Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Analyse: ECC Southeast Asia Retail Bonds

Na enkele succesvolle projecten in Oost-Europa heeft de ECC Groep nu zijn blik gericht op de opkomende vastgoedmarkten in Zuid-Oost Azië. Voor de ontwikkeling van een regionaal winkelcentrum in Chiang Mai, Thailand, worden obligaties uitgegeven waarop particuliere beleggers kunnen inschrijven. Om te beginnen mijn plus- en minpunten.

Pluspunten Minpunten
+ervaring met bijzondere projecten conform Promenada concept - aflossing alleen mogelijk uit verkoop of herfinanciering nog te realiseren project
+lage initiële fondskosten en jaarlijkse kosten - beperkte zekerheden
+korte looptijd - hoge liquiditeitsreserve

Aanbieder
De initiatiefnemer en beheerder van ECC Southeast Asia Retail Bonds is ECC Investment Management B.V, dat onderdeel uitmaakt van de ECC Groep. Deze partij kan bogen op jarenlange ervaring met vastgoedontwikkeling in Centraal- en Oost-Europa.

Een van de belangrijkste successen is het Promenada winkelcentrum in de Poolse hoofdstad Warschau. Momenteel kijkt de ECC Groep vooral naar kansen in de snelgroeiende vastgoedmarkten in Zuidoost-Azië, alwaar het een shopping & entertainment mall in Vietnam en in Thailand ontwikkelt.

Structuur
Alle aandelen ECC Southeast Asia Retail Bonds B.V worden gehouden door ECC Investment Management B.V. De aandelen van de beheerder zijn in handen van ECC Invest Holding B.V, met ECC IP Holding B.V. als aandeelhouder.

Er zullen 48 obligaties uitgegeven worden van 75.000 euro. Van de bruto opbrengst van 3,6 miljoen euro zal 2.594.200 euro worden aangewend voor de aankoop van een 85%-belang in Promenada CNX Invest B.V. Deze vennootschap zal op zijn beurt een 10% belang nemen in en leningen verstrekken aan ECC Chiang Mai Project I Ltd.

De ECC Groep en een lokale partij zijn de overige aandeelhouders van deze vennootschap die de grond in Chiang Mai in eigendom heeft en het project zal ontwikkelen. Vanwege de Thaise regelgeving moet er met een lokale partner gewerkt worden.

Het winkelcentrum
De bouw van Promenada Chiang Mai vergt een totale investering van 47,8 miljoen euro en wordt met een bruto vloeroppervlak van circa 76.500 m² een van de grootste winkelcentra in de tweede stad van Thailand. Het winkelcentrum heeft een direct verzorgingsgebied van 4,5 miljoen mensen.

De succesformule van de ECC Groep in Polen - 'More than just shopping' - zal worden gekopieerd, zodat het winkelcentrum ook onderdak zal bieden aan restaurants, een bioscoop, fitness en speeltoestellen. De initiatiefnemers gaan uit van een 100% bezettingsgraad binnen een jaar na oplevering. Andere grote winkelcentra in Chiang Mai kennen een bezettingsgraad van 90-95%. 

Rendement
De obligaties worden na een relatief korte looptijd van 3 jaar tegen 100% afgelost en hebben een vaste coupon van 12% per jaar. De zeer hoge liquiditeitsreserve wordt aangehouden om de (kwartaal) uitkeringen te kunnen voldoen, maar dat schijnt inherent te zijn aan de geldstromen bij projectontwikkeling.  
 
Kosten
De totale initiële kosten van 85.000 euro (2,3%) zijn opvallend laag in vergelijking met de gebruikelijke 6-8%. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse fondskosten van 20.000 euro. Daarmee komt het fonds uit op een gunstige Totale Expense Ratio (TER) van 1,34%. Het gaat deze aanbieder duidelijk om de realisatie van de projectontwikkeling en niet om de dekking van alle fondskosten. 

Risico´s en zekerheden
Vanwege de omvang van de obligaties staat de aanbieder niet onder toezicht van de AFM en hoeft de prospectus niet te voldoen aan de gebruikelijke richtlijnen. Het track record van de ECC Groep is echter goed. ECC heeft ervaring met de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten in het buitenland en heeft alle vergunningen die voor dit project nodig zijn.

Hetzelfde geldt voor de grondpositie. Dit komt naar mijn mening het risicoprofiel ten goede. Aan de andere kant is de verwachte bezettingsgraad optimistisch, temeer daar er nog geen huurcontracten zijn afgesloten. Verder herbergen de obligaties ook een valutarisico.

Het totaalrendement, inclusief de aflossing, is afhankelijk van herfinanciering of verkoop van het winkelcentrum. Als beperkte zekerheid zal Promenada CNX Invest B.V., voor wat het waard is, het recht van tweede hypotheek verkrijgen op de grond en opstallen van ECC Chiang Mai Project I Ltd.

Tegenover deze markt- en financieringsrisico's staan relatief hoge rentevergoedingen. Deze zullen de eerste twee jaar volledig uit de liquiditeitsreserve voldaan worden. De omvang van de liquiditeitsreserve kan echter onvoldoende blijken indien de oplevering vertraagd is.

Het goede track record van de aanbieder boezemt vertrouwen in, maar de obligatiehouders moeten wel beseffen dat zij het ontwikkelingsrisico lopen. In tegenstelling tot de aandeelhouders nemen zij echter niet deel in de eventuele winst. Deze kan gezien de cashflow ramingen zeer hoog uitvallen. Een winstdelingselement in ruil voor een lagere coupon van zeg 9% zou wat mij betreft de aantrekkelijkheid van de propositie ten goede zijn gekomen.

Klik hier voor meer vastgoedanalyses

Gerdo de Jager is initiatiefnemer en oprichter van Beurswaage Fondsanalisten. Beurswaage verschaft onafhankelijke informatie aan zowel particuliere als professionele beleggers over niet-beursgenoteerde beleggingsinstellingen met de nadruk op beleggingen in vastgoed. De observaties van De Jager zijn op persoonlijke titel geschreven en mogen niet worden gelezen als advies.


Gerdo de Jager is initiatiefnemer en oprichter van Beurswaage Fondsanalisten. Beurswaage verschaft onafhankelijke informatie aan zowel particuliere als professionele beleggers over niet-beursgenoteerde beleggingsinstellingen met de nadruk op beleggingen in vastgoed. De observaties van De Jager zijn op persoonlijke titel geschreven en mogen niet worden gelezen als advies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gerdo de Jager

Gerdo de Jager is initiatiefnemer en oprichter van Beurswaage Fondsanalisten. Beurswaage levert bijdrage aan het succes van beleggers door relevante informatie te verschaffen aan zowel particuliere als professionele beleggers over niet-beursgenoteerde beleggingsinstellingen met de nadruk op beleggingen in vastgoed. Na zij...

Meer over Gerdo de Jager

Recente artikelen van Gerdo de Jager

  1. apr '10 Analyse: Woningfonds Apeldoorn
  2. jun '10 Analyse: Renpart Vastgoed Holding IX 2
  3. jun '10 Analyse: Winkelvastgoedfonds Duitsland 2 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links