Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zowel TA áls FA zijn onzin!

Zowel TA áls FA zijn onzin!

 

Beste Dirk Gerritsen,

Mag ik je alvast feliciteren met je promotie? Vanmiddag wip ik zoals beloofd even langs op dat on-academische uur van 16:15 uur, als je in Utrecht je proefschrift verdedigt. Gefeliciteerd ook met al je publiciteit deze week en nog bedankt dat je me eervol vermeldt in het voorwoord van je werk.

Ik doe niks af - geen verstand van, ik heb een HBO-veterstrikdiploma - aan de kwaliteit van je onderzoek en je conclusies. Kort door bocht: als belegger heb je niks aan technische (TA), maar wel iets aan fundamentele analyse (FA). Het gaat grif rond in de media en menige TA'er staat zich nu in de loopgraven te verdedigen.

Ik ben het alleen niet met je conclusie eens: zowel TA áls FA zijn onzin. Dat zeg ik niet als academicus, maar als veldwerker die al járen met zijn eigen geld van 07:00 tot 23:00 uur naar de koersen tuurt. Waarde zeker niet, maar koersen zijn vooral psychologie. Ze zijn Niet Te Voorspellen, maar Wel Te Analyseren!

In die zin zijn TA en FA zowel allebei nutteloos als zinvol tegelijk, want er is géén heilige graal. Dat voorspellen en analyseren verschilt per individu. De een kan goed met TA overweg om op de beurs geld te verdienen, de ander met FA en een derde met een combinatie van beiden. Beleggen is dan ook kunde, geen wetenschap!

Bovendien hangt het er vanaf of je langste termijnbelegger bent, of een handelaar die de hele dag erin en eruit gaat. Zo moet iedereen zich een weg op de beurs weten te vinden en zijn of haar specialiteit ontdekken. En dat kost leergeld! Om dan op voorhand TA af te wijzen en FA superieur te verklaren, vind ik hachelijk.

Misschien dat TA'ers inderdaad wetenschappelijk gezien minder presteren, maar dat heeft wellicht ook met de laagdrempeligheid daarvan te maken. Iedereen kan lijnen in grafieken tekenen en het is dan ook volkssport. Een balans lezen vergt studie en het kan zijn (vervolgonderzoekje, Dirk?) dat dit al voor natuurlijke selectie zorgt.

Misschien hebben we het er vanmiddag nog even snel over, als ik je een handje schud. Anders ben je van harte uitgenodigd hier op IEX op mijn brief te reageren. Rest er nog één ding. Hieronder in de comments gaat de roemruchte IEX Koffiekamer zich nog even tegen deze discussie aanleunen :-)

Groet,
Arend Jan

 

Bijlagen

Hier het technische basismateriaal, laat ik de AEX maar nemen. Onder Tekenen vindt u alles wat je nodig hebt om gezellig een hele middag met het hele gezin te knutselen:

 


(fullscreen)

 

Dan nog wat fundamenteel basismateriaal. Pak 'm beet, het jaarverslag 2013 van Royal Dutch Shell met tientallen, zo niet meer dan honderd (sub-)hoofdstukken, paragrafen, grafieken, financiële overzichten, bijlages en (voet)noten. Iemand...?

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 juni 2014 11:52
    Ik moet het hele onderzoek nog lezen, maar is het belachelijke aan het proefschrift niet vooral dat hij slechts de reactie op de beurs meet tav TA danwel FA-adviezen??

    Compleet belachelijk zou dat zijn.
    Want dat zegt niks over het rendement, alleen iets over dat beleggers grotere kuddedieren zijn bij een FA-koopadvies van GoldmanSachs, dan dat als een pipo van ING iets over TA zegt.
  2. horscamp 13 juni 2014 11:59
    FA & TA is in mijn optiek inderdaad bullshit! Het is altijd de waan van de dag neem nu IRAK en de reactie op de olieprijs hup daar gaan de winstverwachtingen weer naar beneden Of KLM volgens de TA & FA koopwaardig en nog geen twee weken later min 6% koersdaling. Ach ik koop altijd op mijn eigen gevoel. En wat te denken het gehannes met SMB ja volgens de TA & FA koopwaardig ja ja. en zo zijn er meer voorbeelden te noemen de groeten
  3. nhp22 13 juni 2014 11:59
    heb je een link? Kon niks vinden.

    Ik heb praktische beleggingsleer gehad van een hoogleraar die geen aandelen had omdat hij net een huis had gekocht.

