Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wessanen: jager of prooi?

Wessanen: jager of prooi?

Goed nieuws is altijd welkom. Wel even geleden, dat dit soort teksten van CEO’s tot ons kwamen, ik schat van vóór de bankencrisis, toen bijvoorbeeld de voormalige CEO van RBS, Fred The Shred, dit soort teksten nog wel aandurfde:

In ieder geval is de CEO van Wessanen, Christophe Barnouin, voorlopig een witte raaf onder de over het algemeen zich zeer voorzichtig uitende topmanagers. Barnouin heeft dan ook recht van spreken. Wessanen zit in een sweet spot, al zullen ze dat zelf liever een gezondere benaming geven.

Het werkgebied is Europa, waar ondanks alle ellende die dagelijks over ons uitgestort wordt nog gewoon wat economische groei is, en het productengamma bestaat uit gezonde voeding, een markt die de laatste jaren, sorry voor het woord, gezónd groeit, en volgens Barnouin zelfs nog wat sterker aan het groeien geslagen is het afgelopen jaar.

Zelfbewust of snoeverij?

De mensen die al langer in dit aandeel zaten zullen de snoeverij, of laten we zeggen, zelfbewustheid van Barnouin met enig wantrouwen aanzien. De koershistorie van de afgelopen jaren ziet er fantastisch uit:

Grafiek Wessanen

 

Maar, zoals ze bij ons in Drenthe zeggen: er zit wel een praatje bij. De jaren ervoor ging het minder soepel:

Langetermijngrafiek Wessanen

 

En over de nog vroegere situatie met het vorig jaar op de beurs teruggekeerde Bols zullen we het maar helemaal niet hebben, beleggen is vooruitzien, nietwaar? De grafieken komen trouwens van de eigen website van Wessanen.

Er zit een leuke gimmick bij: al het nieuws van de afgelopen jaren kunt u vinden via de blauwe balk onderin. Hier is de link naar die webpagina.

Groeimarkt

Dat het in 2008 omlaag ging behoeft geen uitleg, maar het herstel vanaf 2009 heeft bijzonder lang geduurd. Pas na heel veel moeite konden de Amerikaanse activiteiten, een blok aan het been, worden verkocht om vervolgens het vizier volledig op Europa te richten.

Het bedrijf is nu schuldenvrij, heeft zelfs een nettokaspositie van 17,5 miljoen euro en loert inmiddels op overnames. Die overnames moeten de groei verder stuwen, maar voorlopig is dat geen bittere noodzaak, omdat de autonome groei nog bijzonder hoog is en het concern daar de mouwen vol aan heeft.

Vooral de eigen merken lopen erg goed. Wessanen presteert naar eigen zeggen met een autonome groei van 9,4% beter dan de onderliggende markt, terwijl die onderliggende markt ook nog eens een groeiversnelling laat zien.

Exacte cijfers geven ze niet, maar de groei van de gezondevoedingmarkt zou in Europa tussen de 5 en 6% liggen, en neigt nu volgens Wessanen meer naar high single digits, vrij vertaald: 7 tot 8%.

Jager of prooi?

Is Wessanen nu jager of prooi? Voor voedingsbedrijven die groei zoeken is Wessanen een smakelijk hapje. Met een marktkapitalisatie van 75,6 * 9,50 euro = 720 euro, zet daar de Gilde-premie van 29% op en de Unilevers en Nestlé’s van deze wereld hebben voor ruim 900 miljoen euro een prachtige positie in het duurzame, gezonde segment te pakken.

Anderzijds loert Wessanen zelf ook op kleine, lokale spelers die zij kunnen toevoegen aan hun bestand. Het Italiaanse ABAFoods was een mooie toevoeging vorig jaar. Het gaat dan niet alleen om de producten die zo’n bedrijfje maakt, maar ook en vooral om de toegang tot andere markten die via dat bedrijf verkregen wordt.

Cijfermatig loopt de koers nog ver voor op de onderliggende winstcijfers, en de sterke groei moet dat allemaal nog waarmaken, maar eerlijk is eerlijk: kijk om u heen, steeds meer mensen zitten aan de gezonde voeding, ik heb er helaas ook mee te maken.

De markt is groeiende, het bedrijf is groeiende, en als alles loopt zoals het loopt, dan komt het er vanzelf uit.

De lachende derde

Dan nog de lachende derde: grootaandeelhouder Delta Partners LLC, een in turnarounds gespecialiseerde assetmanager, heeft sinds 2011 25,6% van Wessanen in handen.

Grootaandeelhouder Delta Partners LLC

 

Ze hebben er lang op moeten wachten, want Delta begon al in oktober 2009 met de opbouw van dit belang, maar zitten nu op een zak met goud. De vraag is wat ze ermee willen.

Als ze echt een voorkeur hebben voor een turnaroundkandidaten, dan lijkt mij de tijd om afscheid te nemen zo langzamerhand wel aangebroken. Wie Wessanen over wil nemen, moet eerst langs Boston. En zal daar waarschijnlijk met open armen ontvangen worden.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links