Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Value8: Groen en groeiers

Open deur 1: beleg alleen in goede bedrijven. Sommige beleggers en analisten hanteren bepaalde red flags om het kaf van het koren te scheiden op de beurs. Het zijn bepaalde indicaties om niet in een onderneming te beleggen.

Dat is bijvoorbeeld de bouw van een prestigieus hoofdkantoor, een winst die met bijzondere baten op peil wordt gehouden, of veel wisselingen van de wacht in het ondernemingsbestuur. Ik had in mijn VEB-tijd een andere red flag.

Beleg niet in bedrijven die op het allerlaatste moment hun aandeelhoudersvergadering houden: eind juni.

Veel van de bedrijven die ten onder zijn gegaan vergaderden in de laatste twee weken van juni: ze kregen de cijfers niet rond, hadden discussie met de accountant, of werden door grote operationele problemen in beslag genomen. Laat vergaderen is geen pré.

Maak kennis met onze strategie
Nu vallen wij zelf in dat rijtje. Value8 houdt haar aandeelhoudersvergadering op 29 juni om 15:00 uur in het beursgebouw van Euronext Amsterdam. U mag het als red flag zien, maar ik maak me daar geen zorgen over. We hebben niet - zoals Samas - te maken met een gedwongen uitverkoop, waarna er voor aandeelhouders niets overblijft.

En ook niet - zoals Nedfield - met failliete dochters en een verzoek om uitstel voor het opmaken van de jaarrekening. Bovendien heeft Value8 dit jaar op 28 januari al een aandeelhoudersvergadering gehad. We hebben die van maandag zo georganiseerd, dat beleggers meer te weten komen over onze strategie.

Ze kunnen kennis maken met twee van de bedrijven waarin we deelnemen: Suture Aid (innovatieve hechttechniek) en Games Factory Online (educatieve games). We nodigen niet alleen aandeelhouders uit. We bieden ook de mogelijkheid aan een (beperkt aantal) geïnteresseerde beleggers om aanwezig te zijn.

Het programma bevat drie presentaties (Suture Aid, Games Factory Online en Value8) en een korte rondleiding op de beurs.



Tijdsperiode grafiek: 

Zeven vragen
Iets anders: over Value8 heb ik de afgelopen tijd veel vragen ontvangen. Ik zal zeven van die vragen beantwoorden:

1. Waarom hebt u een investeringsmaatschappij opgericht, daarvan zijn er toch al genoeg?

Value8 is toch anders. Wij hebben twee takken: enerzijds investeringen en anderzijds advisering en ondersteuning. Value8 is dus geen gewone participatiemaatschappij. We focussen op groeiende bedrijven in groeimarkten. Zoek maar eens op de beurs naar bedrijven die jaarlijks - zonder overnames - 10% in omzet groeien.

Dan vallen de meeste beursfondsen af. Wij willen met name actief zijn in markten die harder groeien dan de economie en inspelen op groeithema’s als duurzaamheid en vergrijzing. Denk aan gezondheidszorg, duurzame energie, milieu en water, internet en vrije tijd. Dat betekent in beginsel geen zware industrie, auto’s en drukkerijen.

2. Hebt u last van de crisis?

Wij hebben er last, maar ook voordeel van. Het was in het klimaat van 2007 veel gemakkelijker geweest om een grote emissie te doen. Er was geld in overvloed. De voordelen van het huidige klimaat zijn wat ons betreft groter:

  • De waarderingen van bedrijven zijn sterk gedaald
  • De behoefte aan actieve ondersteuning is ook groter
  • De goede groeiers onderscheiden zich in dit gure economische klimaat.

    3. Waarom had u eigenlijk interesse in Oilily?

    Goede vraag! Als iemand met een investeringsvoorstel zou komen in kleding of textiel, zou ik zeer terughoudend zijn. Maar we vonden (en vinden) Oilily een prachtig merk en in een faillissementsituatie zijn de voorwaarden relatief gunstig. We hebben onze focus, maar als er buitenkansjes zijn, laten we die niet willen laten liggen.

