Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudhausse

September was erg woelig voor de goudinvesteerder. De goudkoers ging van een high van 1903 dollar naar 1599 dollar binnen één en dezelfde maand. Er zijn twee fundamentele hoofdredenen die aan deze markante daling ten grondslag lagen.

  1. Er was in september een mini-paniekreactie waarin bijna alles er aan moest geloven. Je zou denken dat goud het dan goed zou moeten doen, maar dat hoeft niet waar te zijn op korte termijn. In zo’n mini-systeemcrash krijgen professionele partijen te maken met participanten die geld terugtrekken; iets wat deze instanties forceert om een deel van de beleggingsportefeuille te liquideren waardoor er verkoopdruk ontstaat. Vergelijk het met een executieverkoop; alles moet weg en snel.

    Voor de lange termijn is (fysiek) goud echter the place to be als het fiat geldsysteem implodeert. Met goud kunnen de overheden immers niet echt rotzooien. Overheden kunnen het niet bijprinten, maar ze kunnen wel de goudprijs manipuleren met allerlei trucjes.
  2. De marginverplichting voor goud werd met meer dan 22%aangescherpt. Een marginverplichting komt voor bij beleggers die met geleend geld beleggen. Deze investeerders moeten dan een deel van de onderliggende waarde in geld aanhouden als margin. De margin op goud werd dus verhoogd waardoor die beleggers die met geleend geld in goud zaten werden geforceerd om hun posities af te bouwen.

    De margin wordt bepaald door de CME Group, maar naar mijn mening zijn ze onder druk gezet door de Amerikaanse overheid. Obama wil dat investeerders vluchten naar Amerikaans staatspapier en niet naar goud en dergelijke.

Weekendje muntbeurs
Al met al geeft de goudcrash aan dat beleggers moeten oppassen voor overheidsinmenging. President Roosevelt heeft het bezit van goud verboden in 1933 en iedereen verplicht haar goud om te ruilen voor dollars tegen een belabberde koers.

Beleggers die dit verwachten, kopen dan liever gouden juwelen en gouden munten zodat er geen registratie plaatsvindt. Misschien is het een leuk idee om een paar muntbeurzen te bezoeken.

Beleggers die het nog niet zo ver zien komen, maar die wel de tijdelijke effecten van overheidsbemoeienis onderkennen, die maken vaak gebruik van technische analyse.

Technische Analyse op goud
De goudgrafiek spreekt bij elke belegger tot de verbeelding. Tegen deze beweging kan geen aandeel of valuta op. Of u had dollars short moeten zitten voor een vergelijkbare periode. Maar waartegen dan, juist ja tegen goud.

De trend doet zelfs een grafiek van Apple of dotcom-bubbel verbleken, qua duur, stevigheid, en volharding. Allemaal kenmerken die erop duiden dat het voorlopig nog niet over lijkt met de goudhausse. Hieronder staat de grafiek van goud voor de lange termijn (weekgrafiek).

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ik ben teruggegaan in de tijd om de start van deze beweging te definiëren vanaf 2005. Daar begint een hellingshoek zijn werk te doen waar nu nog steeds de effecten van zijn te merken. Deze langetermijntrend had een aantal stevige maar noodzakelijke correcties, waardoor hij zolang kon bestaan.

Greater fool
U weet, zonder correctie geen trend dus het hoort erbij, sterker we hebben ze er graag bij omdat anders nieuwe beleggers die de koersen moeten opstuwen geen kans krijgen. Deze laatste opmerking suggereert de aanwezigheid van the greater fool theory waarbij de hete aardappel naar de volgende koper, lees sukkel, wordt doorgegeven.

Voorlopig zijn de sukkels in de goudmarkt de partijen die de verkooptickets in hand hebben, en dat is al een tijdje zo. Na de correctie begin 2009 die deels door liquiditeitsbehoefte in andere markten werd getriggered, zijn we het nog anders gaan zien.

