Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudprijs consolideert winst

Kan goud naar 1550 in 2016?

Het zal u niet ontgaan zijn: ik ben voorstander van goud als actief binnen een gediversifieerde portefeuille. Goud biedt niet enkel een tegengewicht aan aandelen of obligaties, omdat het weinig correlatie heeft tot de overige activa, maar goud is ook een veilige haven. Het is een verzekering voor onzekere tijden.

In de huidige tumultueuze tijden vind ik dat fysiek edelmetaal een weging van 5 tot 10% kan krijgen in een gebalanceerd vermogen. Dit percentage is overigens niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar er schuilt een slimme strategie achter.

  • Als de goudprijs daalt, dan is de weging te klein om een grote schade aan te richten in de portefeuille. Bijvoorbeeld, als de goudprijs met de 50% zou dalen, dan heeft dit slechts een impact van 2,5% tot 5% op uw totale rendement.

  • Als de goudprijs met 100% zou stijgen, wat goud in de afgelopen decennia meerdere malen deed, dan verdubbelt de weging van 10 tot 20%. En dat tikt meteen aan.

Ommezwaai

Maar terug naar de ontwikkelingen in de goudmarkt en de prijsevolutie van de voorbije maanden. Goud kende het beste kwartaal in decennia, met een stijging van 16%! We moeten helemaal terug naar de jaren negentig voor een vergelijkbaar eerste kwartaal.

Dit merkte ik al in het najaar van 2015 op, toen er een trendbreuk bij goud optrad. Er waren diverse signalen, maar wat mij vooral boeide was de hernieuwde investeringsvraag. Op dat ogenblik trok GLD – de grootste goud-ETF ter wereld – een enorme inflow aan.

Achteraf bleek dit pas het begin van een indrukwekkende ommezwaai. In de voorbije maanden was de honger van beleggers naar goud amper te stuiten. Op de volgende grafiek is goed te zien dat de instroom in goud-ETF's een imposante piek vertoonde in de recente maanden, de grootste sinds 2009.

Dit was destijds niet toevallig ook het moment waarop een van de grootste rallies uit de geschiedenis van goud van start ging.

 Piek in instroom in goud-ETF’s

 

Hernieuwde vraag

Ik heb even wat statistieken opgezocht. Sinds begin 2016 kwam er 225 ton aan goud bij in GLD. Dit betekent een stijging van 35% op slechts vijf maanden. Op deze manier is GLD weer snel op weg om een van de grootste individuele houders van goud te worden.

Vandaag staat GLD op plaats negen in de landenlijst van grootste goudreserves. Maar er is nog een hele weg af te leggen om het historische record op te zoeken, want dat bedroeg in 2012 nog 1350 ton!

De hernieuwde vraag uit de investeringshoek zal de stijging van de goudprijs blijven ondersteunen. Toch hoor ik in de afgelopen dagen gemor. Immers, de prijs van goud viel in enkele weken terug van 1300 dollar naar 1200 dollar. Dit terwijl de vraag naar goud (door investeerders) al die tijd bleef toenemen.

Stapje terug?

Natuurlijk, wie denkt dat alles symmetrisch verloopt op financiële markten, die mag zich opmaken voor een koude douche. Markten kunnen op bepaalde ogenblikken irreëel handelen. Fundamenten doen dan niet altijd ter zake.

In dit geval zou het ook niet zo gek zijn dat goud even een stapje terug doet want ondanks de recente correctie staat het jaarrendement van de goudprijs (in dollars) nog altijd op 13,5%. Dit terwijl de S&P 500 en de staatsobligaties op respectievelijk 4 en 3% staan in 2016.

Toch speelt er momenteel ook iets fundamenteels, wat druk op de goudprijs zet. U leest er niet zoveel over in de media, maar het is wel degelijk een negatieve factor. Venezuela is bezig met een gedwongen verkoop van haar goudreserves.

Let op Venzuela

Volgens de meest recente gegevens zou het Zuid-Amerikaanse land al eenderde van haar goudreserves hebben gedumpt. Dit komt overeen met meer dan 80 ton goud. Uiteraard, als je dergelijke volumes in een versneld tempo verkoopt in de open markt, dan gaat dit natuurlijk ten koste van de prijs.

