Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudmijnen schrijven geschiedenis

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

56 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 september 2015 15:52
    Herstel: de wet van vraag naar goud en aanbod van goud is op productieniveau in monopolieposities uiteraard wel van toepassing, dus bijvoorbeeld in de zin van de OPEC landen in een voor hen gunstige monopoliepositie: hoe minder productie van olie hoe hoger de olieprijs bijvoorbeeld voor de mensen die in de hoge, lage of hongerloontjes landen met een auto van a naar b gaan.
  2. Bangizwe 1 september 2015 17:04
    Theo1: Nochtans is het goud vanaf 2000 tot 2011 alleen maar gestegen. Dus veel moeite heb je dan toch niet moeten doen om winst te maken. En nu moet je juist terug instappen. Ik weet niet welk soort berichten je leest. Maar het laatste jaar heb ik al veel berichten gelezen van partijen die meer en meer hun cashposities aan het opbouwen zijn. Die groep voor wie een crash goed zal uitkomen zal alleen maar groter worden. Dat zal niemand kunnen tegenhouden. De vraag is eerder wanneer ze terug gaan instappen. Maar ik zou er niet op rekenen dat dit snel zal gaan gebeuren. Er zijn gewoon te veel onzekerheden. Zeker nu China meer en meer tekenen van afkoeling begint te tonen. En de groei in Indië stelt nominaal niets voor. Van waar zou de verbetering van de wereldeconomie dan kunnen komen op korte termijn.
  3. [verwijderd] 1 september 2015 18:18
    PS En tevens is voor de mensen die veel goud op de bank hebben liggen of in een karretje voortduwen uiteraard de wet van de kassa van toepassing, dus in de zin van ik heb nu wel veel goud op de bank of in mijn karretje, maar dat ga ik tegen deze prijs dus niet verkopen, ik ben niet gek, ik wil een echte prijs voor mijn goud, en bij de kassa kan ik er helaas niet mee afrekenen zodat de al dan niet met een hefboom in de met stip op nummer 1 staande vluchthaven voor vermeende onzekerheden op de overige markten

    “Het gaat heel slecht op de overige markten, koopt u toch al dan niet met een hefboom goud voor het te laat is, het is goud dat u moet hebben!”

    aangekochte aanwinsten voor de korte en lange termijn binnen mijn horizon zonder garantie voor in het verleden behaalde resultaten toch minder praktisch zijn dan dat ik het me had voorgesteld.
  4. [verwijderd] 1 september 2015 18:47
    @Lycaon pictus Op het eerste gezicht, dus slechts een eerste indruk, bent u van mening dat het goud "nochtans vanaf 2000 tot 2011 alleen maar is gestegen, zodat je dus niet veel moeite hebt moeten doen om winst of "winst" te maken, en je nu juist "terug moet instappen",

    en u niet weet welke soort berichten theo1 leest, "maar het laatste jaar heb ik al veel berichten gelezen van partijen die meer en meer hun cashposities aan het opbouwen zijn. Die groep voor wie een crash goed zal uitkomen zal alleen maar groter worden. Dat zal niemand kunnen tegenhouden. De vraag is eerder wanneer ze terug gaan instappen. Maar ik zou er niet op rekenen dat dit snel zal gaan gebeuren. Er zijn gewoon te veel onzekerheden. Zeker nu China meer en meer tekenen van afkoeling begint te tonen. En de groei in Indië stelt nominaal niets voor. Van waar zou de verbetering van de wereldeconomie dan kunnen komen op korte termijn."

    dan zou je dus kunnen concluderen dat er geen probleem is, want als dit zo is, is er ook geen economie, die nu juist alleen maar kan draaien als de mensen bereid zijn om centjes uit te geven, en zonder centjes geen economie, laat staan een te verbeteren wereldeconomie, dus waar maakt iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen zich nu helemaal druk over.
  5. Brokie Even 1 september 2015 19:34
    Mijn oom was juwelier/diamantair en had een groot deel van zijn vermogen in diamanten gestopt. Lekker waardevast... Toen kreeg hij een beroerte en zijn die diamanten in 1 klap niets meer waard, omdat hij niet meer instaat is om ze te verkopen. Wie vertrouw je de verkoop van die diamanten dan toe?

    Je kunt wel een kluis vol stoppen met gouden munten, maar dan? Wat dan?
  6. [verwijderd] 1 september 2015 23:04
    Zit nu een week of 3 voor de gok in de goud/zilvermijnen AUY, SSRI, CDE, AG EN EXK.

    Maar voor mij is het ook nog steeds een raadsel, wat je nou precies in crisis tijden/chaos aan fysiek goud zou kunnen hebben.
    Denk eerder aan basisbehoeften en vooral voedsel, dat zal niemand willen ruilen voor een klompje goud.

