Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heineken: lekker of vies?

Een defensieve waarde heet Heineken te zijn en dat klopt wel gezien de koersprestaties over 2011 en tot nu toe dit jaar: -2,51% en +2,18% (slotstand gisteren). Daarmee bleef het fonds de AEX vorig jaar ruim voor en blijft nu achter. Met de koersruk van vandaag van nu +3,85% doet Heineken een slordige +2% dividendrendement.

Het is opvallend dat juist defensial Heineken het minst populaire AEX-aandeel is onder analisten. Met afstand zelfs. Er staan meer holds en sells uit dan buys en dat komt maar zelden voor – laat staan bij een defensieve waarde. Met de stijging van vandaag staat het gemiddelde koersdoel ook al bijna op de borden:

  • Buy: 10
  • Hold: 2
  • Sell: 10
  • Gemiddeld koersdoel: 38,59 euro 

Kort door de bocht gezegd is de belangrijkste reden voor de zuinige opinie over Heineken de enorme concurrentie in de sector en de teruglopende biervolumes in zeg maar het westen. Ondanks dat de analisten de KW4-cijfers vandaag goed  ontvangen is er nog geen een die het op z’n heupen krijgt en advies en koersdoel veranderd.

Zeg het maar: buy , hold of sell?

ING (kopen – 46,50 euro) is nog het meest enthousiast over Heineken en noemt het aandeel ronduit ondergewaardeerd:.

“Based on numbers and outlook elements, stock price should go up for this neglected stock. The fact tha 2012F is a back-end loaded year in profit growth terms will be discussed in the analyst meeting, but with these outcomes will get less weight. BUY. Consensus numbers will need to go up.”
 
KBC Securities (buy – 45 euro) ziet ook muziek in het aandeel:

“Nevertheless, we continue to believe that the current valuation already incorporates the ‘Europe’ exposure/risk to a fair degree and believe that the company is in the process of becoming more efficient whereas its geo-mix should allow to secure to longer term growth potential. We stick to our buy rating and € 45 TP.”

ABN Amro (houden) is het met ING eens dat Heineken goed presteerde. Alleen vindt de bank het aandeel zeker niet ondergewaardeerd. Nee: de mooie cijfers zitten volgens haar al in de koersen.

“Heineken is aantrekkelijk gewaardeerd in vergelijking met Anheuser Busch Inbev en SABMiller. In de afgelopen drie maanden is de koers behoorlijk opgelopen. Wij denken dan ook dat veel van het goede nieuws rond Heineken inmiddels is verdisconteerd in de koers. Op dit moment kiezen wij daarom voor een positie langs de zijlijn: houden.”

Theodoor Gilissen (houden) is kort maar krachtig:

“Gezien de relatief hoge waardering van Heineken en de bepaald niet gemakkelijke marktomstandigheden handhaven wij ons houden-advies.”

Hoewel SNS Securities (hold – 33 euro) de cijfers niet slecht vindt, acht ze het aandeel toch dood geld getuige die hold en 33 euro:

“Heineken had a strong fourth quarter, resulting in 2011 earnings ahead of expectations. The outlook statement contains no meaningful surprises. The debt reduction from the S&N acquisition has been largely completed, which is likely to be one of the reasons Heineken increases capital expenditure to support future organic growth.”
 
Het meest negatief vandaag is Morgan Stanley. Ze handhaaft haar verkoopadvies (want dat is underweight, toch?) met een koersdoel van 33 euro, door vooral de slechte Europese markt. 

"We continue to see Heineken as structurally challenged due to high exposure to Europe and price competition in its main markets. In addition, reinvestment and input cost increases will constrain profit growth in 2012. Valuation: Heineken is trading on 13.6x CY12. FCF yield of 7% in CY12."

Update 16-02-2012 9:00 uur:

SNS Securities is intussen van mening veranderd:

"We upgrade our recommendation from Hold to Accumulate after the release of stronger than expected 2011 earnings. We expect earnings momentum to improve, especially in the US and in Europe. We believe Heineken's decision to increase capex substantially will drive future earnings growth. PT EUR 43. " 

Tot slot is hier nog een filmpje van CorpTV van Heineken, met daarin een toelichting van het concern zelf op de cijfers. Mooie groene das…


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links