Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Big, big Apple

Nadat ik gisteren al twee columns schreef, volgt vandaag nog een derde column over een - voor de vaste lezers - bekend onderwerp. Dit weekend werd namelijk de Apple-store geopend in het centrum van Amsterdam.

Iedereen die wederverkoper is heeft of krijgt hier last van en gaat als hij slim is vanaf nu Nokia’s of Samsungs verkopen. Als ondernemer met een kantoor in het centrum van Amsterdam vraag ik me af, kijkend naar de grootsheid en locatie(s) van deze en dit soort winkel(s) of het überhaupt in het internettijdperk rendabel kan zijn om zo veel geld te spenderen aan een fysieke winkel.

Als het toch niet rendabel is, dan betekent dat dat je de huur en andere kosten als marketingkosten mag zien en dat betekent dat het algemene kostenniveau van het bedrijf gewoon omhoog gaan. 

Maar we vechten niet tegen de trend…

Dozenschuivers
Wat me opviel tijdens het surfen was dat Apple nu het grootste bedrijf van de wereld is  qua market cap. Nu wisten we dat al, maar je moet eens kijken naar de historische lijst van grootste bedrijven in de wereld gemeten naar marktwaarde. 

Nog even de definitie: de marktkapitalisatie van een onderneming is de totale beurswaarde van een bedrijf. Dit valt uit te rekenen door alle uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers. Dit bedrag is de prijs waarvoor de hele onderneming in theorie te koop is. Althans, als alle aandelen ook vrij verhandelbaar zijn. 

Denk eens even aan wie vroeger de lijst aanvoerde. Ik pak er even een paar. Bijvoorbeeld IBM. Dat doet het de laatste tijd buitengewoon goed. Terwijl het gewoon dozenschuivers zijn geworden. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Interessant is het om te zien is wat er gebeurt met de koers nadat een bedrijf het grootste van de wereld is geworden. 

Nicrosoft, Exxon Mobile
Ik zal ze u niet allemaal op laten zoeken, maar een andere leuk voorbeeld is Microsoft. Dit aandeel was in 1999 het grootste bedrijf van de wereld.

Exxon Mobil was ook meerdere jaren het grootste bedrijf. Nu is dit niet zo hype-gebonden, maar ook wel leuk om te zien. 

Wal-Mart Stores, een gewone winkelketen, was in 2010 en 2011 het grootste bedrijf. Gaat dit een negatieve belofte worden voor de toekomst?

JP Morgan Chase, eens ook het grootste bedrijf van de wereld, heeft daarna ook een behoorlijke dip meegemaakt. 

Google was eind 2009 (volgens CNN) het grootste bedrijf. 

Allemaal een correctie
Grappig is dat dit soort bedrijven na deze hoogmoedige periode allemaal een correctie hebben doorgemaakt en soms zelfs een enorme val hebben gemaakt. 

Ander voorbeeld: Royal Dutch Shell stond in juli 2009 op nummer 1. 

General Electric was meerdere keren in de geschiedenis een van de grootste bedrijven van de wereld. De laatste keer, volgens Forbes, was in 2009. 

In 2000 was het Cisco.

Gelukkig voor Apple zeggen resultaten uit het verleden niet over de toekomst.  Deze keer zal alles anders zijn, toch?

 

 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. lege_beurs 6 maart 2012 10:34
    "Als ondernemer met een kantoor in het centrum van Amsterdam vraag ik me af, kijkend naar de grootsheid en locatie(s) van deze en dit soort winkel(s) of het überhaupt in het internettijdperk rendabel kan zijn om zo veel geld te spenderen aan een fysieke winkel."

    www.forbes.com/sites/stevedenning/201...
  2. EuroFool 6 maart 2012 11:52
    IBM is al jaren absoluut geen "dozenschuiver" meer. Niet voor niets hebben ze hun PC's allang verkocht aan Lenovo. Het is nu een IT dienstverlener (veel hogere marches dan op 'ijzer') en veel software.

