Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik baal van SNS Reaal

SNS Reaal maakte vandaag teleurstellende resultaten bekend. Het management benadrukt dat de winst, exclusief incidentele posten, is gestegen van 37 miljoen euro vorig jaar naar 87 miljoen euro over het eerste halfjaar.

Maar, er wordt niet bij gezegd dat deze resultaten wel lager zijn dan de ‘vergelijkbare’ resultaten van het tweede halfjaar van 2009. De kwaliteit van de winst is wel verbeterd door een hoger rente marge bij SNS Bank en minder bijzondere baten.

Echter een ‘financial’, waarvan de al lage resultaten niet sterk verbeteren ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar, is natuurlijk niet sterk. Het rendement op het eigen vermogen van 1,1% stemt niet vrolijk en verklaart waarom de huidige beurskoers (3,55 euro) ver onder boekwaarde per aandeel ligt van ruim 16 euro per aandeel.

Zure appel
De gerapporteerde winst over het eerste halfjaar was 10 cent per aandeel en exclusief bijzondere posten kwam dat bedrag uit op 30 cent. Als echte vastgoedbank heeft SNS-Bank momenteel de nodige problemen.

Natuurlijk hebben we het hier niet alleen over SNS Property Finance (SNS PF) maar ook over de SNS Retail (hypotheek)bank, waar de Loan-To-Value-ratio (LTV) verder oploopt naar 77% (2009: 75 %; 2008: 70%).

De afboeking van goodwill bij SNS PF bedroeg 68 miljoen euro, maar deze afboeking had natuurlijk ook al in de tweede helft vorig jaar genomen kunnen worden. We hebben nu bijna door deze zure appel heen gebeten; er prijkt nu nog 49 miljoen euro aan goodwill op de balans.



Tijdsperiode grafiek: 

Niet alles kommer en kwel
In ieder geval zijn de internationale verplichtingen met betrekking tot property finance met 11% afgenomen tot 3,9 miljard eurro. Door afboekingen is de LTV-ratio wel verder opgelopen van 86% eind 2009 naar 93% nu.

Dus deze portefeuille is nagenoeg geheel met vreemd vermogen gefinancierd. De rentemarge bij SNS PF is hoog, maar verslechterde van 2,24% in de tweede helft van vorig jaar tot 1,92% na de eerste zes maanden van 2010.

Toch is niet alles kommer en kwel. De SNS-klimrente met een oplopende rente tot 4% (over 5 jaar) is commercieel een succes en het marktaandeel van SNS in bankspaarsaldi neemt toe.

Minder afhankelijk
De spaargelden groeien harder dan de uitzettingen en dit werkt positief door op de Loan-To-Deposit-ratio. Die daalde tot 153% (eind 2009: 159%; eind 2008:163%). Dit betekent dat SNS wat funding betreft minder afhankelijk van de kapitaalmarkt is geworden.

Ook de individuele levensverzekeringen van Reaal Groep doen het relatief goed dankzij de groei van Value of New Business (VNB) met een margestijging tot 15,6%. Ook daalde de operationele kosten met 24 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Nu is circa de helft bereikt van de geplande reductie van 200 miljoen euro aan operationele uitgaven vergeleken met 2008. Verder verbeterde de kosten-inkomen-ratio van 58,8% in de tweede helft van 2009 naar 56,1% op dit moment.

Solvabiliteitscriteria
En, zoals al genoemd, de rentemarge van SNS (retail) Bank steeg van 0,78% naar 1,11% eind juni. Ook is de SNS Bank nauwelijks betrokken bij leningen aan het midden- & kleinbedrijf, anders dan op basis van hypotheek.

Hoewel de solvabiliteitscriteria als Tier 1 (11,1%) en Core Tier ratio (8,6%) netjes zijn en gestegen zijn vergeleken met het jaareinde van 2009 en de SNS Bank goed door de stresstest is gekomen, is de leverage-ratio van SNS Bank onder het Nederlands gemiddelde.

Immers, het eigen vermogen van de bank gedeeld door het balanstotaal is nog geen 2%. En dan te bedenken dat 565 miljoen euro aan staatssteun afgelost moet worden eind 2011 én de bank ook geld terug moet betalen aan de Stichting Beheer SNS Reaal, die voor meer dan 50% aandeelhouder is.

Geen wonder
Dat alles overigens bij een marktkapitalisatie van SNS Reaal van 1 miljard euro! Geen wonder dat het volgende cryptisch in het halfjaarverslag staat:

"SNS Reaal heeft zich gecommitteerd aan het aflossen van de steun van de Nederlandse Staat en Stichting Beheer SNS Reaal, waarbij het moment afhankelijk zal zijn van de juiste omstandigheden." Ook heeft het management de ambitie om een netto winst van 400-500 miljoen euro te behalen en een rendement op het eigen vermogen van tussen 9-12%.

Maar wanneer zal dit worden gerealiseerd?? En dan hebben we het nog niet eens over het dividend gehad.


