Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Last of lust?

Het zijn bijzondere beurstijden. Onzekerheid regeert de financiële markten en veel beleggers lijken het spoor volkomen bijster. Op maandag las ik dat Nederlandse pensioenfondsen de beurs mijden.

Er is volgens hen teveel turbulentie van genoteerde beleggingen en dat schijnt een veel hoger risicoprofiel op te leveren dan niet-genoteerde investeringen waar je niet dagelijks een benaderde waarde van kunt berekenen.

Private-equity-belegger Waterland doet er zijn voordeel mee. Op dinsdag lees ik dat deze specialist in ‘niet genoteerd’ in recordtijd 1,1 miljard euro contracteert bij professionele beleggers. En wat doet Waterland? In dezelfde krant lees ik vijf pagina’s verder dat indirect wordt deelgenomen in Omega Pharma.

“Maar dat is toch een beursgenoteerde onderneming?”, hoor ik u denken. Dat klopt, maar Omega Pharma-oprichter Marc Coucke is druk doende zijn onderneming van de beurs te halen via een openbare bieding en kan daarbij de steun van een kapitaalkrachtige partner goed gebruiken.

Last of lust
Is dit het begin van een trend? Ik denk van wel. Zeker op Euronext Amsterdam lijken de meeste genoteerde ondernemingen tegen de huidige waardering meer de lasten dan de lusten van hun beursnotering te ervaren. Ga maar na: pers- en analistenbijeenkomsten leggen een stevige claim op de dure tijd van topbestuurders, die effectiever kan worden aangewend door zich volledig op de onderneming te focussen.

Dit zou betekenen dat wij de komende periode verrast zullen worden door biedingen op beursgenoteerde ondernemingen, die door verkopen van pensioenfondsen tegen behoorlijke discounts ten opzichte van hun fair value een aantrekkelijk doelwit zijn van private equity investeerders met diepe zakken.

Daarnaast zullen corporate raiders zich ook aan de poort melden. Strategische kopers zijn anno 2011 aanzienlijk beter gefinancierd dan in de vorige crisis van 2008-09 en kunnen desgewenst snel schakelen.

De goed presterende beursgenoteerde ondernemingen zullen daarentegen hun sterk afgenomen beurswaarde terecht als een (bedrijfs)risico ervaren. Want niet elke toenadering van buitenaf zal con amore zijn.

Een ding staat vast: de koersvolatiliteit zal voorlopig hoog blijven. Wie deskundig analyseert en handelt naar de uitkomsten, kan juist in bijzondere tijden jaloersmakende rendementen realiseren.


Willem Burgers is lid van het beheerteam van het Add Value Fund. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Keijser Capital Asset Management B.V. is de beheerder van Add Value Fund N.V. en is als vergunninghouder opgenomen in het register dat door de Autoriteit Financiële Markten wordt gehouden. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn beschikbaar op de website van het Add Value Fund. De waarde van de activa van het Add Value Fund is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Burgers

Willem Bugers was van 1978 tot en met 1987 werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was Willem Burgers managing director van het Orange Fund, een fonds act...

Meer over Willem Burgers

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. allesweter 9 september 2011 15:05
    Beste Willem

    Gisteren uitdraai gemaakt van maandoverzicht augustus 2011.
    (addvalue)
    Wat mij opvalt is de winsttaxaties die je bij je fondsen geeft.
    Bijv.NEDAP. W/pa 2010...1.30euro.2011..1,60 en 2012...2.35euro
    NEWAYS W/pa 2010...0,53euro. 2011..0.70euro
    TEN CATE: W/pa 2010..1.77euro. 2011...2,50 en 2012..2,65euro
    Dit zijn slechts een paar voorbeelden.

    De winsttaxaties voor 2011 en 2012 lijken mij VEEL te hoog. Nu nemen de bedrijfswinsten al af, en in 2012 nog veel meer.
    Mochten je taxaties toch uitkomen dan mag je een mooi aandeel uitzoeken bij www.oudeaandelen-online.nl. Wel in overleg
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links