    En mbt Apple: het lijkt nu wat op datzelfde machtige IBM in de jaren '90: een slim marketingbedrijf dat ook producten verkoopt. Maar ook daar worden diensten (iTunes etc.) en software steeds belangrijker dan de hardware.
  3. [verwijderd] 6 maart 2012 12:23
    Cees, stop het aub toch met te schrijven over en te shorten van AAPL. Je bent al jaren verkeerd, face it. IBM is al jaaaren geen dozenschuiver meer, de CEO van IBM kondigde zo'n 20 jaar geleden aan dat IBM een service bedrijf moet worden. Je moet beter onderzoek doen naar de dingen waar je in trade, of anders blijf je er beter af.

    De apple stores zijn wereldwijd een ongelofelijk commercieel succes en brengen ongelofelijk veel geld op. Waarom ? Simple, stap maar even binnen, ze helpen je daar van A tot Z. Mensen zoals jij denken 'is dit nu wel nog nodig in het internettijdperk?' Mensen zoals Steve Jobs dachten: 'Ik kan hier als differentiator eruit komen'

    Jij begrijpt het niet en je zal het nooit begrijpen.

    AAPL is een $700 stock.
  4. ggwvante 6 maart 2012 12:28
    IBM een " dozenschuiver " ? Kom kom. Van de omzet over 2010 kwam maar 8% uit hardware. Verder uit : software (44%), dienstverlening (39%) en financiering (9%). IBM is helemaal geen dozenschuiver, maar een van de grootste software en services bedrijven in de wereld. Van Dongen moet zijn huiswerk beter doen. Zo'n " misstatement " ondergraaft de geloofwaardigheid van zijn hele artikel.
  5. bert pit 6 maart 2012 13:03
    Apple heeft veel goodwil gekweekt bij een groot publiek met achtereenvolgens iPod, iphone en iPad. Apple heeft een klein marktaandeel in PC's (circa 8%) en daar is nog een "world to win". Gerekend naar de hoge marges die klanten bereid zijn te betalen, de ontwikkelingen rond iTV, de innovatiekracht en de eenvoud en veiligheid zie ik het marktaandeel nog wel groeien.

  6. sebpb 6 maart 2012 14:34
    De grote kracht van een apple store is dat het een helpdesk is met de producten onder handbereik.
    Ipv dat je aan de lijn hangt te wachten op hulp, kan je winkelen en voelen. Zodra je aan de beurt bent krijg je koffie en wordt het product uitgelegd.
    Ik werk zelf al 20 jaar met Apple en sinds de i-pod roep ik al, mensen met een ipod gaan een Mac kopen. Als een i-pod zo lekker makkelijk is is een Mac het ook, en zie het resultaat, de Mac's grootste concurrent is de i-pad.
    Over de waarde van het aandeel Apple......? ik heb al 2 jaar het idee dat het een luchtbel is en telkens gaat het weer hoger, durf het uit hoogtevrees niet aan om bij te kopen.
  7. farcha 6 maart 2012 15:06
    Hoezeer ik Apple aanbidders ook zie als sukkels die in een marketing hype trappen, staat het succes van Apple stores buiten kijf. En inderdaad Seb78, is het een helpdesk met producten ter plekke. Echter, als je een beetje buiten de gebaande paden/rehearsed scripts gaat, kun ja al heel snel niet meer geholpen worden. Maar zolang de aanbidders vrijwel alles zien als bevestiging van hun gelijk (net als 'echte' religie) is dit geen probleem. Als er (haar)scheurtjes ontstaan in het model of de reputatie kan het hard naar beneden gaan. Wanneer dit zal zijn...? Ik heb me een paar keer akelig gebrand aan Apple dus ik blijf er voorlopig van af, short of long. Op (middel)lange termijn blijf ik het zien als een luchtbel, maar wel een sterke. Het zal interessant zijn te zien wat het Windows (PC/tablet/phone) 8 platform voor effect zal hebben...
  8. carlmay 6 maart 2012 17:47
    Ha..ha die Frank,wat een timing zeg,
    1 jaar geleden (21 maart 2011) schreef je al over Gekte rond Apple (dit schreef je o.a. Ik heb dan ook weer een short genomen in Apple. Als Apple shorter is het goed te vermelden dat we een verkoopsignaal hebben in de EB indicator). Wat was je trots dat de koers van Apple is gezakt van rond de USD370 naar USD330 (dankzij de kernramp in Japan)
    Nu is de koers rond de USD530 een stijging van 60% ondanks de wereld crisis.
    Zeg es eerlijk Frank, hoeveel keer heb je in je vinger gesneden met je Apple-short.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links