Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat de ECB goud kopen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 november 2014 11:49
    Inflatieverhogen op deze manier, wil nog niet zeggen dat de economie gaat aantrekken. De is juist een consequentie van de ander. Wel blijven prijzen van activa, zoals huizenprijzen op peil en mogelijk gaan ze stijgen. Dan zou je weer vertrouwen kunnen krijgen en consumenten uitgaven..en DAT zeet aan tot groei
  2. forum rang 4 Willempie3 25 november 2014 12:40
    Het terughalen van de 122 ton Nederlands goud uit New York naar Amsterdam is ook weer zo'n centrale bank move: Om het vertrouwen te vergroten zegt DNB.
    Vast het vertrouwen dat al het in beheer gegeven goud er nog ligt bij de FED in New York.
    122 ton is maar een piepklein deel van al het door buitenlandse Centrale Banken bij de FED opgeslagen goud. Dat is meer dan 6000 ton.
    Niemand heeft tot nu toe gezien dat er echt 122 ton is bijgekomen in Amsterdam, al kan dat nog komen, met een foto in de krant als her even kan.
    Een audit van de Amerikaanse 14000 ton bij de New York FED en in Ford Knox.
    (8000 USA en 6000 van andere landen), Zo'n audit is al sinds de jaren 50 niet meer uitgevoerd. Dat zou pas echt vertrouwen geven. Vertrouwen lijkt toch een doel van Centrale Banken, dus waarom gebeurt dit niet ?

    W3.
  3. [verwijderd] 25 november 2014 13:51
    "Een hogere inflatie staat synoniem met een grotere balans van de centrale bank. En dat liet Draghi ook al tussen de lijnen door verstaan. "

    Deze conclusie klopt niet. Het vergroten van de balans is een afgeleide, geen doel op zich. Ik vrees dat ik Nico moet teleurstellen, maar ik denk dat de ECB eerder haar goud zal VERkopen (wellicht aan de dolgedraaide Zwitsers) en schuldpapier zal kopen dan dat zij haar balans nog eens gaat verzwaren met nog meer goud.

    Zoals zo vaak is de wens de vader van de gedachte.
  4. [verwijderd] 25 november 2014 14:16
    Als je er dieper over nadenkt, herstel, als je een maar een beetje nadenkt, is goud opkopen als onderdeel van een QE-programma door de ECB een heel merkwaardig idee. Vrij simpel, hiermee bevorder je niet het uitlenen door banken waardoor bedrijven meer gaan investeren en inflatoire krachten ontstaan.

    Het particuliere goudbezit is niet noemenswaardig genoeg om welvaartseffecten te veroorzaken waardoor consumenten meer uitgeven.

  5. [verwijderd] 25 november 2014 14:18
    quote:

    Johanna Bergvoets schreef op 25 november 2014 13:51:

    "Een hogere inflatie staat synoniem met een grotere balans van de centrale bank. En dat liet Draghi ook al tussen de lijnen door verstaan. "

    Deze conclusie klopt niet. Het vergroten van de balans is een afgeleide, geen doel op zich. Ik vrees dat ik Nico moet teleurstellen, maar ik denk dat de ECB eerder haar goud zal VERkopen (wellicht aan de dolgedraaide Zwitsers) en schuldpapier zal kopen dan dat zij haar balans nog eens gaat verzwaren met nog meer goud.

    Zoals zo vaak is de wens de vader van de gedachte.
    Exact dat is wat ik zei! Of bedoelde de een is het gevolg van de ander en niet andersom.
  6. [verwijderd] 25 november 2014 14:25
    Eigenlijk moeten we geldontwaarding en het begrip inflatie even opsplitsen in het dynamische gedeelte en het statische gedeelte.
    Wat Draghi nu probeert is statisch geldontwaarding te verkrijgen. Dit is een vrij zinloze actie, behalve als het doel is de activa op waarde te houden ten opzichte van hun schulden, zoals bijvoorbeeld huizen en hypotheken. Dat kan vertrouwen geven aan de eigenaar van die activa, zijn geld uit te geven en niet in de aflossing te stoppen.
    Geldontwaarding is goed voor de schuldenberg ten opzicht van de activa.

    Het dynamische gedeelte, noemen we vertrouwen. Het gaat om "ongefundeerde" loonstijgingen en het vertrouwen van de ondernemer om het loon te laten stijgen, hij verkoopt immers toch wel, dat leidt tot meer verkopen en weer meer vraag en weer loonstijgingen. Het geld dat op zo'n moment wordt gegenereerd, wordt vele malen meer keer uitgegeven op een enig moment. Dat is de dynamiek. Dat is de inflatie die het gevolg is van een beter draaiende economie. Het is een tijdelijk effect van enige maanden tot enige jaren, ook wel vernoemd de hoogconjunctuur.
  7. Het tientje van Theo 25 november 2014 14:34
    Wie volgt nog meer:Here Comes France: Right-Wing Leader Marine Le Pen Demands Central Bank Repatriate French Gold
    Submitted by Tyler Durden on 11/25/2014 - 07:51
    First Germany, then the Netherlands, perhaps Switzerland this weekend, and now the French right-wing Front National, which shockingly came first in May's European parliament elections, and whose leader Marine Le Pen is currently polling in first place in a hypothetical presidential election (in both a first and run off round), ahead of president Hollande, has sent a letter to the governor of the French Central Bank, the Banque de France, demanding that France join the list of nations which have repatriated, or at least tried to, their gold.
  8. Bangizwe 26 november 2014 05:30
    Holenbeer: Dat kan volgens mij alleen maar maar het goud van de nationale banken zijn. Van de individuele Europese landen. De ECB zelf heeft amper goud. En aangezien de Duitseres het ermee eens zijn om goud te kopen zullen ze straks wel aan het kopen slaan. Als ze maar niet overdrijven, en het een van de vele maatregelen is.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links