Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hedge fund feuilleton (I)

Als trouwe abonnee van de hedge fund nieuwsbrief durven wij u wel te klassificeren als iemand die weet wat hedge funds zijn en in welke gedaanten ze voorkomen. Maar de hedge fund-wereld is niet makkelijk in definities te vangen en de strategieën van de spelers veranderen sneller dan de modecollecties in de PC Hooftstraat.

Daarom starten we in deze nieuwsbrief een gloednieuw feuilleton, waarin per uitgave een andere sector of strategie centraal staat. Dat moet uiteindelijk resulteren in een compleet standaardwerk met alle ins en outs over hedge funds. Verzamel ze allemaal!

Uw gastheer is Mark Boerstra, directeur van Attica Vermogensbeheer, dat zich specialiseert in research naar internationale hedge funds. - Redactie IEX.nl

Nog al te vaak lees je in de krant dat hedge funds buitengewoon risicovolle en speculatieve beleggingsvehikels zijn.

Regelgevers vinden dat de consument beschermd zou moeten worden tegen deze groep beleggingsfondsen en dat de vrijheid en geslotenheid van hedge funds aan banden gelegd moet worden.

Maar kun je in zijn algemeenheid wel conclusies aan hedge funds verbinden? Net zoals gewone beleggingsfondsen kunnen hedge funds een buitengewoon conservatieve opdracht hebben (bijvoorbeeld beleggingen in geldmarktinstrumenten) maar ook extreem risicovol zijn (denk aan warrant- of optiefondsen).

Wat u kunt verwachten
Ook sommige hedge funds zijn speculatief - en daar zijn hele grote bij - maar er zijn massa's fondsen die buitengewoon conservatief zijn en alles in het werk stellen om geen geld te verliezen. De komende tijd zal ik in dit feuilleton een poging doen om het algemene begrip hedge funds te demystificeren.

We beginnen algemeen, maar de volgende bijdragen zullen meer de diepte ingaan en inzoomen op specifieke stijlen. Achtereenvolgend komt aan de orde:

" Convertible arbitrage
" Fixed Income arbitrage
" Equity Market Neutral
" Risk arbitrage
" Distressed securities
" Event Driven strategies
" Long/short equities
" Macro

Mijn definitie is...
Maar zoals dat hoort in een echt naslagwerk: eerst de basics. Wat zijn hedge funds nu echt? De definitie die mij het meest aanspreekt en ook het onderscheid maakt ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen, komt van William C. Crerend, de president van EACM Advisors:

"Hedge funds zijn private partnerships waarbij de manager of algemeen bestuurder een significant persoonlijk aandeel in het fonds heeft en vrij is om te handelen in diverse markten en om beleggingen en strategieën te hanteren met variërende long/shortposities en hefboom."

Dan de vraag: zijn hedge funds een superieure beleggingscategorie? Het Hedge Fund Research Institute houdt van talloze hedge funds en hedge fund-stijlen de opbrengsten bij sinds 1990. Als al die hedge funds bij elkaar worden opgeteld, dan ontstaat de HFRI Weighted Composite Index.

Verachtvoudigd
Op de compositie van deze index is veel af te dingen en volgens sommige wetenschappers overschat deze index de werkelijke returns met wellicht 2% per jaar. Als we daar even niet voor corrigeren is deze index bijna verachtvoudigd in de afgelopen 15 jaar.

De AEX-index en staatsobligaties zijn slechts (ahem) verdrievoudigd in de afgelopen 15 jaar. En dan houden we nog niet eens rekeing met de volatiliteit (dit is de term voor de mate van fluctuatie van de maandelijkse opbrengsten). Als we dat wel doen wordt het relatieve beeld nog spectaculairder.

Hoe kan dat toch?
Hedge funds hebben gemiddeld per jaar bijna het dubbele verdiend van de opbrengst op staatsobligaties en aandelen, maar deden dat met een volatiliteit die nauwelijks die van staatsobligaties overstijgt. Hoe kan dat, zo'n verschil in prestatie?

Misschien wel de allerbelangrijkste reden is het feit dat hedge funds hun risico niet definiëren als een benchmark-risico maar als een absoluut risico. Dat wil zeggen dat zij hun prestaties niet afmeten aan de hand van het resultaat van een index maar elk jaar proberen een positief resultaat te behalen.

Daar zit de kneep
Hoewel niet elk fonds daar elk jaar in zal slagen, leidt dit er toe dat bij twijfel of bij ongunstige omstandigheden, hedge funds eerder geneigd zullen zijn om gas terug te nemen. En die vrijheid hebben hedge funds, getuige de definitie: "…strategieën met variërende long/shortposities en hefboom".

Als groep hebben hedge funds het dan ook gepresteerd om in slechte beleggingsjaren de boel redelijk droog te houden. De returns in goede jaren behoeven niet eens zo exorbitant te zijn, zolang fouten (negatieve returns) maar zoveel mogelijk vermeden worden.

En daar zit hem nu precies de kneep. Simon Ramo noemt het in zijn boek Extraordinary Tennis for the Ordinary Tennis Player een "winners game". Gebrekkige tennisspelers winnen een partij als de ander net iets minder fouten maakt. De professional daarentegen wint een partij als hij fouten vermijdt èn winners produceert.




Mark Boerstra is directeur van de onafhankelijke vermogensbeheerder Attica Vermogensbeheer in Amsterdam. Voor IEX schrijft hij een serie artikelen over stijlen en strategieën van hedge funds. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Uw reactie is welkom op boerstra@iex.nl.



Mark Boerstra is directeur van de onafhankelijke vermogensbeheerder Attica Vermogensbeheer in Amsterdam. Voor IEX schrijft hij een serie artikelen over stijlen en strategieën van hedge funds. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Boerstra

Mark Boerstra is directeur van Attica Vermogensbeheer. Eind 1999 heeft hij dit bedrijf met een aantal partners opgericht. Attica specialiseert zich in vermogensbeheer en hedge funds, zowel nationaal als internationaal, en doet daar zelf research naar. Sinds 1976 is hij actief in de financiële wereld. Eerst in diverse func...

Meer over Mark Boerstra

Recente artikelen van Mark Boerstra

  1. jul '06 Hedge fund feuilleton (VII) - Equity hedge
  2. apr '06 Hedge fund feuilleton (VI) - Distressed securities
  3. mrt '06 Hedge fund feuilleton V - Risk arbitrage

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links