    Vandaag overigens niet zo'n best daggie voor mijn mijntjes.
  7. [verwijderd] 1 september 2015 23:19
    @Chasse Patate(Broke-even) Wie wil er geen waardevast pensioen, dus uw oom heeft gedaan wat alle ca. 7,2 miljard verschillende mensen op de aarde in de eurozone en daarbuien in de hoge, lage en hongerloontjes landen door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst met kennis van zaken doet, namelijk bijdragen leveren aan een waardevast pensioen, maar hij dus helaas door een beroerte werd getroffen.

    T.a.v. uw vraag over dat je wel een kluis vol kan stoppen met gouden munten, maar dan? Wat dan?

    De mensen zullen dan ongetwijfeld hetzelfde als uw oom denken, dus dat zij met kennis van zaken bijdragen hebben geleverd aan een waardevast pensioen, zodat zij de hele dag in hun waardevaste pensioen met hun gouden munten, goudklompjes, staven goud in win-win situaties met een soort Zwitserleven gevoel blij hierover zijn,

    en eigenlijk ook verder iedereen op de aarde in de betreffende win-win situaties ook de hele dag met het Zwitserleven blij en gelukkig was, en eigenlijk iedereen op de aarde in de hoge, lage en hongerloontjes landen in een voor hen gouden tijd in waardevaste gouden eeuwen nog blij en gelukkig leefde,

    en dan ook iedereen in de win-win situaties van deze waardevaste gouden eeuwen met kennis van zaken bezig kon zijn met het doen van gouden aankopen naar hun voorkeur, zoals gouden munten, goudklompjes, staven goud of gewoon gouden rekeningen bij een bankinstelling, waarmee zij weliswaar niets voor konden kopen omdat er geen economie meer was, maar waar iedereen in de waardevaste gouden eeuwen in een voor hen door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst gouden tijd met een Zwitserleven gevoel in de win-win situaties alleen maar blijer van kon worden, maar misschien is dat niet zo.
  8. FW Ta-183 Huckebein I 1 september 2015 23:58
    " Immers, goud delven kost geld door diverse inputkosten: personeel, machines maar ook grondstoffen (koper, olie, …). Mix dit samen met de goudprijs, en je hebt de reële goudkost, ook weleens de echte goudprijs genoemd.
    Hoe hogere die echte goudprijs, des te beter voor goudproducenten, want hun marge zit dan fors in de lift. En dit zorgt dan weer voor hogere winsten, die altijd de drijfveer zijn achter een beurskoers."

    Goh, dus als ik het goed begrijp: als de verkoopprijs 1000 is, dan is je winst bij een kostenniveau van 500 hoger dan bij een kostenniveau van 300 ? Een winst van 500 is hoger dan een winst van 700?
    Is dit de nieuwe economie of zo??
  9. Heupie van Salland 2 september 2015 02:50
    quote:

    Saibee schreef op 1 september 2015 12:35:

    [...]
    Goud industrieel gebruik: 12%
    www.google.nl/search?q=gold+industria...

    Zilver industrieel gebruik: bijna 50%
    www.google.nl/search?q=industrial+dem...

    Goud wordt weinig zinvol toegepast (12%). Als dekking voor geld is de goud functie verloren. Goud is om te patsen en indruk te maken, dus voor grote egos. Zo ook kan je met een diamant niets dan je schamen wat zo'n dingetje heeft gekost. Het is wat een gek ervoor geeft. Wel slim van de verkopende partij. Probeer maar eens terug te ontvangen wat het gekost heeft.
  10. Bangizwe 2 september 2015 05:17
    Heupie: Als ik mij niet vergis is het meeste goud, beleggersgoud. Daar zie je niemand mee rondlopen. En het is juist het enige waar je je geld voor terug krijgt. Want zelfs je vastgoed zal al snel niets meer waard zijn als je er geen geld blijft inpompen. En aandelen, die verdwijnen vroeg of laat allemaal, en de meeste vroeg. En obligaties brengen niets meer op, en die moeten ze dan nog bijna allemaal kunstmatig in leven houden. Een grote puinhoop dus. Koop jij maar lekker geen goud, dan hebben de rest wat meer.
  11. forum rang 6 Fred 62 2 september 2015 05:37
    Gewoon stug vol blijven houden dat de bodem bereikt is.
    Maar als je toch vragen aan het stellen bent probeer deze dan eens.

    Iemand heeft $700,- om stuk te slaan en besluit daar een leuke aankoop
    mee te doen , gaat hij / zij dat uitgeven aan een blokje nutteloos metaal
    van iets meer dan 1/2 ounce of koopt hij/zij er de nieuwe iphone van?