Anders is in dit geval duidelijk optimistischer, want we kregen haast. Onder invloed van de koersvorming van dat moment hebben we de trend steiler doen lopen dan in de jaren ervoor. Gevolg: opwaartse uitname van de trend.

Nieuwe beweging
Dit is natuurlijk een sterk teken en zeker als de koers erin slaagt om de bovenzijde daarna tot steun te maken geldt dat de opwaartse potentie groots is. Voor de volledigheid: een trend kan dit trucje een tal maal herhalen voordat de kantlijn-theorie van toepassing wordt.

En dan barst de gekte dus echt los. Begin 2011 was het zover en u ziet het vervolg. In de grafiek geeft de RSI netjes aan waar de grenzen van de nieuwe versteilde beweging lopen. De huidige stand van de RSI samen met de krul opwaarts geeft aan dat de trend in tact blijft.

Er is voorlopig voldoende gecorrigeerd. Met andere woorden het gevaar begint te wijken en de kopers zien kansen om opnieuw in te stappen in de zegetocht van het goud. Koersdoelen rond de 2000 spelen op en blijven tot de mogelijkheden behoren zolang de koers op dit timeframe boven de 1400 blijft noteren.

Op korte termijn
Dat is wel een eindje nog, dus ik kijk een time frame lager naar een grafiek met meer detail om te zien of er andere levels gelden op de daggrafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Korter bezien, kom ik tot dezelfde hausse-conclusie echter met deze toevoeging: de koersen moeten boven de 1600 blijven sluiten voor behoud van het momentum en de opwaartse draai dat het einde van de recente correctie heeft betekend.

Als koersen daaronder vallen, geldt dat een hernieuwde opwaartse draaipoging zich de tussen de 1500 en 1400 zou kunnen ontvouwen. Dus mijn strategie zou zijn om onder de 1600 even rust te houden voor een verdere ontwikkeling van het bodemingsproces.

De huidige stand van zaken geeft in ieder geval aanleiding een hausse-positie aan te gaan met een koersdoel boven de recente top en met een 2 begint. Dit is voornamelijk gebaseerd op de weekgrafiek waarbij de beweeglijkheid intraweek inmiddels tot de aard van het beestje hoort.

Wen er maar aan, zou ik zeggen.

Extra Disclaimer: Alexander Sassen van Elsloo heeft regelmatig posities in goud en andere beleggingen die in zijn columns aan bod komen.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
  2. apr '11 Het begin van het einde 13
  3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 18 oktober 2011 13:21
    Gold "bug" Bill Bonner, denkt dat de goudprijs nog kan dalen tot 1200 of zelfs 1000 dollar. Daarom zijn technische analyses alleen voor bankmensen van belang. Het gaat om de fundamenten: de overheden zullen alles doen om goudbezit te ontmoedigen dat kun je niet met technische analyses verklaren. Zeker is dat als de US overheid de pijp aan Maarten geeft, en dat is als de Chinezen hun US bonds verkopen zoals ze de laatste weken gedaan hebben, dan kunnen ze het goud niet meer onderdrukken.
    We wachten af wanneer de kogel door de kerk gaat. Dat dit gaat gebeuren is zeker het kan echter nog lang duren want de centrale bankiers blijven van alles bedenken om het financiële probleem te vergroten.
  2. [verwijderd] 18 oktober 2011 16:12
    ik ben geen kenner vandaar dat ik citeer. "James Turk: What we are seeing today is just like we saw in the 1970s when hot money was flying around the world from place to place. Despite the fact that the Federal Reserve is buying long-term paper, interest rates are still rising. So the high in government prices is probably behind us. This will eventually to questions about the Federal Reserve’s solvency. The Fed has a lot of low yielding paper and as interest rates rise, the price of that paper will fall." Goud gaat omhoog na nog een eventuele 'correctie'. Bij anderen hoor ik dat die 'correcties' geplanned zijn net zoals bij zilver, kan je daarna goedkoper inslaan.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links