    De investering in EDCC was zo’n buitenkansje.

    4. U hebt gewaarschuwd voor de hoge koers, moeten beleggers dat zelf niet weten?

    Dat is misschien mijn VEB-verleden. Het gaat goed met Value8 en we hebben geen problemen met een stijgende koers. Dat ging zo snel, dat we vermoedden dat de geringe verhandelbaarheid dit versterkte. Daar hebben we voor gewaarschuwd. Op een gegeven moment stonden er koersen van 55 en 75 euro aan de laatkant in het orderboek.

    Dat betekent dat beleggers de koers zouden kunnen manipuleren. We hebben juist een omgekeerde splitsing doorgevoerd (acht oude aandelen voor één nieuwe) om geen pennystock meer te zijn en geen speelbal van dagspeculanten. We willen waarde creëren op lange termijn: drie tot vijf tot vijf jaar. Over die periode mag u ons afrekenen.

    5. Hoe kan Value8 zich staande houden tussen giganten als Alpinvest of HAL?

    Dat is een compleet andere league. De bedrijven waarin wij geïnteresseerd zijn, zijn voor die bedrijven te klein en te arbeidsintensief. En de ondernemingen zelf willen graag een persoonlijke benadering en iemand die met ze meedenkt.

    6. U bent zelf grootaandeelhouder van Value8. U had vroeger kritiek op zakkenvullers, bent u er zelf ook een?

    Het aandelenbelang in Value8 houd ik op lange termijn. Put your money where your mouth is! Dat maakt tussentijdse koersschommelingen ook minder relevant. Door investeringen met aandelen te betalen, verwatert dat belang. Dat is ook al bij de investering in Games Factory Online het geval.

    Verder valt het salaris ruim binnen de Balkenende-norm. Voor dat jaarsalaris hoeft vertrekkend Shell-topman Jeroen van der Veer slechts drie dagen te werken. Ik ben er overigens tevreden mee.

    7. Waar zien jullie de meeste kansen?

    We hebben gemerkt dat er veel goede investeringsmogelijkheden zijn in de groene sector, in jargon heet dat toch cleantech? Dit zijn producten of diensten die bijdragen aan een efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Anderzijds merken we dat beleggers in die sector een gefocust fonds prefereren.

    Om die reden overwegen we ook om een tweede fonds te starten gericht op groen. We geloven in de toekomst van deze bedrijfstak en dat steeds meer ondernemingen het belang van duurzaamheid onderkennen en gaan investeren in schonere productie, energiebesparing en schone energie.

    Belangrijk daarbij is dat een tweede fonds niet een louter ideële instelling wordt: het doel is en blijft waarde te creëren en voor beleggers een aantrekkelijk rendement te bieden. Nu is helaas duurzaam nog vaak te duur.


    Peter Paul de Vries is directeur van investeringsmaatschappij Value8, dat genoteerd is op Euronext Amsterdam. Van 1995 tot en met 2007 was hij directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De Vries is tevens voorzitter van de pan-Europese aandeelhoudersorganisatie Euroshareholders. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht aan de auteur te sturen.


  • Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
    De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter Paul de Vries

    Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

    Meer over Peter Paul de Vries

    Recente artikelen van Peter Paul de Vries

    1. 13 sep Goed zo AFM 16
    2. 10 jul Rutte weg, stem PVDA!
    3. apr '23 Smallcap-crash door accountantstekort

    Gerelateerd

    Reacties

    25 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 23 juni 2009 13:23
      Laat PP liever uitleggen waarom hij zichzelf laat betalen in aandelen Value8 tegen intrinsieke waarde en daarmee dus nieuwe aandelen uitgeeft ruimschoots onder de beurskoers.

      Als VEB voorzitter zou hij dit schandalig hebben genoemd, wat het ook is. Bij Value8 profiteert hij a la Toth.
    2. [verwijderd] 23 juni 2009 13:36
      Ontdek de verschillen in transacties met derden (Games Factory) en met gerelateerde partijen (PPdV inbreng van SutureAid).

