Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olie is short én long

Olie is short én long

Wie naar de olieprijs kijkt kan niet anders dan knikkenbollen; de grafiek laat grote pieken en dalen zien namelijk. Afgelopen jaar was net als de Python waar je na een lange en gestage stijging het hoekje linksom draait en plots recht naar beneden dondert.

Nu is het al een tijdje geleden dat ik in de Efteling was, maar als ik het mij goed herinner, komt dan de kurkentrekker op een laag niveau, wat dus mooi de huidige omstandigheden beschrijft: sterke herstelpogingen en even harde afstraffingen.

Wat moet u nou met deze zwarte python?

Onderscheid

Allereerst is het belangrijk te weten wat de sterke stijging heeft veroorzaakt en wat nu de scherpe daling in gang heeft gezet. De stijging werd ingezet bij de bodem in 1998 (16 dollar) en ging tien jaar lang alleen maar omhoog om bij 145 dollar per vat te pieken.

Toen kwam de kredietcrisis, en olie’s link naar economische groei betekende dat olie ook een pak slaag kreeg, helemaal tot het 43 dollar-niveau. Maar dan herstelde olie spectaculair in een rechte lijn naar de 100 dollar.

Na wat gestuiter rond dat niveau, werd ineens de bodem er onder uit getrokken en was het linea recta naar 34 dollar.

Stijging

De stijging vanaf 1998 moet vooraal gezocht worden in een goed economisch klimaat gesteund door dalende rentes. Die hadden een snel en positief effect op de olieprijs, die sneller opliep dan de capaciteitstoename waardoor de prijs van olie dus bleef stijgen.

De kredietcrisis heeft tijdelijk wat roet in het eten gegooid, maar de echte neergang begon dus eigenlijk in 2014.

Daling

Vanaf de zomer van 2014, is het één groot drama geweest. De reden hierachter is dat de wereldeconomie niet het verwachte sterke herstel liet zien en dat steeds meer capaciteit beschikbaar kwam. Deze capaciteit heeft altijd de karaktertrek dat het na-ijlt.

Dit komt omdat het vinden, beoordelen en exploiteren van een olieveld nou eenmaal veel tijd kost (jaren) waardoor de olieproductiecapaciteit achter loopt op de economische groei.

Huidig beeld

De oliemarkt zit dus nu in bovengenoemde fase, maar dat verklaart niet de plotselinge val. Hiervoor moet naar het geopolitieke schaakbord gekeken worden. Saoedi-Arabië (SA) is de opmars van sjiitische krachten onder leiding van Iran zat en probeert deze trend te breken.

Syrië speelt hier een cruciale rol. Wie Syrië zegt, zegt ook Iran en Rusland. Met name die laatste heeft wat in de melk te brokkelen. Daar zijn de Saoedi’s wat minder van gecharmeerd en daarom besloten zij grote hoeveelheden olie te dumpen om zo de prijs te drukken.

Hiermee willen zij de Russen, die een veel hogere kostprijs van olie hebben, op de knieën krijgen.

Kortertermijnshort

Dit spel is nog niet voorbij en tezamen met de alsmaar verslechterende economie (ik verwacht veel meer ellende) zit olie nog wel even in het verdomhoekje wat mij betreft.

Nu is er een mooie rebound geweest, maar die is naar mijn mening puur technisch gedreven; er zaten enorm veel handelaren short, die besloten hun posities te neutraliseren door olie op te kopen. De ene koper steekt de andere aan en voor je het weet breekt de paniek uit, naar boven ditmaal.

Maar dit soort rebounds zijn vaak van tijdelijke aard en ik verwacht dan ook dat olie op korte termijn een short is.

Mega-long op lange termijn

Verlegt de belegger zijn tijdshorizon, dan zijn er bepaalde factoren aanwezig die olie toch wel als een zeer aantrekkelijke investering laten typeren. Zo ondergaat de sector een enorme vergrijzing. Veel ervaren personeel, van ingenieurs, geologen, tot drillmasters, zullen uit de sector verdwijnen door pensionering.

Verder is het zo dat een olieveld praktisch in een seconde kan worden stilgelegd, maar het opstarten hiervan, dat kost echter weer veel tijd en moeite (en brengt schade toe aan de hoeveelheid olie die opgepompt kan worden).

Als de economie weer een goed herstel laat zien, dan kan er dus een krapte op de oliemarkt ontstaan. Daarom is olie, op lange termijn, een long.

Volatiliteit is een buzzkill

Echter, op korte termijn en wellicht middellange termijn ziet het er dus niet zo goed uit. Het geopolitieke spel zal doorgaan en met name aan de economische kant verwacht ik grote klappen.

De geluiden die ik uit de sector opvang zijn al schrikbarend (“nooit eerder meegemaakt”), maar ik zie zwakte in zowat alle sectoren en werelddelen. De volatiliteit maakt het echter een moeilijke en dure short. Wellicht dat de jongens van de Optie Academy een mooie positie kunnen bekokstoven die op dit scenario aansluit?