    Wat is het plezier in het hebben van een blokje edelmetaal anders dan te
    denken dat je gebeiteld zit bij een alles omvattende crises of oorlog.
    En zelfs daar heb ik mijn twijfels over , als je je dan toch verzekerd tegen
    rampspoed koop dan een aggregaat maak een stevige kelder en vul die
    met lang houdbare proviand.

    Het is het jaar 2011 en je hebt $700,- om iets leuk mee te doen , koop ik
    een goudmijn aandeel of een aandeeltje Apple.

    mvg

    Fred
  12. Bangizwe 2 september 2015 06:18
    Fred 53: Misschien moeten we het eens niet over bodems hebben maar over toppen. Ze hebben zoveel geld gedrukt dat gewoon alles overgewaardeerd is. In elke grote stad staan massa's appartementen gewoon leeg. Maar wel heel duur. Voor obligaties die niets meer opbrengen betalen ze de maximum prijs. Het kan maar 1 richting uit.
  13. Bangizwe 2 september 2015 08:35
    Fred53: Weet je wat bijna al die conflict gebieden met elkaar gemeen hebben. Dat is dat ze aan het uitdrogen zijn. En droogt dat is een rem op ons ecosysteem. En dat maakt de kans groot dat de kosten voor onze basisbehoefte op een gegeven moment stevig de hoogte zullen ingaan. En dan ga je natuurlijk een pak geld onttrekken aan andere sectoren. En het gevolg zal zijn dat ze overal fabrieken moeten sluiten. En het klinkt misschien raar. Maar ergens is dat een stuk van de oplossing. Alleen kan dat in volle chaos gebeuren of in orde en vrede. Wat ik zeg moet je met een korreltje zout nemen. Maar ergens moeten er minder fabrieken komen. Want we moeten naar een systeem van 50 keer per jaar van die goedkope troep te kopen. Dat toch allemaal op de vuilnisbelt terechtkomt . Naar een systeem waarin we duurzaam consumeren. Zodat we minder vervuilen en verbruiken. Maar dan heb je een betrouwbaar alternatief inkomen nodig voor veel mensen. Anders worden het toch allemaal Isis strijders en criminelen. En die edelmetalen kunnen voor dat alternatief inkomen zorgen. Eigenlijk zou je er minstens voor moeten zorgen dat je een klein voorraadje achter de hand hebt. En mocht het niet kloppen wat ik zeg. Je zal het wel verkocht krijgen. Want zo fantastisch zijn de alternatieven niet.
  14. knax63 2 september 2015 10:28
    Niemand weet het precies wat het word. Ik heb het niet zelf verzonnen maar regelmatig gehoord vam mensen die er al jaren meebezig zijn. Het gaat om de juiste inschatting te maken met een hoge waarschijnlijkheid dat het gebeurt. Daarom mag je nooit alles op een aandeel of ander item inzetten.
    Er worden pro en anti argumenten genoemd hier. Ik heb wat goud mijn aandelen in portefeuille. Ik dacht ook hier zou best een bodem kunnen ontstaan. Maar nee hoor, nog niet. De beurzen dalen wel wat en met forse snelle schreden en herstel idem.
    Als de dollar aan sterkt is dat niet goed voor goud. Goud waarde word uitgedrukt in dollars.
    In deflatie gaat alles omlaag. Dit is het omgekeerde van groei en dat zijn we niet meer gewend.
    goud kan halveren of verdubbelen volgend jaar april weten we wat het is geworden maar nu moeten we een besluit nemen naar inzicht van dit moment. Tja dat is beleggen vooruitkijken.
  15. [verwijderd] 2 september 2015 10:44
    De euro en de dollar zullen verdwijnen. Zelfs een bedrijf als Apple zal verdwijnen alle bedrijven verdwijnen. Zelfs de VS zal verdwijnen als machtigste land van de wereld. Zo is het altijd gegaan en zal het al blijven gaan. Goud en zilver zullen nooit verdwijnen. De waarde van goud wordt uitgedrukt in de valuta van het machtigste land op dit moment in de wereld. Beide zullen verdwijnen daarom wie geeft een shit om de waarde van goud uitgedrukt in iets wat waardeloos is. Mensen als fred bijvoorbeeld zijn gewoon te dom om te begrijpen dat mensen die nu goud kopen het niet kopen voor henzelf maar voor hun kinderen of desnoods kleinkinderen. Ze emmeren maar door dat goud waardeloos is omdat je het niet kunt gebruiken in de industrie etc maar in werkelijkheid zijn ze gehersenspoeld door de media etc. Ik snap nu wel dat fred een hekel aan goud heeft maar dat heb ik nu al 1000 keer van hem gelezen. Heeft dit persoon niet wat beters te doen de hond uitlaten of zijn fiets repareren??
  16. forum rang 5 Saibee 2 september 2015 11:52
    Goud is de ultieme currency; al 7000 jaar.
    Alle andere currencies zijn of verdwenen of worden t.o.v. goud op de lange termijn steeds minder waard.
    Dat komt omdat de 'papieren' currencies (dollar, euro, yen, ...) onbeperkt (zowel chartaal als giraal) bijgedrukt (kunnen) worden.

