Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cash is trash

Vroeger was er een gezegde: cash is king, nu moet het gezegde gewijzigd worden in cash is trash (vuilnis). Ik ben al een paar weken voorzichtig met aandelen en dat zou iedere expert ook moeten zijn in de huidige marktsituatie, daarom heb ik meer cash dan anders en zelfs wat shorts (bescherming).

Maar ondertussen hadden we de afgelopen week een suckerrally (een rally zonder reden), omdat de rente mogelijk binnenkort verlaagd wordt terwijl die reeds historisch (en dan bedoel ik vele honderden jaren) laag staat.

Denken we nu echt dat het laatste kwartje het verschil gaat maken en dat dan iedereen geld gaat uitgeven en leningen gaat nemen om auto’s en stereo’s te kopen? Volgens mij houden de banken de knip dicht en de burgers lossen liever af dan dat ze lenen.

Slecht einde
Ik ben dus nogal sceptisch, mogelijk als de rente wel verlaagd wordt krijgen we de reactie dat iedereen gaat beseffen dat de rente niet onder de nul kan. Althans niet bij de centrale bank. Ik heb dan ook naast mijn cash, zelfs posities omlaag gericht.

En gek genoeg, hoewel het net als een hobby geld kost, voel ik me er prima bij. Natuurlijk kost het rendement maar dit is een markt die mij doet denken aan de campinghausse rally van eind jaren negentig en ik weet één ding zeker: dit sprookje kent een luguber einde.

Nu heb ik nog wel wat aandelen. Zo had ik Intel, maar die heb ik vrijdag verkocht. Ik pakte een leuke winst en zie nu in de candle’s een tijdelijk toppatroon. Mogelijk gaat het aandeel nog veel verder omhoog maar je moet blij zijn met wat je krijgt.

Dat niet alles stijgt zien we aan Imtech. Ik kocht het aandeel na de daling maar uiteindelijk bleek tegen fraude geen kruid opgewassen. Afgelopen week werd het schandaal alleen maar groter en groter.

Analisten wezen eerder al op Duitsland maar dit werd eerst ontkend en later kwam het Duitse verhaal toch naar buiten. Is dit een directie die niet eens zijn eigen bedrijf kent? Of is het nog erger? Maar ja er kan nog maar 8,50 euro vanaf...

Afgelopen week gingen de banken juist hard omhoog. Voor mij totaal onverwacht want ik zag een hoofd-schouderpatroon in de bankenindex. Maar ja ik had toch moeten begrijpen dat als de rente een kwartje verlaagd wordt alle problemen met vastgoed, de huizenmarkt en slechte kredieten in één keer opgelost zijn.

U raad het al, ik was even cynisch. Nu zijn er wel aandelen waar een verhaal bij zit zo hebben we ING. Dat het Amerikaanse deel naar de beurs brengt en al tijden in Azië onderdelen verkoopt. Maar zelfs met het verhaal erbij is dit aandeel wel erg vlot omhoog gegaan.

Ik had natuurlijk alles al van te voren kunnen weten. Google heeft de techniek die kijkt waarnaar gezocht wordt en kan zo volgens de verhalen voorspellen wat er gaat gebeuren. Dus als we allemaal naar Anouk zoeken wint ze het songfestival.

Hoewel ik een Google-fan ben maak ik me wel steeds meer zorgen over alle data die rond ons verzameld wordt. Met mijn zoekverleden kan ik een baan als president wel vergeten.

Nu heb ik een short op Google en ook heb ik een koopsignaal gehad vorige week. Ik hou nog even vast aan mijn oude idee... Sprekend over oudere ideeën. Een tijdje wilde ik Apple long gaan maar ik wilde dit nog niet doen via aandelen omdat ik ook rekening hield met een verdere daling.

Ik deed dit dan ook steeds met turbo’s op Apple. Ik investeerde zo maar een klein bedrag, dus als het verkeerd ging was er geen man overboord. Nu de cijfers geweest zijn en we een behoorlijke volatiliteit achter de rug hebben heb ik Apple-aandelen gekocht (long).

Ik zie de volatility als een indicatie dat de trend aan het wijzigen is. Ik loop dan ook reeds vooruit op de officiële koopsignalen in mijn indicatoren.

Zo is de Twindicator pas een koop op 422,65 dollar maar desalniettemin vind ik het wel leuk om ze te kopen. Ik heb een leuk dividendrendement en door de aandeleninkoop van Apple worden ze bijna schaars?.

Een ander aandeel dat ik short zit doet het ook leuk maar dan omlaag. Ik heb het over Amazon, de cijfers vielen wat tegen en je zag dan ook een behoorlijke dip. Ik moet me nog een beetje bedenken of ik winst pak of ga voor een knaller met het risico dat we een bijna Bijbelse wederopstanding krijgen?

Je krijgt wat je verdiend, of zoals ze in Amerika zegge: If you pay peanuts you get monkies. Ik kan er nog veel meer spreekwoorden bij halen, maar Facebook gaat zijn topman 1 dollar salaris betalen. Nu heeft hij genoeg vermogen dat we geen medelijden hoeven te hebben...

En ook krijgt hij nog wat opties. Het aandeel blijft wat mij betreft nog even een short, hoewel Zynga met dramacijfers kwam, ging het vrijdag toch flink omhoog. 

Op vrijdag waren er een aantal mensen die in paniek waren over het aandeel KPN. Maar het was ex de claims en dus was er geen dip van betekenis. Ik zit het aandeel long en hoop op een herstel.

