Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obama en de aandelenmarkt

2011 Is het zogenoemde pre-election jaar in de Verenigde Staten. In de jaren ‘30 was het John Maynard Keynes die Franklin D. Roosevelt tipte dat de sleutel tot herverkiezing een sterke economie was. Fiscale en monetaire stimulus vormen daarbij het gereedschap tot economische groei.

Om de burger te bewegen om de zittende president opnieuw te verkiezen boven de andere gegadigden, wordt daarom tijdig economische stimulans ingezet. Lagere belastingen, meer banen en een hoger besteedbaar inkomen blijken al snel genoeg te zijn om de zittende president weer te kiezen.

Sleutel van Keynes
Deze stimulans blijkt niet alleen positief te werken voor kiezers in de Verenigde Staten maar werkt ook door in de financiële markten. Dit kunnen we meten doordat de sleutel van Keynes in de daaropvolgende jaren door presidenten in de VS altijd gebruikt is. Op dit moment zien we ook weer een enorme economische impuls om de VS aan de gang te houden. Het is zeer waarschijnlijk dat deze stimulans in 2011 wordt voortgezet. Dit heeft historisch gezien een behoorlijke impact gehad op de koersontwikkeling van de aandelenmarkten.

Onderstaande tabel toont de performance van de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex tijdens het pre-election jaar van een nieuw zittende president. Alle getoonde jaren laten een dubbelcijferig positief koersrendement zien. 1971 Was het zwakste jaar met een jaarwinst van 10,8 procent. Het sterkste jaar bracht in 1935 een positief rendement van 41,4 procent.

Kijk ik ook naar de jaren van de herverkiezing van een al zittende Amerikaanse president, dan zijn deze in bijna alle gevallen eveneens positief gestemd. Nieuw of niet nieuw aan het roer maakt eigenlijk niet zoveel uit. Wel is de koersuitslag bij nieuwkomers groter dan bij zittende presidenten. Kennelijk neemt de urgentie van monetaire stimulus dan enigszins af.

Na het bevestigde januari-effect neemt mijn vertrouwen in een verder aandelenmarktherstel toe naar aanleiding van dit effect van de presidentscyclus.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 shortie 9 februari 2011 15:29
    Ik Mis 1987.... het jaar van de Crash.....en ik mis 2007.... ook geen best jaar volgens mij. Feitelijk maakt het toch niet uit of het gaat om een verkiezing of herverkiezing? Iedere vier jaar blijft immers nieuwe ronden nieuwe kansen en dus zal de zittende president er altijd alles aan doen om zijn "partij" zo goed mogelijk in het daglicht te zetten....
  2. [verwijderd] 9 februari 2011 17:30
    De afgelopen eeuwen is onze economie gegroeid, dus het gaat vaker goed dan slecht in een jaar. Daarom heb je ook bijna altijd gelijk als je groei voorspelt. Ook al heb je geen verstand van economie toch kun je op die manier vaak goed gokken. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat in de meeste olympische jaren er economische groei is en dan ook gelijk hebben.
    Ik heb meer waardering als iemand een crisis vrij precies kan voorspellen.
  3. N. Koerts 10 februari 2011 07:28
    Deze grafieken zijn toch interessant en het klink ook wel logisch dat presdidenten vlak voor een herverkiezing de economie extra stimuleren.

    Maar ik geloof dat het gemiddelde rendement van s en p ook nog zo rond de 10 procent zit. Maar dan toch zitten deze uitslagen er behoorlijk boven.
  4. [verwijderd] 19 oktober 2011 14:23
    Helaas een beetje een zwak verhaal zou ik zeggen.
    Dat de komende maanden statistisch gezien tot de beste beleggingsmaanden behoren mag bekend zijn.
    Los van de verkiezingen mogen we er statistisch gezien vanuit gaan dat we dit jaar nog wel wat zullen stijgen.

    Iemand miste het jaar 2007 maar dit is onterecht want deze staat er wel degelijk bij onder Bush jr. met een daling uiteraard.

    Verder is er weer iets van optimisme te bespeuren over de mogelijke verhoging van het steunfonds naar €2000.
    Deze verdieping van wat ik "Bodemloze Put" noem gaat ons Europeanen echt op de langere termijn zuur opbreken!
    We laten ons verleiden tot praktijken die op Amerikaanse leest zijn geschoeid.

    In Amerika heeft men begin Augustus het BestedingsPlafond verhoogd dat stond op $14300 miljard.
    Wist u dat de schuld vandaag alweer is opgelopen naar meer dan $14850 miljard! Kijk en dit is nu ook wat je gaat krijgen met de verhoging van het Steunfonds.
    Uiteindelijk, waarschijnlijk Te Laat, zal men zien dat dit een heilloze weg is geweest die men heeft bewandeld.
    Wat Dhr. Abma doet is in feite niets anders dan beleggers moed in spreken om ze naar de beurs te doen bewegen.
    Als u dit doen doe dat dan niet te lang want er wacht ons nog een hoop ellende.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links