Wellicht is dit effect door vele marktwaarnemers over ’t hoofd gezien. Ik maak me er minder zorgen over, aangezien het slechts een tijdelijk fenomeen kan zijn. Als Venezuela op ’t punt staat om haar hele goudreserve te liquideren, dan zal dit in de komende maanden nog wegen op de goudprijs, maar niet meer dan dat.

Ik denk echter dat het zo ver niet zal komen. Als Venezuela weer nieuwe liquiditeiten in de markten kan vinden, zal de firesale van haar goudreserve snel stoppen. Dan krijgt de goudrally van begin dit jaar z’n vervolg. 

Richting 1300

Ik vermoed dat de consolidatieperiode nog enkele weken kan aanhouden, maar dan zie ik de goudprijs weer oplopen richting de eerste barrière rond 1300 dollar, waarna de volgende etappes op 1400 en 1550 dollar liggen.

Ik verwacht dit prijsspektakel in het najaar van 2016 te zien. Daarom is het zaak om vandaag met de nodige aandacht weer naar het goudsegment te kijken. Beleggers maken best gebruik van deze consolidatiefase om toe te slaan.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 31 mei 2016 14:11

    "Als de goudprijs daalt, dan is de weging te klein om een grote schade aan te richten in de portefeuille. Bijvoorbeeld, als de goudprijs met de 50% zou dalen, dan heeft dit slechts een impact van 2,5% tot 5% op uw totale rendement.

    Als de goudprijs met 100% zou stijgen, wat goud in de afgelopen decennia meerdere malen deed, dan verdubbelt de weging van 10 tot 20%. En dat tikt meteen aan."

    Dit geldt alleen voor goud natuurlijk
  2. forum rang 4 holenbeer 31 mei 2016 23:38
    quote:

    humansRunderrated schreef op 31 mei 2016 14:11:

    "Als de goudprijs daalt, dan is de weging te klein om een grote schade aan te richten in de portefeuille. Bijvoorbeeld, als de goudprijs met de 50% zou dalen, dan heeft dit slechts een impact van 2,5% tot 5% op uw totale rendement.

    Als de goudprijs met 100% zou stijgen, wat goud in de afgelopen decennia meerdere malen deed, dan verdubbelt de weging van 10 tot 20%. En dat tikt meteen aan."

    Dit geldt alleen voor goud natuurlijk

    Ja, en die daling van 50 % vindt uiteraard alleen plaats als je weging 5 % is. De verdubbeling vindt miraculeus plaats als je weging 10 % is. Zou hij zijn facturen op dezelfde manier opmaken?
  3. kees5555 2 juni 2016 11:18
    quote:

    holenbeer schreef op 31 mei 2016 23:38:

    [...]
    Ja, en die daling van 50 % vindt uiteraard alleen plaats als je weging 5 % is. De verdubbeling vindt miraculeus plaats als je weging 10 % is. Zou hij zijn facturen op dezelfde manier opmaken?
    Je leest verkeerd: Pantelis bedoelt met 5 tot 10% dat de weging 5 a 10 % is.
    Ds als goud verdubbelt, dan wordt de nieuwe weging 10-20%... volgens Pantelis.

    Dus eerste indruk is dat zijn verhaal klopt wat dat betreft.

    Echter, hij maakt toch een rekenfout (of liever gezegd hij heeft niet echt gerekend):
    Stel in portefeuille 10 euro goud en 90 euro andere zaken, totaal 100.
    Goud verdubbelt en wordt 20, totale waarde is dan 110.
    20 van 110 is echter geen 20% maar 18,18%
  4. ch@rter 3 juni 2016 10:08
    Het verhaal is leuk, maar ik zie jou nergens iets schrijven over de te nemen rente stappen vanuit de US en wat dat met de dollar gaat doen versus goud. Goud kan dan natuurlijk veel minder aantrekkelijk worden.
    Enfin ik vind het te eenzijdig gericht op de evt stijging van het glanzende spul .. maar wij gaan het vanzelf meemaken.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links