Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kluitjesvoetbal

Hypes, die zijn er altijd op de beurs. Momenteel zijn zilver en olie wel de meest aansprekende. De populairiteit van dit soort beleggingen zorgt voor zogenaamde consensusposities of ‘crowded’ posities, waarin iedereen gelooft en waarin beel beleggers zich ook als zodanig gepositioneerd heeft. Dat maakt geld verdienen met uw belegging lastiger. Wat zijn de grootste risico’s voor zulke posities, waarvan je weet dat deze visie gedeeld wordt door velen?

  • De risico’s zijn het grootste wanneer de meer speculatieve, potentieel kortetermijnposities een groter deel uitmaken van het totale marktvolume. In praktijk betekent dit dat een belegger (of speculant) rekening moet houden met de omvang van posities die hij neemt in deze markt. Wanneer veel marktparticipanten tegelijkertijd van hun posities af willen ontstaat een probleem.

  • De risico’s zijn minder groot wanneer de consensusposities in grotere markten genomen worden. Dan moet echter wel afgevraagd worden in hoeverre daadwerkelijk geld te verdienen is met zo’n positie.

    Hogere volatiliteit
    Uitstekende voorbeelden van crowded posities in relatief kleine markten zijn die in een aantal grondstoffen markten. Zilver en olie zijn hierbij de meest aansprekende. De activiteit op de zilvermarkt is het afgelopen jaar enorm gestegen. De volumes op de ETF-markt en de posities op de futures markt geven dit duidelijk aan. Waarschijnlijk was de stijging van marge verplichtingen op de futures beurs een reden voor veel partijen om, al dan niet gedwongen, hun posities af te bouwen. De zilverkoers daalde bijna 30% in de eerste week van mei!

    In navolging van deze beweging ging ook olie vorige week hard onderuit. Ook de handelsactiviteit in olie is de afgelopen jaren sterk toegenomen, zonder dat veel veranderde in het aanbod van olie. De verhoudingen zijn nog niet zo extreem als bij zilver, maar toch verloor olie in een week meer dan 10% in waarde. Ook hier was de omvang van speculatieve, consensusposities, bepalend voor de sterke neergang.

    Het grootste risico van dit soort posities is dat alle partijen tegelijkertijd naar de uitgang rennen om hun positie te sluiten. De reden voor het tegelijkertijd actie ondernemen is niet van belang. Wat kunnen we nu met de wetenschap dat posities ‘crowded’ zijn? De belangrijkste observatie is dat een belegger een beduidend hogere volatiliteit moet kunnen accepteren wanneer hij een positie neemt in een markt waarbij een groot deel van de posities aangehouden worden door partijen die daar eventueel snel vanaf willen.

    Sein op groen
    Een benadering is daarbij om posities aan te houden die beduidend kleiner zijn dan de normale omvang van posities. Twee andere voorbeelden van consensus posities die minder invloed hebben omdat de markt groter is in vergelijking met de grondstoffenmarkten zijn emerging markets aandelen en Amerikaanse obligaties. Emerging markets aandelen waren voor veel partijen de meest aantrekkelijke manier om uitdrukking te geven aan een positieve visie op aandelen in 2009 en 2010. Dat leidde tot een sterke performance in die periode van emerging markets.

    Vanaf het begin van dit jaar hebben emerging markets het moeilijker gehad. Doordat beleggers al overwogen zaten in deze aandelen was het moeilijker een koper te vinden om dit soort posities verder in waarde te laten stijgen, bij beperkte wijzigingen van de onderliggende fundamenten. Amerikaanse obligaties zijn op dit moment een uitstekend voorbeeld van ‘crowded’ posities. De “Spring Outlook” van Barron’s geeft aan dat liefst 87% van de beleggers negatief is op Amerikaanse obligaties!

    Weliswaar is deze markt enorm groot, maar het zou zo maar kunnen dat de tienjaars rente in Amerika verder daalt als gevolg van deze positionering. Als Bill Gross en bijna alle andere beleggers al hebben verkocht, gaat het einde van QE2 dan zorgen voor hogere rentes in Amerika? Het belangrijkste bij consensusposities in grotere, meer liquide markten is dat het vaak moeilijk is om geld te verdienen met die visie.

    Iedereen heeft deze visie al en heeft deze al geïmplementeerd. Waar komt de volgende partij dan vandaan om te zorgen dat deze positie inderdaad geld gaat opleveren? Als alle seinen op groen staan, is het in de praktijk vaak te laat om nog geld te verdienen met een consensuspositie in een grote markt!


  • Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management. De fondsen van Aethra kunnen positie hebben in de in dit artikel genoemde beleggingen. Vernooij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marc Vernooij

    Obligaties, aandelen of cash? Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management en een asset allocator pur sang. Voorheen was hij hoofd Technische Asset Allocatie bij ABN Amro, sinds 2008 doet hij hetzelfde bij zijn eigen vermogensbeheerder en hedgefund Aethra Asset Management.

    Meer over Marc Vernooij

    Recente artikelen van Marc Vernooij

    1. jul '11 Obligaties, er zijn geen betere 7
    2. jan '11 Horizonhoppen 3
    3. nov '10 Volatiliteit voor beginners 6

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links