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 25 maart 2016 11:20
    Als de olie op termijn gaat stijgen, dan stijgen meer grondstoffen mee.Dat zorgt indirect voor inflatie en rentestijging, dus de financiële markten krijgen klappen.De vraag is of dan niet alles, zelfs steenkool uit de kast wordt gehaald om een aankomende crash te temperen. Zonne energie kan ook voor al te heftige energiekosten dempend werken.Dus lijkt zilver, goed voor een long positie! De Q.E. drukpersen zullen echter bijdragen aan hun destructieve exercitie.Financiële chaos lijkt op langere termijn voorgeprogrammeerd.Zeker als er een nog grotere islamitische volksverhuizing, waarvoor feitelijk geen werk is en aanslagen op gang komen, welke transport en handel moeilijker maken en lasten exceptioneel zullen laten stijgen.
  2. Bangizwe 25 maart 2016 20:00
    Volgens mij staan we tegen de zomer al op 80 USD per vat. Ik kan mij niet inbeelden dat Rusland en de OPEC hun reserves gaan blijven opofferen tegen bodemprijzen. Over enkele weken gaan Rusland en de OPEC en nog enkele andere spelers vergaderen. Het meest logische zou zijn om in de productie te snoeien. En dan is alles mogelijk.

  3. [verwijderd] 25 maart 2016 21:10
    gokken op een vergadering van opec is gewoon gokken.
    feit is dat bij de huidige prijzen de investeringen naar beneden gaan.
    dit leidt op termijn tot krapte op de markt en dus tot hogere prijzen.
    op de huidige niveau's rds kopen , dividend herbeleggen en binnen 5 jaar
    een zeer mooi rendement. een kind kan de was doen
  4. Maan Arkenbosch 27 maart 2016 18:29
    Beste Cees, ik lees:De DNB wil via een eigen DNB-"KNOT"-coin, dit jaar deze ontwikkeld, invoeren, zo luidt de doelstelling in het jaarverslag van DNB. Daarmee wordt op een ogenschijnlijk eenvoudige wijze een gevaarlijk hoofdstuk geopend betreffende de waarde van de valuta-s en met name de koopkracht van de €. Zoals bekend werd in 2002 de Gulden via introductie van de € op €.0,45 gesteld.Daarmee werd de staatsschuld vanaf Fl.600 miljard tot €.250 miljard gereduceerd.Binnen enkele jaren was de € aan koopkracht ongeveer de oude Gulden waard. Opmerkelijk is dat de zilveren Gulden van 2002, €.0,45 nu ongeveer €.2,50 waard is!! (500% verschil) Thans zitten veel, vooral zuidelijke E.U. landen fors in de niet meer terug te betalen schulden.Dat kennelijk de DNB thans als proefkonijn van de ECB experimenteert met een DNB-coin lijkt op een toenmalige strategie van de omwisseling van de Gulden naar de €. Dat betekend dat op termijn de pensioenfondsen en kleine spaarders, welke nu al geen risico vergoeding krijgen het gelag gaan betalen. Ook lijkt dit geëxperimenteer op een strategie om op termijn een wereldmunt te introduceren, waarbij uiteraard de politiek een nadelige wisselkoers in eigen belang door de strot duwt, om z.g. onze export positie veilig te stellen. Ondertussen komen de grote schuldenlanden op een goedkope wijze van hun € schulden af via een onvoordelige ruilverhouding €.- staat tot ECB-coin. en kunnen via een nieuwe drukpers exercitie "terug betalen" Bijkomstig voordeel voor Brussel is in een klap de introductie van het elektronisch geld en afschaffing van het contant geld.Uiteraard met de smoes om het z.g. crimineel en zwart geld uit te bannen.Dan heeft de E.U./ECB via een druk op de knop de macht over alle banktegoeden en eventuele reductie van het betalingsverkeer. Een gevaarlijke zaak!!! Ik zie goud/zilver edelmetalen, verder stijgen!!!
  5. j@s 29 maart 2016 10:32
    Beetje gekleurd dit verhaal. De ontwikkelingen in noord-amerika laat de schrijver (gemakshalve) achterwege. In de betreffende periode is onder meer schalie een grote rol gaan spelen. Het merendeel van de ruim 1600 actieve rigs in 2015 waren hiervoor actief. Inmiddels zijn er nog slechts 372 actief een aantal wat nog wekelijks daalt. Door de relatief korte levensduur van de schaliebronnen is er in de VS dan ook weer sprake van een daling van de productie en nemen de importen wekelijks toe.
  6. [verwijderd] 29 maart 2016 20:36
    @poppenkast,
    Zwart-geld economie bedraagt zo'n 14% van het BBP in Europa, daarbuiten nog veel hoger.. Besef dat deze gelden óók (en met name) gebruikt worden om "spullen" van te kopen; auto's, huizen, boten, vakanties enz. Het hoegenaamd om zeep helpen van de "zwarte economie" zal de witte economie misschien wel in z'n diepste recessie aller tijden duwen en wellicht de gevreeste financiële meltdown veroorzaken. Ik denk niet dat enige helder denkende "witte" financiële partij deze gok zal willen nemen... Net als bij de bankencrisis is zwart-geld too big to fail. En op termijn zal "zwart geld" zijn weg in andere vorm vinden(bv. ECHTE bitcoin; niet die lariekoek van de DNB of edelmetaal-transacties) omdat er simpelweg VRAAG naar is. En zolang er vraag is zal er aanbod komen.... dat heet economie.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links