    Ik heb het gevoel dat de academici in deze wereld vooral willen scoren en daarbij alleen maar bezig zijn met het verzamelen van bewijs waarom hun theorie klopt. En dat is jammer. Want, het zou niet uit moeten maken of iets klopt of niet klopt. Daar is onderzoek voor. Deze onderzoeken worden helaas te weinig gepubliceerd.

    Ik roep onderzoeker net als in het begin van dit jaar op om deze onderzoeken te publiceren. Dan kunnen we er op voortborduren.
  4. gam gam 13 juni 2014 12:02
    Arend Jan, hij zal zich vandaag voelen zoals bij het trouwen. Als je hem al te spreken krijgt dan kun je hem vast tot gekke uitspraken verleiden :-)

    Het is fijn dat alle proefschriften tegenwoordig meteen op internet beschikbaar zijn, deze is op dirkgerritsen.nl/uploads/images/rappo...
    Ik moet het nog beter lezen maar een eerste indruk roept bij mij, als beta, vragen op op het gebied van statistiek.

    Edit: ik zie dat hij zijn netwerk al aardig op orde heeft, hij werkt als assistant professor en in beleggingen, al zonder doctor titel. #kruiwagengeluiden
  5. RT2014 13 juni 2014 12:06
    quote:

    ik ben Diede/Kennie schreef op 13 juni 2014 11:52:

    Ik moet het hele onderzoek nog lezen, maar is het belachelijke aan het proefschrift niet vooral dat hij slechts de reactie op de beurs meet tav TA danwel FA-adviezen??

    Compleet belachelijk zou dat zijn.
    Want dat zegt niks over het rendement, alleen iets over dat beleggers grotere kuddedieren zijn bij een FA-koopadvies van GoldmanSachs, dan dat als een pipo van ING iets over TA zegt.
    Diede, die gedachte had ik ook. Volgens mij kun je zijn conclusies helemaal niet onderbouwen met het onderzoek dat hij heeft verricht.
  6. deuk 13 juni 2014 12:12
    TA heb k altijd beschouwd als een weerman die zegt dat de kans op regen toeneemt als het begint te druppelen maar mocht het druppelen minder worden er een redelijke de kans is op beter weer.
    Fa is tot op een zeker niveau noodzakelijk wil je op een serieuze manier beleggen waarbij je de waan van de dag zoveel mogelijk aan je voorbij moet laten gaan. Toch is dat niet altijd verstandig. Als gevolg van regelmatig ingrijpen van centrale banken,overheden, koersmanipulaties door grote financiële partijen en steeds verdergaande automatisering van transactiesIn speelt de waan van de dag in onze huidige wereld een steeds belangrijkere rol.Het waar mogelijk kunnen inschatten van de gevolgen van deze ontwikkelingen kan op korte termijn belangrijk voordeel opleveren. Maar wie kan dat?
    Het blijft in zekere zin koffiedik kijken.
  7. [verwijderd] 13 juni 2014 12:40
    Ik sluit mij bij AJ aan. Leuk zo'n onderzoek, maar de praktijk leert anders of in ieder geval, anders voor een aantal onder ons die het wel hebben begrepen. Vergeet niet, mensen die geen geld verdienen op de beurs zijn er genoeg en dat is wat altijd naar voren wordt gehaald in onderzoek als je het mij vraagt...
  8. gam gam 13 juni 2014 12:48
    Nergens in het proefschrift komt 'self-fulfilling prophecy' voor, hum! Dat speelt nou juist een rol bij FA adviezen van belangrijke spelers, denk aan de S&P en Moody ratings. En FA werkt in Zuid-Afrika, maar dat is nou juist een kleinere markt waar iedereen iedereen kent. hum hum!

    Het is gewenst dat mensen na hun promotie wat bescheidener worden en beseffen dat ze veel weten van heel weinig. Bij deze moeten we dat nog zien.

