Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SNS: nu of nooit

Sinds mijn column Ik baal van SNS Reaal van al weer meer dan een jaar geleden (25 augustus 2010) hebben de aandelen SNS zich grofweg tussen de 4,30 en 1,60 euro bewogen en nu hangt de koers zo rond de 2 euro.

Over een maand, om precies te zijn op 17 november, houdt SNS een investorsday. Er ligt nogal wat op het bordje bij het management. Hoe nu verder is de vraag?

De blootstelling van overheidsobligaties aan de PIIGS-landen is niet het grootste probleem van SNS Reaal: 800 miljoen euro bij de bank eind juni 2011 en bijna 900 miljoen euro bij verzekeringen, waarvan tweederde van het totale bedrag op Italië slaat.

Wel was de afbouw gering in het eerste halfjaar van 2011: slechts 14%. Overigens had Rabobank, die toch een maatje groter is, maar 690 miljoen euro aan vergelijkbare exposure. Ik ben benieuwd of de afbouw is versneld, en daarmee de trend die eerder door ING is ingezet, wordt gevolgd.

Geld nodig
Een belangrijker punt is dat SNS Reaal geld nodig heeft om aan haar toekomstige verplichtingen te voldoen en dat de huidige lage beurskoers (marktkapitalisatie van 600 miljoen euro) een aandelenemissie van gewone aandelen niet aantrekkelijk maakt.

SNS Reaal zal een konijn uit de hoed moeten toveren, want:

  • de staatssteun moet uiterlijk in 2013 terugbetaald worden (565 miljoen euro plus een boete van 50% is in totaal 847,5 miljoen euro)
  • er is nog een schuld van circa 500 miljoen euro bij de Stichting SNS Reaal (50,1% aandeelhouder), maar daar geldt gelukkig geen deadline
  • de vastgoedperikelen zijn niet opgelost, daar zullen verdere afschrijvingen volgen
  • en SNS heeft last van de stagnerende Nederlandse hypothekenmarkt

Vastgoedverlies
Het netto verlies van SNS Property Finance (SNS PF) daalde in het eerste halfjaar van 2011 door lagere bijzondere waardeverminderingen. Negatief was echter de lagere rentemarge door hogere fundingskosten en mindere renteopbrengsten door onder andere een stijging van achterstanden als gevolg van toenemende non-performing loans.

De omvang van de vastgoedprojectenportefeuille (projecten waarover Property Finance zeggenschap heeft gekregen) nam, vergeleken met ultimo 2010, toe met 105 miljoen euro tot 561 miljoen euro.

SNS PF zag zich gedwongen om projecten, met name in de Verenigde Staten en Spanje op de balans te nemen, doordat voor deze projecten niet meer aan de financieringslasten voldaan kon worden.

Beleggingshypotheek
Nu de prijzen van Nederlandse woningen voor het derde achtereenvolgende jaar dalen en veel beleggingshypotheken ook nog eens negatieve rendementen op de aandelenbeleggingen laten zien, wordt SNS geraakt en loopt de loan to value-ratio (hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning) op 79% eind juni 2011 tegenover 77% eind 2010.

Volgens enkele deskundigen staan 20% van de woningen in Nederland onder water en zijn forse aantallen van executoriale verkopen van woningen niet uit te sluiten. Het marktaandeel van SNS in nieuw verstrekte hypotheken is overigens licht dalend en bedroeg 6,4% in het eerste halfjaar van 2011; 67% van deze hypotheken valt onder de Nationale Hypotheek Garantie.

Door het verslechteren van de woningmarkt wordt het securitiseren (het verpakken) van hypotheken om geld vrij te maken nu moeilijker. Het management heeft toegezegd 700 miljoen euro kapitaal vrij te maken tot medio 2012, waarvan inmiddels al 445 miljoen euro is gerealiseerd. Ik ben benieuwd naar de voortgang in de rest van het jaar.

