Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat een mooi Besi

Wat een mooi Besi

 

First things first. ASML stijgt behoorlijk zonder dat er nieuws is. Wij hebben te horen gekregen dat morgen, op een technologie conferentie in Barcelona, de CEO van ASML spreekt, misschien dat beleggers al warm lopen in aanloop naar? Anders zouden wij het ook niet weten.

Dan over naar Besi, want het aandeel doet dit jaar al +105%. Daarmee is dit het eerste Nederlandse indexfonds (AEX, AMX en AsCX) die dit jaar door die magische grens breekt. Wij gaan dit proberen voor u te verklaren.

Besi produceert halfgeleiders, lees hier meer over de halfgeleider industrie en die hebben een goed jaar achter de rug aan de koersen af te lezen. Kijk maar eens mee naar de Nederlandse semiconductors Besi, ASMI en ook ASML in de volgende grafiek. Klikken voor groot.

 

 

YTD zien we een ander plaatje, maar nog steeds doen eigenlijk alle Nederlandse semiconductors het erg goed. Als we naar de jaarlijstjes kijken, is ASML de hardste stijger van de AEX. ASMI moet alleen Aperam voor dulden als de stijger van het jaar en in de AScX doet Besi het 't best van allemaal. Klikken voor grote versie.

 

 

Leuk al die stijgende koersen, maar als u nog niet in was gestapt wilt u weten of Besi nu koopwaardig is. Daarom hebben we hier een lijst met fundamentals, met vergelijking met de peers van Besi. Daarin staat alles over de winstmarges, cashflows en ratio's. Kliken voor een grote versie, oordeelt u vooral zelf:

 

 

Eigenlijk is dat Besi een prima aandeel. Het is in vergelijking met haar peers best redelijk geprijsd en met de winstgevendheid zat het afgelopen jaar goed. Als we naar de balans kijken zien we dat het bedrijf niet veel schulden heeft, dat is iets waar ikzelf onder andere naar kijk bij bedrijven.

Met het dividend zit het ook wel goed. Het fonds betaald 33 cent dividend en levert een yield op van 2,1%. Dat is beter dan de yields van ASML (0,7%) en ASMI (1,5%).

In tegenstelling tot een paar andere kleinere fondsen zit het met de liquiditeit wel redelijk goed. Dagelijks is er gemiddeld 2,4 miljoen euro aan handel in de aandelen. Dat is niet heel veel, maar het betekent wel dat als u bijvoorbeeld uw 1000 stukjes kwijt wilt, dat u ze ook nog wel verkocht krijgt.

Op het eerste gezicht lijkt er vooral een hoop onderwaardering uit het aandeel uit te zijn gelopen, maar wij hebben de het aandeel ook niet continu op de radar staan. Niet echt verstand van. Misschien dat dat ook wel een deel van het succes verklaard? Het is niet bepaald een hype-fonds! Besi-specialisten mogen in de comments reageren. 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 november 2014 16:29
    Nick, allereerst top dat je aandacht besteedt aan BESI. Sta me toe e.e.a. te duiden (ben overigens zeker geen BESI specialist):

    BESI heeft zich de afgelopen jaren sterk gericht op semiconductor toepassingen voor de smartphone, tablet en automotive industrie. Dit is een schot in de roos gebleken. Als gevolg hiervan stijgen omzet, winst en winstgevendheid dit jaar zeer sterk. Het jaar 2014 wordt een recordjaar met een kleine € 2 WPA. Vandaag noteert BESI dus ongeveer een k/w verhouding van 8,5, wat zeker niet hoog is.

    Daarnaast is het dividend van € 0,33 gebaseerd op 2013 toen de WPA slechts € 0.43 bedroeg. Uitgaande van de € 2 euro van 2014, zou het uit te keren dividend in 2015 aanmerkelijk hoger moeten zijn.

    Dit maakt BESI onder andere zo aantrekkelijk, naast het groeiende marktaandeel in Q3. Tot slot wordt BESI nog steeds gezien als overname kandidaat.Logisch dus dat dit aandeel zo sterk is gestegen (en ook vandaag weer fors stijgt).

    Redenen genoeg dus om dit aandeel koopwaardig te noemen.

    grt Ojo

    NB: BESI produceert trouwens geen halfgeleiders maar wel machines voor de halfgeleider industrie, bijvoorbeeld om microchips te packagen.
  2. Pokerface 20 november 2014 16:24
    quote:

    Cosy schreef op 19 november 2014 22:49:

    Het fonds betaalt staat met een d, ja. Maar Pokerface lees eens op de forums van IEX. De haren rijzen je te berge.
    Je vraagt je dan af of 't kofschip volledig lek is geslagen.
    Tip voor U: doe iedere het testje (4 vragen) op Beterspellen.nl.
    Leerzaam en vooral héél leuk.
    Ook daar doet het soms pijn aan m'n ogen, maar dat zijn geen redacteurs, dus dan kan ik het nog begrijpen. En betaalT was niet de enige fout in het artikel. Maar misschien vraag ik te veel...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links