Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Dramatische cijferontvangst

Fondsenrondje: Dramatische cijferontvangst

Op een dag waarop de cijferende bedrijven aan puin gaan, maakt de AEX (-0,3%) een pas op de plaats. Met name de aandeelhouders van BAM (-12,1%) kunnen vandaag maar beter zonder telefoon op het strand gaan liggen.

Eerst gaan we naar de inkoopmanagersindices voor de industrie. Deze vielen in een brede lijn mee. Okee, een Duitse PMI van 43,6 is natuurlijk bar slecht, maar wel iets beter dan verwacht (43,0). De grootste verrassing komt uit Frankrijk. Daar waar de markt uitging van krimp (49,5), kwam er een mooi groeicijfer (51,0) uit de bus.

Helaas zorgt het niet voor een plusje op de borden. Oja, ook kwamen de PMI's over de Europese dienstensector binnen. Hier zijn het onze oosterburen die met een stand van 54,4 uitstekend scoren.

Oftewel, met de industrie gaat het in Duitsland dramatisch, terwijl de dienstensector op volle toeren draait. Iets dat vroeger ondenkbaar was. Normaal gesproken zwakt de dienstensector af, op het moment dat de maakindustrie implodeert. 

BAM (-12%)

Het vertrouwen in BAM is helemaal weg. Opnieuw moest de bouwer extra afschrijven op die dekselse zeesluis in IJmuiden. Dit keer moest er €4 miljoen extra worden afgeschreven. Anderzijds is er al €90 miljoen afgeboekt op het rampproject, dus dan is zo'n extra afschrijving klein bier.

Het management had deze afstraffing van de koers eenvoudig kunnen voorkomen door alle pijn in één keer te nemen. Natuurlijk blijft het altijd onduidelijk hoeveel de extra kosten in werkelijkheid zijn, maar dan is het simpelweg beter om ruim te begroten.

Bijkomend voordeel is dat er op een gegeven moment gezegd kan worden dat het uiteindelijk toch niet zo erg was als gedacht. Maar goed, ik ben geen CFO en heb dus makkelijk praten. Enige lichtpuntje in de cijfers is dat de omzet sneller groeit dan verwacht. Nu de marges nog.

BAM

De afgelopen vijftien jaar hebben de aandeelhouders van BAM nauwelijks iets verdiend. De AEX deed het met een plus van 200% aanmerkelijk beter. Lage marges en een hoog risico: niet de ideale combinatie voor een belegging.

Brede markt

  • De AEX gaat 0,3% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (-0,3%) en Fransen (-0,2%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 0,1% en noteert 15,0 punten.
  • De Amerikaanse futures dobberen rond het nulpunt. 
  • De euro klimt 0,1% en noteert 1,110 ten opzichte van de dollar.
  • De Nederlandse (-0,52%) en Duitse (-0,66%) rente lopen twee basispunten op.
  • Goud (-0,2%) komt de laatste dagen niet echt in beweging.
  • Olie: WTI (+0,3%) en Brent (+0,2%) blijven dicht bij huis.
  • Bitcoin (-1,4%) doet bijna niets.

Het Damrak

  • Adyen (-5,8%) is priced for perfection en dan moet het bedrijf leveren. Weliswaar stijgt de omzet 41%, maar daarmee voldoet het betaalplatform niet aan de verwachtingen van analisten. Het management van Adyen verwacht de komende jaren met gemiddeld 25 tot 35% per jaar te groeien.
  • ING (+1,2%) krabbelt iets op, maar veel heeft het niet om het lijf. Binnen de stijgende AEX staat de Nederlandse grootbank year to date 10% in de min.
  • Unilever (-1,3%) trekt de hoofdindex naar beneden. 
  • Heeft ArcelorMittal (+1,3%) de bodem gezien? De staalgigant profiteert van beter dan verwachte inkoopmanagersindices voor de industrie.
  • Een mooie draai in het aandeel Boskalis (+2,1%). Bij opening stond er nog een lelijke min van 6% op het bord. Meer over de cijfers bij IEX Premium.
  • PostNL (+1,1%) breekt voorzichtig door de €1,80. De post- en pakketbezorger ligt er de laatste maanden uitstekend bij. Nu is het wachten op het oordeel van de ACM, die bepaalt of het bedrijf concurrent Sandd mag overnemen.
  • OCI (-1,9%) valt lelijk tegen. Het aandeel is weer terug op het niveau van begin dit jaar.
  • Heijmans (-2,2%) en VolkerWessels (-1,3%) hebben last van de beroerde cijfers van BAM.
  • ForFarmers (+1,7%) begint voorzichtig aan een herstel. 
  • Winstnemers bij Beter Bed (-5,6%)? Het ging wel heel hard omhoog de laatste paar dagen.
  • Stern (+4,7%) ligt er goed bij. Gisteren nabeurs kwam het bedrijf met meevallende cijfers.  