      Voor SutureAid betaalt Value8 1,05mln euro te betalen in 350.000 aandelen Value8. (nieuwe aandelen tegen 3 euro = intrinsieke waarde)

      Voor GamesFactory betaalt Value8 0,57mln euro te betalen in 57.000 aandelen Value8. (nieuwe aandelen tegen 10 euro = beurskoers)
    3. [verwijderd] 23 juni 2009 13:44
      quote:

      schreef:

      6. U bent zelf grootaandeelhouder van Value8. U had vroeger kritiek op zakkenvullers, bent u er zelf ook een?

      Het aandelenbelang in Value8 houd ik op lange termijn. Put your money where your mouth is! Dat maakt tussentijdse koersschommelingen ook minder relevant. Door investeringen met aandelen te betalen, verwatert dat belang. Dat is ook al bij de investering in Games Factory Online het geval.
      Peter-Paul speelt een zelfde spel als dat hij Toth&co altijd verweet.
      Hij verkoopt prive-belangen van bedrijven aan zijn eigen investeringmaatschappij, heeft een enorme positie in zijn eigen bedrijf en de beurskoers is vele malen hoger dan de intrinsieke waarde.

      Hier wordt een smerig spelletje gespeeld door Petertje-Paul.
    4. The Duck Master 23 juni 2009 14:17
      Normaal gesproken wordt een columnist betaald per column, dus PPDV krijgt knaken van IEX ipv andersom.
      Dat hij zich zelf op Totheriaanse wijze zou verrijken is alleen maar toe te juichen.
      Dat geeft aan dat de beste man een hoop geleerd heeft in zijn carriere!
      Links lullen, rechts vullen, that's the way it should be done...
    5. [verwijderd] 23 juni 2009 17:38
      Waarom had u eigenlijk interesse in Oilily?

      Goede vraag! Als iemand met een investeringsvoorstel zou komen in kleding of textiel, zou ik zeer terughoudend zijn. Maar we vonden (en vinden) Oilily een prachtig merk en in een faillissementsituatie zijn de voorwaarden relatief gunstig. We hebben onze focus, maar als er buitenkansjes zijn, laten we die niet willen laten liggen.

      dat kan nooit fundamenteel zijn geweest.

      70 milj versnipperde omzet in teveel markten.
      ook nog eens verdeelt over een dames en kindersegment.

      totaal passé concept

      in de cyclus een stervend merk,dan kan je beter een nieuw merk opstarten.

      toestroom nieuwe klanten??

      zelfs in een faillissement is het een bodemloze put.
    6. [verwijderd] 23 juni 2009 17:53
      Integere man die PPdeV.

      Waarschuwde voor gekte.

      Nam een klein deel ven een spelletjesfabriek over en de idioterie was meteen een feit.

      PPdeV zag hetzelfde gebeuren bij de DVRG en waarschuwde tegen de irrationaliteit.
      Logisch dat het hij nu een signaal moest geven.

      Al was het maar om zijn geweten te sussen.

      groet.
    7. [verwijderd] 23 juni 2009 21:08
      Wat frappant is zijn twee dingen:

      - Henny van Velzen (directeur van dat Games bedrijfje) is geen ondernemer, integendeel. In Mediaplaza tijdperk (zie www.itcommercie.nl/achtergrond/dossie... was dit vaak gewoonweg lachwekkend deze man. Dit is een type 'Magic Minds Eric Bartels' met geen fundamenteel zakelijk trackrecord, maar wel mooie praatjes.

      - wanneer je de omzet van dat games bedrijfje leest begrijp je niet waarom er nu al initieel zoveel voor de aandelen wordt betaald. Ja games hebben een potentieel hefboom effect (het is net software) maar kom we zien mediarepublic en meer 'oude economie' als malmberg dat ook alsmaar niet waarmaken.
    25 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links