Sprekend over een herstel. In goud hebben we een behoorlijk herstel gehad alleen de vraag is of het herstel door gaat? Als de koers door de horizontale weerstand van 1535 gaat is er pas echte duidelijkheid. Kortom voorlopig afblijven.

Deze week zijn er veel vrije dagen (Koninginnedag en 1 mei). We hebben dus een eindemaandeffect en beginmaandeffect in een periode dat veel mensen vrij zijn. Ook kan de maand Mei weer een ouderwets sell in May-effect geven? Ik blijf even voorzichtig.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2013 12:55
    "Hoewel ik een Google-fan ben maak ik me wel steeds meer zorgen over alle data die rond ons verzameld wordt. Met mijn zoekverleden kan ik een baan als president wel vergeten."

    Vergeet de android-applicaties niet ;) Ooit gelezen wat voor toestemming al die 'gratis' apps vragen? Ooit geprobeerd om Twitter of Facebook te deinstalleren op je mobiel of die toestemming de denyen? Wie weet hoe je dat voor elkaar krijgt mag het zeggen. Tot die tijd weet Google en verreweg de meeste app-eigenaren precies waar en wanneer ik ben, wie en wanneer mij ooit gebeld heeft, met wie ik chat, en met wie en wanneer en hoe lang ikzelf bel...

    Als de mensen van Goldman Sachs en andere grootinvesteerders ook Android gebruiken zou het best kunnen kloppen dat Google in staat is om beursbewegingen te voorspellen... maar dat komt idd niet door ons zoekgedrag...
  2. [verwijderd] 29 april 2013 13:02
    "Hoewel ik een Google-fan ben maak ik me wel steeds meer zorgen over alle data die rond ons verzameld wordt. Met mijn zoekverleden kan ik een baan als president wel vergeten."

    Goed voorbeeld doet volgen, zo denken de Spaanse corrupte politici tenminste. Onlangs kwamen ze met een wet waarmee het Ministerie van Justitie het surfgedrag van rechters mag volgen en registreren. Zeer handig als je een rechter wil afpersen en omkopen. Zogenaamd doet de overheid dit om te voorkomen dat rechters naar pornosites surfen. En nee, het is geen grap... Het is groot nieuws geweest in alle Spaanse kranten, laatste berichten daarover kan men (in het Spaans) vinden op: www.lasexta.com/noticias/nacional/jue...
  3. [verwijderd] 29 april 2013 14:11
    Afblijven van goud, als die net een ongekende val heeft gehad? Dat is wel erg korte-termijn denken. Heb het dan gewoon helemaal niet over goud. De val was die van papiergoud, ruim de helft van de jaarproductie op 1 dag. Fysiek goud werd zo ongeveer de winkels uit geplunderd. Paniekverkopen van fysiek waren er niet, alleen tragische gevallen zoals die er elke dag zijn, verkoop van sierraden om eten en kleren te kunnen kopen.
  4. [verwijderd] 29 april 2013 15:02
    Het is helemaal niet zo gek dat banken omhoog gaan. Als de 'bad bank' van Fortis voor 6.7 miljard verkocht wordt, gaat het kennelijk de goede kant op met de Amerikaanse 'rommelhypotheken'. De Belgische overheid houdt er een miljard aan over, schreef de krant. Andere aandeelhouders (BNP) nog veel meer? De opbrengst is maar weinig lager dan de beurswaarde van het huidige Fortis (Ageas) dat er niet meer van profiteert (of hadden ze er toch nog een aandeel van 10% in? Ik ga het niet meer uitzoeken. Mijn punt is dat de Amerikaanse rommelhypotheken om formele accountantsregels destijds sterk afgewaardeerd werden, maar nu weer meer waard worden dankzij het prijsherstel op de Amerikaanse huizenmarkt. Ondertussen is het aantal werkelijk uitgevoerde foreclosures afgenomen en bleken verreweg de meeste huiseigenaren te voldoen aan hun verplichtingen.
    De Amerikaanse banken zijn (niet City, niet AIG) al weer ver boven de koers van 2007. Ook de Alt-A hypotheken van ING, voor 80% in bezit van NL-overheid, zijn meer waard dan Bos c.s. er destijds voor betaald hebben.
    Er is toen veel te veel afgeschreven door de banken, gedwongen door de accountantsregelingen. Dat 'geld' komt nu geleidelijk aan weer voor een aanzienlijk deel terug.

    GW
  5. forum rang 5 Porscheknakker 29 april 2013 18:44
    De beurzen gaan omlaag en niet zo een klein beetje.
    Wie nu nog koopt zal de pineut worden.
    Zodra de Amerikanen genoeg hebben verdiend zal er bij de Dow een verkoopgolf gaan ontstaan. De AEX wordt dan omlaag getrokken en wie zijn het slachtoffer?
    Juist ja, de blinde instapper van de afgelopen week.
  6. [verwijderd] 2 mei 2013 12:04
    quote:

    GWalstra schreef op 29 april 2013 15:02:

    Ook de Alt-A hypotheken van ING, voor 80% in bezit van NL-overheid, zijn meer waard dan Bos c.s. er destijds voor betaald hebben.
    Er is toen veel te veel afgeschreven door de banken, gedwongen door de accountantsregelingen. Dat 'geld' komt nu geleidelijk aan weer voor een aanzienlijk deel terug.

    GW
    Wie weet gaat zoiets ook nog eens gebeuren met rommelhypotheken op de balans van de ECB.

    Wordt het weer partytime!
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links