Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sein op groen voor aandelen

De AEX-index staat voor dit jaar op een mager plusje van 1 procent. Tel het dividendrendement daarbij op en het wordt een ruime 2 procent. De Eurostoxx 50 index presteert een stuk beter, meer dan 6 procent rendement voor dit jaar.

Toch lijkt er de komende maanden nog voldoende opwaartse potentie voor de aandelenmarkten. Eerder onderzochte fenomenen blijven nog immer overeind. Zo geeft het early warning systeem van Yale Hirsch aan dat de kans op een positief jaar zeer groot is. Sinds de oprichting van de AEX-index is het in 90 procent van de jaren zo geweest dat de trend van de eerste vijf dagen van januari bepalend was voor die van het hele jaar.

Ook Hirsch's vergelijking tussen de eerste vijf dagen van een jaar en het januarimaand rendement, toont nog steeds potentie voor de aandelenkoersen dit jaar. De voorwaarden zijn simpel. Indien de eerste vijf dagen van januari positief zijn én de hele maand januari is dat, dan is in 100 procent van de waarnemingen het gehele AEX-jaar ook positief. Dus plus én plus is het hele jaar een plus, min én min is een heel jaar een min.

In onderstaande tabel voldoen de groene rijen aan deze simpele voorwaarde. De grijze rijen vallen af.

Kijk ik ten slotte nog een keer naar de presidentcyclus in de Verenigde Staten, dan geeft dit mij ook vertrouwen in een verder herstel van de aandelenmarkten. Zoals u kunt zien toont onderstaande tabel de performance van de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex tijdens het pre-election jaar van een nieuw zittende president.

Alle getoonde jaren laten een dubbelcijferig positief koersrendement zien. 1971 Was het zwakste jaar met een jaarwinst van 10,8 procent. Het sterkste jaar bracht in 1935 een positief rendement van 41,4 procent.

Spendeergedrag
Het spendeergedrag van een nieuwe president ligt hieraan ten grondslag. Ook voor 2011 zien we dat er veel monetaire verruiming is verricht door president Obama en zijn team. Met een koerswinst voor de Amerikaanse S&P 500 voor dit jaar van zo’n 7 procent, lijkt er de komende maanden nog voldoende opwaartse potentie aanwezig.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 april 2011 12:23

    Ja RickBreda, dat kun je wel roepen, maar die Hollanders vertrouwen het allemaal niet wat er speelt op de financiele markten. Veel mensen hebben moeite met 'the big picture' en die is dat de crisis voorbij is, de werkgelegenheid aantrekt en de bedrijven weer winst gaan maken. Wij hobbelen dus achter het sentiment aan. Wat er bij KPN gebeurt al tientallen jaren schetst hoe wij Nederlanders denken. Eerst zien en dan geloven.
  2. [verwijderd] 27 april 2011 19:28
    Kom op mensen, de Nederlanders hebben nog nooit zoveel geld bij de banken (die het probleem heeft veroorzaakt) weggezet. Weg met dat geld bij de criminelen banken met hun minimale rente (minder dan de inflatie), nu massaal aandelen kopen, de AEX heeft nog een flinke rit tegoed (tov andere indices)!!!!

    SUCCES morgen met je aankopen.

    Tip: USG People is een uitzender/detacheerder die flink aan het herstellen is en die ca 90% achterlopen op de peers!!
    Als de overheid de vacatures weer gaan invullen is het hek van de dam en zal het zogenaamde hefboom effect de resultaten en koers flink doen stijgen!!!
  3. [verwijderd] 27 april 2011 20:55
    Wat is de samenhang van het artikel? 5 dagen en januari effect voor de AEX en presidentcyclus voor Amerikaanse aandelen. Ik vind het een flinterdun en onsamenhangend verhaal. Ik lees graag de artikelen op iex maar dit mist duidelijk de kwaliteit van daalder of de humor en info van kamp. o ja en volgens mij moet de nieuwe Amerikaanse president mega bezuinigen en valt er niet meer zoveel te spenderen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links