. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Weert=No.1 4 februari 2019 01:26
    Nigeria is zo corrupt dat je er geen zaken mee kunt doen. Zelf heb ik als BVD-er ( later AIVD) meegeholpen om de Nigeriaanse corruptie in Nederland te bestrijden. Ze beloofden vnl. zakenlui gigantische winsten op olieconcessies.Maar eerst moest dan flink geïnvesteerd worden. Deze overgemaakte tegoeden kregen ze nooit terug.Lang verhaal als ik er achteraf over nadenk.Afrika : NO GO.Is van Marokko tot Zuid-Afrika corrupt.Ben er vaker geweest, maar nooit meer.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,960 17:35
+0,190 +0,56%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links