    Misschien kan je vanmiddag iets vragen over self-fulfilling prophecies, haha.
  9. gam gam 13 juni 2014 12:55
    TA en FA zijn helemaal niet zinloos. Je kunt ze allebei heel goed gebruiken om sterkere aandelen te vinden. Of je dat nou doet door naar het zwabbergehalte van een grafiek te kijken met TA of door de P/E te gebruiken zoals in FA, maakt uiteindelijk niet zo heel veel uit. In de prijs zelf zit een boodschap.
  10. [verwijderd] 13 juni 2014 13:08
    Ik heb twijfels tav de bruikbaarheid van de conclusies, de modelvorming en de juiste toepassing van de statistiek. Na kort inzien van het proefschrift zijn die twijfels sterker geworden. Grondige bestudering van het proefschrift zal onderbouwd commentaar opleveren.
    Mijn belangrijkste vraagtekens:
    - Hoe is vastgesteld of een TA een advies heeft gegeven? Hoe subjectief is dat? Hoe is vastgesteld dat de interpretaties juist zijn? Hoe gevoelig is de analyse voor deze interpretaties?
    - Richt een TA zich niet vooral op het aangeven van kritische momenten zonder eenduidig op stijging of daling te wijzen?
    -Zijn in de analyse autocorrelatie en intercorrelatie juist behandeld? Zijn model en toegepaste statistiek wel juist onderbouwd?
    - Hoe maakt een FA gebruik van TA (TA niet van FA!)?
    - TA wordt vaak met een regelmaat uitgebracht terwijl een FA wordt uitgebracht als er zich iets bijzonders voordoet of bekend wordt. In hoeverre beïnvloed dat de conclusie? Zijn TA en FA wel vergelijkbaar (appels en peren)? Worden FA en TA adviezen wel op dezelfde wijze gebruikt? Wat is gedaan om de invloed van de momenten van advies te onderkennen?
    - Wat bewijst het stijgen(dalen) van een aandeel op de dag zelf en de volgende dag? Is er som alleen gekeken naar (zeer) korte termijn handel?
  11. [verwijderd] 13 juni 2014 13:19
    Lastly, we have studied the abnormal returns during ten trading days after the recommendation.
    Although unlikely, it is possible that additional abnormal returns are realized at
    a later stage, considering that Dawson (1985) showed that some technical recommendations
    were closed a¤ er a period of 280 days.

    ---------------------------------------

    Tja... een beleggershorizon die niet langer is dan 10 dagen.. Dan wordt het meer gokwerk.
    Ik gebruik TA mede om het mt/lt plaatje te overzien. Bijvoorbeeld ontwikkelingen aangaande RSI, momentum en volume. Deze zijn weinig veelzeggend als je het over een periode van slechts 10 dagen beziet.
    Zeker in combinatie met fundamentele analyse wat vaak weinig met korte termijn van doen heeft kun je TA niet zomaar afschrijven.

    Ik denk dat zijn hypothese relatief eenvoudig te falsificeren is door net even een andere periode te pakken of andere markten of andere analisten of datasets te gebruiken.

    Vreemd dat je op zoiets kunt promoveren eigenlijk.
  12. CMT Prof 13 juni 2014 13:21
    Arend Jan, ik had het niet beter kunnen zeggen. TA/FA is allebei niks of TA/FA is allebei iets. Voor FA moet je leren balanslezen etc. Dus studeren, maar voor TA geldt hetzelfde. Ik heb net mijn studie bij de Market Technicians Association afgerond. Ik mag mij nu CMT (Chartered Market Technician) noemen. Ben ik nu een goede technisch analist? Nee, natuurlijk niet. Kan ik voorspellen? Nee, maar in het verleden zijn er duidelijk patronen geweest die richting gaven. Komen verwachte koersdoelen o.b.v. patronen altijd uit? Nee, natuurlijk niet.

    In veel TA boeken staat dan ook dat TA een kunst is en geen wetenschap. Precies zoals je het zegt. Dat beleggers geen geld verdienen aan TA, komt volgens mij doordat men te weinig kennis heeft en denkt: Oh, lijntjes trekken dat kan ik ook.

    Gisteren op BNR zegt Gerritsen: TA baseert zich op koersen uit het verleden. Wat doet FA dan? De verwachtingen van analisten zijn ook gebaseerd op het verleden. Sterker nog: alle verwachtingen hebben input vanuit het verleden nodig!!

    Meneer Gerritsen, gefeliciteerd met uw promotie! Toch lijkt het nu de tijd rijp om een debat/seminar e.d. te organiseren om FA en TA samen te brengen om van gedachten te wisselen, gezien de vele discussies die in de media gevoerd worden.

    Aldus: een CMT-er
  13. [verwijderd] 13 juni 2014 13:23
    @san marco: sterker nog. TA is IT en dus digitaal. En een kapotte digitale klok (24 uurs) staat maar 1 maal per dag gelijk (of niet als het display op zwart staat). Maar zonder gekheid jouw opmerking is heel relevant:
    TA wordt veelal op vaste tijden uitgebracht als signaal over mogelijk vervolg. Beleggers volgen dat als steun om voor acties en niet om elke keer direct stevig op te reageren. FA wordt uitgebracht op beschikbaar komen van nieuwe informatie. Beleggers reageren op die informatie (en op de adviezen). Door dit verschil in reacties zal in de analyse van Dirk Gerritsen natuurlijk de FA een grotere invloed blijken te hebben. Ik vraag mij dan ook af of de conclusie wel ergens voor bruikbaar is.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links