Adviezen

  • ABN Amro: naar €23 van €25 en kopen - Citigroup
  • Brunel: naar €15 van €16,55 - Kepler Cheuvreux
  • KPN: naar €3,10 van €3,25 - Credit Suisse
  • Boskalis: naar opbouwen van kopen en naar €22 van €30 - KBC
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. speedy0070 22 augustus 2019 23:50
    Beste Niels Koerts, is het nou niet effe tijd om een paar serieuze dingen te schrijven? ik begijp echt niet waar je de adviezen vandaan haalt die je weg zet in je artikel. Adviezen
    ABN Amro: naar €23 van €25 en kopen - Citigroup
    Brunel: naar €15 van €16,55 - Kepler Cheuvreux
    KPN: naar €3,10 van €3,25 - Credit Suisse
    Boskalis: naar opbouwen van kopen en naar €22 van €30 - KBC
    Opweg naar een stevige recessie globaal kan men er vanuit gaan dat aandelen duiken naar 8 of 10 keer de reele winst. dus ABN naar een 13 euro, ING naar de 6.50 euro BAM naar de 1.50 en ga zomaar rustig verder ROYAL DUTCH naar de 17 euro zoals midden 2016 AEX terug naar af naar zo´n 430 op de teller moet men zeker niet verbaast over zijn. Wat is er echt aan de hand zonder moeilijke woorden te gebruiken of grafiekjes? Het is heel duidelijk dat de verkoop van produkten in de downfase zit op alle vlakken dus minder verkoop is minder winst moge duidelijk zijn. USA heeft weer een super schuldenlast neem daarbij de schuldenberg waar aandelen mee zijn gekocht (De zeepbel) plus de handelsvete die trump nooit wint (is chinese cultuur) mag je je borst nat maken. Laat ik andere problemen in de wereld nog buiten beschouwing. Alles is opgepept met leuke truukjes en woorden maar de KW´s spreken voor zich zelf!! Dus er gaan zeer harde klappen vallen. De grote brokerhuizen willen het met alle geweld tegen houden maar... daar is het dus te laat voor. De techniek om alleen de KW te waarderen bekomt men de echte waarde en een echte investeerder wilt 10% op de plank krijgen zoniet loont het echt niet de moeite. en geef alle spaardertjes een goede raad. Als uw aandeel geen 7% netto opbrengt gewoon de straat op gooien. En laat de direkties met het grote salaris maar de troep opruimen. Ze moeten laten zien dat het aandeel poen opbrengt en niet een zielige 2% of bedrijven die BIJV. 100 miljoen investeren en dan zeggen we hebben dit bedrag minder verdiend dus minder dividend. Is gewoon oplichting van de kleintjes. Word tijd dat de mensen wakker worden en een beetje beter wiskundig omgaan met de KW´s. aandeel kopen met een KW van 8 is puik hou je 10% netto over na de belasting. Geen enkele analist in nederland zal dit schrijven het komt hen niet uit!! eenmaal gekocht met een KW van 8 vasthouden in geval dat dat het bedrijf begint te sodemieteren met het dividend weer de straat opgooien en iets anders zoeken. Doet men dit echt zullen banken en brookers dus veel minder verdienen. vandaar dat dit hen niet uitkomt!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links