Nico van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. IN de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. Sinds 2007 is hij Hoofd Research bij Keijser Capital. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Stuur een reactie aan de auteur.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 25 augustus 2010 17:40
    Tja, het staat me nog goed voor de geest hoe trots men was bij vroegere conference calls op hun risico-management...

    Nou dat zien we...

    In een tijd dat alle banken extra vette rente-marges toegeworpen worden en er geen dividend uitgekeerd wordt kan men nauwelijks het hoofd boven water houden, en is de koers min of meer in 1 streep naar beneden gegaan sinds de beursgang, ondanks het extra aangetrokken kapitaal van hun stichting, uitgifte van extra aandelen, en de (naar het toen scheen eigenlijk onnodige) staatssteun, die men nu niet terug kan betalen.

    Dat gebeurt wanneer groei-ambities gekoppeld worden aan marginale competentie.

  2. [verwijderd] 25 augustus 2010 18:10
    Beste Nico,

    Om antwoord te geven op je vraag wanneer dat is gerealiseerd, dat is vrij eenvoudig nl. wanneer de bijzondere waardeverminderingen (inclusief afboeking goodwill) bij SNS PF voorbij zijn. Dit zit uiteraard vnl. bij SNS PF international en dat wordt geheel afgebouwd de komende jaren. Je mag er redelijkerwijs uitgaan dat de bijzondere waardeverminderingen ook gedurende deze jaren zullen verminderen en naar nihil zullen tenderen.

    Een simpel rekensommetje : winst HY1 2010 voor bijzondere posten = 87 mln. Bijzondere waardeverminderingen (netto) SNS PF Int = 170 mln. De geschoonde halfjaarwinst wordt dan 257 miljoen x 2 = 514 miljoen jaarwinst.

    Zodra beleggers eens gaan rekenen, logisch nadenken en verder dan een kwartaal kijken dan zie je wat een koerspotentieel SNS heeft en dat dividend komt dan over 2 of 3 jaar wel weer eens.

  3. [verwijderd] 25 augustus 2010 21:17
    ik weet wel een mooi alternatief voor je
    Aegon , dit fonds maakt wel mooie winst betaalt de staatschuld binnen kort wel af en heeft alles op orde maar wordt toch ten onrechte omlaag geshort. als je daar nu eens van baalde dan snapte ik het maar sns heeft verlopig geen toekomst en is dus in mijn ogen terecht afgestraft vandaag
  4. [verwijderd] 25 augustus 2010 21:41
    Ik baal al tijden van SNS, en vooral van de analisten die daar zitten, met voorop ene Edwin de Jong. Maar er zitten daar nog meer van dat soort.
    Ze doen niet anders dan nederlandse aandelen bashen en afkraken, zo erg dat ik me soms afvraag of die misschien niet genoeg "schuiven". In 9 van de 10 gevallen zitten ze er dan ook flink naast met hun adviezen en koersdoelen.
    Van mij mogen ze al vast beginnen met die onbenullen de laan uit te sturen.

    Ik heb me daar in het verleden zo aan geërgerd dat ik niet eens geld uit een SNS-automaat trek en liever een blokje omloop als ik cash nodig heb. De flut reclame op TV doet er nog een schepje bovenop.
    Failliet laten gaan, die handel. Liefst zo gauw mogelijk. De meest onsympathieke bank van Nederland, wat mij betreft.

    |\ ....../|
    ( * o *)
    -=(~) =--

  5. forum rang 6 andre68 25 augustus 2010 22:01
    Het SNS-verhaal van vandaag bevestigt dat er geen toekomst is voor het verzekerings-gewoeker van bedrijven als SNS. De sector heeft het zo verbruid met het gewoeker met polissen dat er nauwelijks nog polissen worden verkocht. De bank-tak maakt het nog een beetje goed, maar ook dat is slechts tijdelijk door goedkoop geld lenen en duur uitlenen. Geen houdbaar verhaal op de langere termijn. Schrale troost...ING en Aegon zijn geen haar beter. Misschien een wat andere mengverhouding tussen bankieren en verzekeren, maar ook deze woekeraars gaan zware pijn lijden de komende jaren. Nu worden ze nog een beetje het hand boven het hoofd gehouden door haar lobby / beschermheren bij de overheid, maar deze innige verstrengeling tussen overheid en woekersector wordt allemaal net een beetje te opzichtig zal niet eeuwig standhouden.
  6. [verwijderd] 26 augustus 2010 08:17
    quote:

    andre68 schreef:

    Het SNS-verhaal van vandaag bevestigt dat er geen toekomst is voor het verzekerings-gewoeker van bedrijven als SNS. De sector heeft het zo verbruid met het gewoeker met polissen dat er nauwelijks nog polissen worden verkocht. De bank-tak maakt het nog een beetje goed, maar ook dat is slechts tijdelijk door goedkoop geld lenen en duur uitlenen. Geen houdbaar verhaal op de langere termijn. Schrale troost...ING en Aegon zijn geen haar beter. Misschien een wat andere mengverhouding tussen bankieren en verzekeren, maar ook deze woekeraars gaan zware pijn lijden de komende jaren. Nu worden ze nog een beetje het hand boven het hoofd gehouden door haar lobby / beschermheren bij de overheid, maar deze innige verstrengeling tussen overheid en woekersector wordt allemaal net een beetje te opzichtig zal niet eeuwig standhouden.
    Heel goed gezien!!