    Om de hoeveelheid goud te laten toenemen moet je veel moeite doen (het goud moet gedolven worden) en de kosten daarvan zullen steeds verder stijgen. Zolang goud niet kunstmatig geproduceerd kan worden (kernfusie?) blijft goud verreweg de sterkste currency.

    Goudmijnen is een ander verhaal.
    Omdat het gemakkelijk winbare goud zo langzamerhand wel gedolven is zullen de kosten om het boven de grond te halen steeds verder stijgen.
    Als de bereidheid van de goudkopers afneemt om steeds hogere prijzen te betalen zal het voor een goudmijn lastig worden om de activiteiten winstgevend voort te zetten.
    Het is de vraag of op de hele lange termijn goud nog kostendekkend gedolven kan worden.
    Dat speelt nu niet en over 10 jaar nog niet maar op de hele lange termijn wel.
  17. [verwijderd] 2 september 2015 11:53
    @Lycaon pictus Het is zoals u tegen Fred 53 zegt: “Misschien moeten we het eens niet over bodems hebben maar over toppen. Ze hebben zoveel geld gedrukt dat gewoon alles overgewaardeerd is. In elke grote stad staan massa's appartementen gewoon leeg. Maar wel heel duur. Voor obligaties die niets meer opbrengen betalen ze de maximum prijs. Het kan maar 1 richting uit.” dus “Koop jij maar lekker geen goud, dan hebben de rest wat meer.”,

    waarbij u uiteraard als enthousiaste goudkoper deze keuze zonder wild west goudkoorts of wat verder dan ook zonder emoties met kennis van zaken voor een bijdrage aan uw waardevaste pensioen voor een Zwitserleven maakt, want dan gaat het uiteraard alsnog de verkeerde richting uit,

    en wat doet de regering, de regering zit over de ruggen van de belastingbetalers zijn zakken te vullen en kijkt de andere kant op,

    en dan alle probleempjes met economieën e.d.,

    zoals pmsbutternutter ook reeds helder voor alle nageslachten op de aarde heeft geconstateerd

    “De euro en de dollar zullen verdwijnen. Zelfs een bedrijf als Apple zal verdwijnen alle bedrijven verdwijnen. Zelfs de VS zal verdwijnen als machtigste land van de wereld. Zo is het altijd gegaan en zal het al blijven gaan. Goud en zilver zullen nooit verdwijnen. De waarde van goud wordt uitgedrukt in de valuta van het machtigste land op dit moment in de wereld. Beide zullen verdwijnen daarom wie geeft een shit om de waarde van goud uitgedrukt in iets wat waardeloos is. Mensen als fred bijvoorbeeld zijn gewoon te dom om te begrijpen dat mensen die nu goud kopen het niet kopen voor henzelf maar voor hun kinderen of desnoods kleinkinderen. Ze emmeren maar door dat goud waardeloos is omdat je het niet kunt gebruiken in de industrie etc maar in werkelijkheid zijn ze gehersenspoeld door de media etc. Ik snap nu wel dat fred een hekel aan goud heeft maar dat heb ik nu al 1000 keer van hem gelezen. Heeft dit persoon niet wat beters te doen de hond uitlaten of zijn fiets repareren??”

    in een soort open inrichting van de vluchthaven goud als sneeuw voor de zon kunnen oplossen en iedereen in deze gouden tijden van gouden eeuwen in de enige juiste richting eindelijk zonder overgewaardeerde economieën met de bij te drukken en dan weer uit te geven centjes waar iedereen doodmoe van werd met de gewenste waardevaste basisbehoeften aan het waardevaste goud onder het duurzame motto

    “Het is helemaal nergens voor nodig om de niet waardevaste centjes in een economie te pompen als er voor een waardevast pensioen in een Zwitserleven voor alle nageslachten op de wereld ook het waardevaste goud is dat je tenminste nergens aan kan uitgeven”

    tot het einde der tijden met de nieuwste waardevaste gouden aanwinsten nog blij en gelukkig was.
56 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links