Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX boven de 400

Er wordt door allerlei aandelenhuizen weer druk gegrossiert in AEX-koersdoellijstjes voor volgend jaar. Wat me opvalt is dat velen een koersdoel boven de 400 hebben.

Het idee hierachter is dat de meeste partijen denken dat de gemiddelde winststijging in 2011 van circa 16,5% (zie de tabel hieronder) zich zal vertalen in tenminste een 16,5% hogere AEX-index.

Immers de huidige koers-winstverhouding (p/e) is thans aan de lage kant met circa 11,3x en kan volgend jaar als de verwachtingen verder toenemen makkelijk naar 12x gaan en bij een verwachte winst per aandeel van de AEX in 2011 van 34,58 (zie hieronder) komt u al gauw uit boven de 400.

Consensus winsttaxaties van de AEX-aandelen

Klik op de tabel voor een grote versie
Bron: Factset en Bloomberg.

Individuele aandelen
Om op deze mechanische manier door te gaan is het misschien aardig te visualiseren hoe hoog de koersen bij een AEX-index van 400 moeten zijn. In de tabel hieronder leest u mijn poging, waarbij natuurlijk vooral de koersen van de zwaargewichten meetellen:

Deze aandelen maken op het moment van schrijven circa 57% van de weging van de AEX uit. Echter, we weten dat veel zaken zich niet laten vangen in modellen. In de onderste grafiek kunt u aflezen hoe de winsttaxaties de afgelopen jaren zijn aangepast.

AEX 400 en de geschatte opbouw daarvan

Klik op de tabel voor een grote versie

Lage k/w en lage rente
Opvallend is dat de laatste maanden een vrij stabiele gemiddelde winstontwikkeling per aandeel is te zien. De derdekwartaalcijfers hebben dit beeld niet wezenlijk beïnvloed.

De koers-winstverhouding (k/w) heeft veel met vertrouwen te maken in de economie en de consument. De huidige k/w van 11,3x op de gebaseerde 2010-winsttaxaties per aandeel is gezien de historie van de laatste decennia niet hoog en ook de rente is laag.

Dit zou de koers-winstverhoudingen extra moeten opkrikken. Dus al met al klinkt het verhaal van een AEX-index boven de 400 wel logisch. Niettemin, ik vind het te makkelijk.

Het management van veel ondernemingen zegt dat het moeilijker wordt de winstvooruitzichten te voorspellen vanwege korte cycli en dat just-in-time-leveringen belangrijker worden. Analisten krijgen minder guidance dan vroeger.

Mogelijk dat ondernemingsanalisten, die vaak alleen bottom-up analyseren en minder top-down, toch wat te positief zijn? Wat de koers-winstverhouding betreft, denk ik dat verschillende natuurlijke kopers van aandelen de komende jaren wel eens geleidelijk wat kunnen afhaken, zeker als de rente gaat stijgen.

AEX op 385
Een belangrijke indicator is de vergrijzing. Het aandeel van aandelen in de portefeuille van pensioenfondsen neemt af; ouderen gaan op basis van lifecycle beleggen meer naar (hoogrentende) obligaties of hoogdividendaandelen.

Deze categorie aandelen laten vaak geringe koersstijgingen zien, maar keren wel relatief veel uit. Zelf ben ik zeer tevreden als de AEX index volgend jaar sluit op 385, hetgeen een rendement impliceert van 20% ( koersstijging van circa 15,5% en 4,5% dividend).

En uiteindelijk gaat het wat mij betreft niet om de index, en zeker is de AEX-index niet maatgevend, maar om de individuele aandelen.

Voortschrijdend winstontwikkeling AEX winst per aandeel

Bron: Keijser capital (op basis van voortschrijdende taxaties)


Nico van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. IN de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. Sinds 2007 is hij Hoofd Research bij Keijser Capital. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 december 2010 09:44
    quote:

    f.postma schreef:

    kan iemand mij het verschil uitleggen tussen een financieel specialist/beleggings analist en een waarzegger op de doordeweekse kermis?

    allebei de klant een poot uitdraaien komt in ieder geval overeen
    Niet de klant een poot uitdraaien maar de klant vertellen wat hij wil horen. Een analist/waarzegger maakt geen inschatting van de beurs. Hij maakt een inschatting van wat de klant over de beurs wil horen. (En probeert daar zijn voordeel mee te doen.)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links