    AB'tje!
  7. [verwijderd] 26 augustus 2010 14:24
    ik vind het niet zo vreemd. Ik heb allang afscheid genomen van SNS. Ben daar een aantal jaren klant geweest, maar de manier wssrop ze met klanten omgaan, is tenhemelschreiend.Hun gedwing om alle kliënten internetbetalen op te dringen, werken met verouderde oinautomaten en ook nog dun gezaaid, opheffen bankkantoren en alleen nog verkooppunten oprichten. Nee ik ben blij dat k er weg ben.
  8. EmielH 26 augustus 2010 14:53
    Ik ben al jaren klant (zowel prive als zakelijk) bij SNS en herken me niet in hetgeen wat Misja5 schrijft.
    Vergeet ook niet de ASN-bank (behoort eveneens bij SNS-REAAL), die doet het volgens mij prima in een speciaal (etisch, milieubewust), maar steeds belangrijker wordend segment. SNS bank zou zich daar ook meer op moetenen richten en dan (ook) de zakelijke klanten uit dat segment kunnen binnenhalen ?

  9. forum rang 10 voda 27 augustus 2010 16:44
    quote:

    katzenkop schreef:

    Ik baal al tijden van SNS, en vooral van de analisten die daar zitten, met voorop ene Edwin de Jong. Maar er zitten daar nog meer van dat soort.
    Ze doen niet anders dan nederlandse aandelen bashen en afkraken, zo erg dat ik me soms afvraag of die misschien niet genoeg "schuiven". In 9 van de 10 gevallen zitten ze er dan ook flink naast met hun adviezen en koersdoelen.
    Van mij mogen ze al vast beginnen met die onbenullen de laan uit te sturen.

    Ik heb me daar in het verleden zo aan geërgerd dat ik niet eens geld uit een SNS-automaat trek en liever een blokje omloop als ik cash nodig heb. De flut reclame op TV doet er nog een schepje bovenop.
    Failliet laten gaan, die handel. Liefst zo gauw mogelijk. De meest onsympathieke bank van Nederland, wat mij betreft.

    |\ ....../|
    ( * o *)
    -=(~) =--

    Hier weer zo'n "mooi" voorbeeld!

    Boskalis omhoog naar hold bij SNS


    AMSTERDAM (Dow Jones)--SNS Securities verhoogt zijn advies op Boskalis naar hold van reduce, maar het koersdoel gaat omlaag naar EUR28,00 van EUR30,00. Sinds het laatste rapport is het aandeel met 15% gedaald, aldus de analist die van mening is dat het aandeel op het huidige niveau volledig is gewaardeerd. Boskalis sloot donderdag op EUR29,13. (RVD)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com



    Hoeveel heeft SNS hier weer aan "verdiend"?
  10. [verwijderd] 30 augustus 2010 16:15
    Ziezo, koekje van eigen deeg.
    En dat er nog veel afwaarderingen mogen volgen.

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Analist Albert Ploegh van ING Research verlaagt het koersdoel voor het aandeel SNS Reaal naar EUR4,60 van EUR6,50, nadat de halfjaarcijfers volgens de analist werden overschaduwd door de lage langetermijnrente. De daling van het aandeel is echter overdreven stelt Ploegh, die zijn buy-advies handhaaft. Omstreeks 16.05 uur noteert het aandeel 1,4% lager op EUR3,36, terwijl de Midkap vlak noteert. (EHI)
    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
    (END) Dow Jones Newswires
    August 30, 2010 10:07 ET (14:07 GMT)

    AAND SNS REAAL @ EUR 1.63
    NL0000390706

    |\ ....../|
    ( * o *)
    -=(~) =--
  11. nobullshitplease 2 september 2010 12:25
    quote:

    Misja5 schreef:

    ik vind het niet zo vreemd. Ik heb allang afscheid genomen van SNS. Ben daar een aantal jaren klant geweest, maar de manier wssrop ze met klanten omgaan, is tenhemelschreiend.Hun gedwing om alle kliënten internetbetalen op te dringen, werken met verouderde oinautomaten en ook nog dun gezaaid, opheffen bankkantoren en alleen nog verkooppunten oprichten. Nee ik ben blij dat k er weg ben.
    Alle banken minimaliseren de kantooractiviteiten en stimuleren het thuisbankieren. Maar daarbij
    het gaat toch om de cijfers en niet om je gevoelens bij een bank.

    Ik heb geen slechte ervaring met de sns-bank maar dat zou geen rol spelen bij het kiezen van aandelen. Ik koop niks van philips behalve hun aandelen..

    Ik koop in ieder geval aandelen sns, zijn nu gewoon heel laag geprijsd.

18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links