Dochters verkopen
Een ander mogelijkheid om kapitaal vrij te maken is natuurlijk het verkopen van dochterondernemingen. Welke dochter komt daar nu makkelijker voor in aanmerking dan Zwitserleven. Deze verzekeraar met een sterk eigen merk is als enige actief in pensioenverzekeringen en is derhalve minder geïntegreerd met de andere activiteiten van SNS Reaal.

SNS Reaal Leven bijvoorbeeld houdt zich uitsluitend bezig met individuele levensverzekeringen. Hoewel er bij verkoop een boekverlies te verwachten is (afschrijving goodwill van minimaal 100 miljoen euro), wordt er in ieder geval kapitaal vrijgespeeld van enige honderden miljoenen.

Delta Lloyd (die indertijd ook bood op Zwitserleven) en Aegon zouden de kopers kunnen zijn. Interessant kan wel zijn dat een perpetuele obligatie van SNS Reaal: 250 miljoen euro, 6,258% die momenteel verhandeld wordt op 42,5%, door SNS Reaal wordt teruggekocht op bijvoorbeeld 65%. In het verleden is er ook al eens een keer 100 miljoen euro teruggekocht en dan wordt er een boekwinst gerealiseerd, terwijl bij de herfinanciering met een geringer bedrag kan worden volstaan.

Preferente aandelen
Andere manieren om geld aan te trekken zijn het uitgeven van preferente aandelen (zoals plaatsen bij de Stichting), converteerbare obligaties, bijvoorbeeld een lening met een coupon van 5% waarbij deze bijvoorbeeld over drie of vijf jaar naar aandelen geconverteerd kunnen worden tegen een koers van 3,50 tot 4 euro.

Een meevaller zou kunnen zijn dat de boete van 50% die SNS Reaal moet betalen aan de Nederlandse Staat gereduceerd wordt, omdat waarschijnlijk andere Europese banken de komende maanden ook voor staatssteun in aanmerking zullen komen en waarschijnlijk geen boete hoeven te betalen.

Hoe dan ook, fantasie genoeg. Voor degenen die het allemaal te spannend vinden kan ook worden gespaard bij SNS (SNS klimrente van 2,5% tot 5%) en gezien de behoefte aan middelen sluit ik hogere spaarrentes niet uit. In spaargeld neemt het marktaandeel in ieder geval toe.

Op 10 november is er een trading upate over het derde kwartaal en, zoals al genoemd, is er de investorsday. Afschrijven op de vastgoedportefeuille en gedeeltelijk opknippen en onderbrengen bij SNS Zakelijk, kostenbesparingen realiseren en wat tijd kopen, wat in 2010 en 2011 nog kon, zal volgens mij in 2012 niet voldoende zijn.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 oktober 2011 12:04
    quote:

    Cristan schreef op 20 oktober 2011 11:51:

    Ik ben trouwens benieuwd: mocht SNS failliet gaan, moet ik dan vrezen om wat ik bij SNS Fundcoach belegd heb? Dit gezien aandelen niet onder het deposito garantiestelsel vallen.
    zover ik weet ben jij de eigenaar van die aandelen, niet SNS, dus die blijven gewoon jouw eigendom.
  2. [verwijderd] 20 oktober 2011 12:47
    zelf ben ik in het bezit van SNS Participatiefondsen 1 en 2 elk met een inlegwaarde van 8000.00 Euro ben ik in 2002 mee begonnen looptijd 10 jaar hoop ik volgend jaar te incasseren rente zit gemiddeled op 6,1%
    Mocht de bank omvallen dan mag ik achter in de rij aansluiten van de schuldeisers hoop dat dat niet boven mijn hoofd hangt!
  3. [verwijderd] 20 oktober 2011 13:20
    Sjoerd van Keulen had een onuitputtelijke overnamedrang terwijl SNS de aankopen niet zelf kon managen. Met de aankoop van Bouwfonds heeft SNS zich buitengewoon bekocht. Onvoldoende ervarenheid en ontslagnemende vastgoed specialisten van Bouwfonds hebben geleid tot de Bestuursbeslissing om eerst de buitenland financieringen te saneren. Door de projecten af te nemen van de ervaren project ontwikkelaars en over te geven aan ondeskundige interim managers heeft SNS PF zich behoorlijk in de nesten gewerkt. Naast het verlies op de waarde van de internationale projecten heeft SNS een begoorlijk kapitaal moeten reserveren voor de vele rechtszaken. De verliezen op de overgenomen vastgoed projecten zien we nog niet geheel terug op de balans van SNS . Hier zal ook de verrassing zitten voor de komende jaren. Het vertrouwen in SNS is zwaar gedaald. Alleen de onwetende particulier ziet nog heil in SNS.
    Ik kan erover meepraten. SNS PF heeft ook mijn project geheel geruiineerd. Feit is dat het mismanagement nog kan bewijzen ook. Maar ja...vechten tegen oneindige advocaten budgetten is moeilijk.
  4. Eemondt 20 oktober 2011 13:26
    Voor mensen die via SNSFundcoach belegd zijn, is er helemaal geen probleem omdat SNS alleen depotbank is en er geen claims op de belegging gemaakt kunnen worden door derden, zelfs niet de nederlandse staat. Het enige wat je riskeert is dat als SNS echt in de problemen komt (dus omvalt) jouw depot gedurende een bepaalde tijd geblokkeerd is, omdat de executor alle depots moet kontroleren en vervolgens zijn ok moet geven om het weer vrij te geven en het is nooit zeker hoe lang dit duurt. Dit staat los van beleggingen in aandelen SNS of direct of indirect.
  5. Ivanrybkin 20 oktober 2011 13:42

    Ik moet toegeven dat ik de laatste maanden wat de neiging heb om mijn spaarsaldo bij SNS wat af re romen ten gunste van de rabobank, ondanks de lagere rente die ik daar krijg.
    Je weet maar nooit wat er in deze tijden met de banken kan gebeuren.
    De kans dat de rabo failliet gaat lijkt me toch kleiner.

  6. [verwijderd] 20 oktober 2011 13:58
    Geen zorgen. Beleggingen bij een bank in Nederland staan NIET op de balans van de bank. Door de vermogensscheiding worden jouw beleggingen ondergebracht in een stichting effectenbewaarbedrijf. Deze stichting mag geen andere verplichtingen aangaan dan het bewaren van effecten en het incasseren van couponnen en dividenden. De stichting kan dus niet failliet en dus zijn jouw beleggingen veilig voor een eventueel faillissement van de bank waar je belegt. DNB controleert dit rigide.

    Voor spaartegoeden en deposito's geldt de € 100.000 garantie uit hoofde van het deposito-garantie-stelsel.

    Hopelijk ben je nu gerust gesteld!!
  7. [verwijderd] 20 oktober 2011 14:55
    Wat een stemmingmakerij in het Forum! De SNS mag dan de bank zijn waar het even wat minder loopt, er is geen enkele reden voor faillisseent zoals destijds bij de DSB. Verder zijn spaargelden tot € 100.000,= gegarandeerd door onze staat en de meesten van ons komen daar niet boven... De vraag is meer of je hun aandelen wil hebben.
  8. Orca 20 oktober 2011 15:04
    Ze hebben nog 'n perp uitstaan, de 11,25% 2009 die nu 65.50 doet. Kunnen ze hetzelfde geintje mee uithalen óf ze laten hun ratio's ff zakken op beide perps zodat d'r via de achterdeur kapitaal bijkomt. Qua balanstechnisch maakt dat niet uit, wél resultaattechnisch 2x: "boekwinst" en ze hoeven die "hoge" rente niet meer te betalen.
  9. [verwijderd] 20 oktober 2011 18:46
    Spaartegoeden voor particulieren vallen onder de garantie. Heeft u een en/of rekening dan zelfs 200.000 euro maar ....... rekeningen van ondernemingen zoals b.v's vallen buiten het garantie stelsel.
    Ik heb AL mijn geld weggehaalt bij SNS. Deze bank loopt het meeste risico van alle banken in Nederland.
    Logisch toch dat ze hoge spaarrentes geven ? Spaargeld mogen ze op hun balans zetten. Per saldo verliezen ze aan die hoge spaarentes.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links